foto: unsplash.com
Autiņbiksīšu pastāvīgais pavadonis - dermatīts. Kā pasargāt mazuli no mocībām
Esi vesels
2020. gada 30. novembris, 06:00

Autiņbiksīšu pastāvīgais pavadonis - dermatīts. Kā pasargāt mazuli no mocībām

Jauns.lv

Viena no biežākajām problēmām zīdaiņa vecumā ir ādas kairinājums un iekaisums autiņbiksīšu rajonā. Ar to saskaras vidēji 7 – 35% zīdaiņu. Autiņbiksīšu dermatīts mazulim rada diskomfortu un stresu, tāpēc tas jādziedē iespējami ātri.

Vairumā gadījumu autiņbiksīšu dermatīts ir kontaktdermatīta paveids. Tas nozīmē, ka āda iekaist, saskaroties ar noteiktām vielām. Autiņbiksīšu dermatīta gadījumā ādu kairina mazuļa urīns un fēces, jo zem autiņbiksītēm veidojas mitra vide. Neviens mazulis no tā nav pilnībā pasargāts, un to vismaz vienu reizi pirms pāriešanas uz podiņapmācību piedzīvojis teju ikkatrs cilvēkbērns.1

Citi autiņbiksīšu dermatīta cēloņi var būt sēnīšu infekcija, seboreja, baktērijas vai alerģijas. Risks iedzīvoties autiņbiksīšu dermatītā ir paaugstināts mazuļiem, kuriem netiek regulāri mainītas autiņbiksītes, kurus bieži piemeklē caureja, un kuri lieto antibiotikas vai barojas no mātes piena laikā, kad māte lieto antibiotikas.2

Kā atpazīt autiņbiksīšu dermatītu?

Izsitumi autiņbiksīšu aptvertajās vietās var attīstīties pakāpeniski vai ļoti pēkšņi, atkarībā no cēloņa. Uz ādas var novērot apsārtumu, zvīņošanos un arī čūlas. Mainot autiņbiksītes, mazulim apsārtušās vietas var niezēt. Izsitumi parasti neizplatās ārpus vietām, ko sedz autiņbiksītes.3

Lai gan parasti šādu ādas kairinājumu saista ar zīdaiņiem un maziem bērniem, tas var attīstīties ikvienam, kurš ikdienā lieto autiņus. Ādas izsitumi padara ādu uzņēmīgu pret infekcijām un iekaisumiem, tāpēc ir svarīgi nodrošināt bojātās ādas rajoniem efektīvu kopšanu un ārstēšanu.

Kā saglabāt zīdaiņa ādu autiņbiksīšu rajonā veselu?

Visvieglāk problēmu būs apkarot, līdz tai nemaz nenonākot, tas ir, sekojot līdzi regulārai autiņbiksīšu maiņai, lai āda šajā rajonā zīdainim saglabātos tīra un sausa, un vienmēr pārliecinoties, vai autiņbiksītes nav uzliktas pārāk cieši. Cik bieži vien iespējams, mazulim vajadzētu ļaut padzīvoties bez autiņbiksītēm.

Zīdaiņa dibena ādas kopšanai noteikti NEDRĪKST izmantot sekojošus produktus:

  • Kurūzas cieti – tas izsitumus var tikai pasliktināt.
  • Talka pulveri – mazulis pulveri var ieelpot plaušās, un tas var radīt nopietnas elpošanas problēmas.
  • Mitrās salvetes ar aromātiem vai alkoholu saturošas salvetes. To vietā jāizmanto mīksta auduma drāniņa un remdens ūdens.
  • Ja mazulis tiek ģērbts auduma autiņbiksītēs, tās mazgājot nedrīkst lietot veļas mīkstinātāju. Pēc mazgāšanas autiņbiksītes vēl divas trīs reizes jāizskalo ar tīru ūdeni, lai pilnībā atbrīvotos no veļas mazgājamā līdzekļa pēdām.3

Ja tomēr mazulim parādās izsitumi autiņu nēsāšanas vietā, dodieties uz konsultāciju pie veselības aprūpes speciālista, lai tas Jums rekomendētu visatbilstošāko ārstēšanu un ziedi bērniņa ādas atjaunošanai.

Viena no Latvijā pieejamajām un ražotām ziedēm, kas ir īpaši efektīva šādu ādas bojājumu dziedēšanā, ir “Recreol” ziede. Ziedes aktīvā viela ir dekspantenols, kas tiek izmantots brūču un čūlu ārstēšanai. Dekspantenols ir pazīstams arī kā pro-vitamīns B5, kas piedalās brūču dziedēšanas procesā. Audos dekspantenols pārvēršas pantotēnskābē (vitamīns B5), kas atjauno ādas elastību un veicina brūču dzīšanu.

Viens grams “Recreol” satur 50 miligramus dekspantenola.

Pētījumā, kas mēneša laikā veikts uz 109 mazuļiem, kuriem bija nosliece uz autiņbiksīšu dermatītu, dekspantenola lietošana katras autiņbiksīšu nomaiņas laikā palīdzēja no problēmas izvairīties 96% gadījumu.4

“Recreol” ziedi var lietot grūtniecības un barošanas ar krūti periodā atbilstoši ārsta vai farmaceita rekomendācijām. Dekspantenola preparātu lietošana ir labi panesama, ar minimālu ādas kairinājuma vai sensibilizācijas risku.

Lietošana: uzklāj ziedi plānā kārtiņā uz bojātās ādas virsmas vienu vai vairākas reizes dienā pēc nepieciešamības.

“Recreol” ziede nesatur aromātus, konservantus, krāsvielas un antiseptiķus, tā nodrošina ilgstošu mitrināšanu un saglabāšanos uz ādas. “Recreol” ziede ir piemērota kā bērniem, tā pieaugušajiem, to var lietot arī grūtniecības un barošanas ar krūti periodā. “Recreol” ziede ir bezrecepšu medikaments, kas iegādājams Latvijas aptiekās un interneta aptiekās.

Pirms zāļu lietošanas uzmanīgi izlasiet instrukciju. Vienmēr lietojiet zāles tieši tā, kā aprakstīts instrukcijā, vai arī tā, kā teicis ārsts vai farmaceits.

Zāļu nepamatota lietošana ir kaitīga veselībai.

  1. 1 Heitz D., “Diaper Rash”, “healthline.com”, 2020
  2. 2 “Diaper Dermatitis”, “hopkinsmedicine.org”, 2020
  3. 3 Cincinnati Children’s, “Diaper Rash”, “cincinnatichildrens.org”, 2020
  4. 4 Sznurkowska K, Liberek A, Brzozowska Cieloch K, et al. Evaluation of a new cosmetic topical formulation in the management of irritant diaper dermatitis in infants. SelfCare. 2015;6(S1):12–24.