foto: EPA/Scanpix
Britu zinātnieki pētīs, vai Covid-19 var ārstēt ar zālēm, kas sastopamas teju katrā mājas aptieciņā
Esi vesels
2020. gada 7. novembris, 06:34

Britu zinātnieki pētīs, vai Covid-19 var ārstēt ar zālēm, kas sastopamas teju katrā mājas aptieciņā

Jauns.lv

Lielbritānijas zinātnieki gatavojas vērienīgam pētījumam, kurā kā iespējamas zāles Covid-19 ārstēšanā tiks izmantots aspirīns, ziņo "Reuters". Zināms, ka aspirīns ir viens no pasaulē atpazīstamākajiem un plašāk izmantotajiem medikamentiem. To lieto medicīnā kā pretsāpju un pretdrudža līdzekli.

Pētījumā skaidros, vai aspirīns varētu samazināt asins recekļu veidošanās risku Covid-19 slimniekiem.

"Ir skaidrs pamatojums uzskatīt, ka aspirīns varētu būt efektīvs, un tas ir drošs, lēts un plaši pieejams," sacīja pētījuma līdzpriekšsēdētājs Pīters Horbijs.

Pacientiem, kas inficēti ar Covid-19, ir lielāks trombu veidošanās risks. Aspirīns ir antiagregants, un tas var samazināt trombu veidošanās risku, piektdien tiek vēstīts pētījuma "RECOVERY" interneta vietnē.

Dzīve un nāve Covid-19 pacientu nodaļās visā pasaulē [Brīdinām, nepatīkami skati!]

gallery icon
44

Pētījuma laikā vismaz 2000 Covid-19 pacientu ik dienu papildu ierastajai ārstēšanai saņems 150 mg aspirīna. Pēc tam dati no šiem pacientiem tiks salīdzināti ar vismaz 2000 citiem slimības pacientiem, kuri saņem standarta Covid-19 ārstēšanu bez aspirīna.

Kā norāda "Reuters", ir izpētīts, ka nelielas aspirīna dienas devas samazina noteiktu vēža risku, tomēr, kā asins atšķaidītājs tas palielina iekšējas asiņošanas risku. Turklāt pārāk lielas aspirīna devas var novest pie nieru bojājumiem.

"RECOVERY" pētījumā tiks pārbaudīta arī citu zāļu izmantošana Covid-19 ārstēšanā, piemēram antivielu kokteili, ko izstrādājusi farmācijas kompānija "Regeneron Pharmaceuticals", un kas tika izmantots ASV prezidenta Donalda Trampa Covid-19 simptomu ārstēšanai.

Kā Covid-19 pacientus Lietuvā nogādā Viļņas pilsētas klīniskajā slimnīcā

gallery icon
10

Atšķirībā no medikamenta "Remdesivir", kas ASV un citās valstīs ir apstiprināts Covid-19 ārstēšanai, bet Pasaules Veselības organizācijas (PVO) pētījumā uzrādījis viduvējus rezultātus, aspirīns ir ģenēriskas jeb patentbrīvas zāles, tātad - daudz lētākas un pieejamākas nekā "Remdesivir".

"RECOVERY" iepriekšējos pētījumos jau pierādīta deksametazona labvēlīgā iedarbība uz Covid-19 pacientiem, kuru veselības stāvoklis ir kritisks. Tāpat arī izpētīts, ka pretmalārijas zāles hidroksihlorokvīns, ko savulaik slavēja Tramps, nedod nekādu labumu Covid-19 pacientu ārstēšanā.

Londonieši, cieši saspiedušies viens pie otra, ar spraigu ballīti sagaida "lokdaunu"

Ceturtdien, 5. novembrī, Lielbritānijas galvaspilsētā Londonā tika ieviesti stingrāki ierobežojumi, cīnoties ar Covid-19 "rudens cēliena" straujo izplatību.

gallery icon
48