foto: LETA
Profesors Briģis norāda, ka jāsāk domāt par masku nēsāšanu arī citās sabiedriskās vietās
Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs Ģirts Briģis
Runā speciālists
2020. gada 8. oktobris, 14:22

Profesors Briģis norāda, ka jāsāk domāt par masku nēsāšanu arī citās sabiedriskās vietās

Jauns.lv / LETA

Covid-19 ierobežošanai Latvijai varētu nākties domāt par plašāku masku lietošanu sabiedriskās vietās, tostarp, veikalos, atzina Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs, profesors Ģirts Briģis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Komentējot aizvadītajā diennaktī konstatēto Covid-19 inficēšanās rekordu, profesors vērsa uzmanību, ka ir ļoti būtiski zināt, vai šie inficēšanās gadījumi ir izsekojami.

"Ja inficēšanās gadījumi ir izsekojami un cilvēki, kuri bijuši kontaktā, var pašizolēties, tad šis ir veids, kā ierobežot infekcijas izplatīšanos. Ja cilvēki nezina par inficēšanos, un šie gadījumi nav izsekojami, tad tas ir ļoti draudīgi un var prognozēt, ka šī infekcija izplatīsies plašumā," uzsvēra profesors un aicināja iedzīvotājus turpināt lejupielādēt mobilo lietotni "Apturi Covid".

"Šī lietotne ir labs instruments situācijā, kad nav izsekojami inficēšanās gadījumi," norādīja profesors.

Briģis norādīja, ka patlaban valdība lēmusi par pakāpenisku atgriešanos pie stingrākiem epidemioloģiskajiem ierobežojumiem konkrētos Latvijas reģionos un arī no vakardienas visā Latvijā sabiedriskajā transportā jālieto maskas.

"Viens solis ir maskas sabiedriskajā transportā, taču stingrāk arī jāsāk domāt par citām situācijām, kur notiek cilvēku pulcēšanās, proti, veikalos, sabiedriskajā ēdināšanā un kultūras pasākumos," norādīja profesors un piebilda, ka, piemēram, kopš trešdienas viņa pārstāvētajā RSU studentiem un darbiniekiem, ienākot augstskolas telpās, ir jābūt maskai.

Arī novērojumi sabiedriskajā ēdināšanā liecina, ka šajā jomā ir atslābums un vairs tik ļoti strikti divu metru distance starp cilvēkiem netiek ievērota. "Noteikti vajadzētu pievērst uzmanību šiem jautājumiem," piebilda profesors.

Lai saglabātu vispārējo izglītību, aktuāls jautājums ir par iespējamiem stingrākiem drošības pasākumiem interešu izglītībā. "Sākumā stingrāki pasākumi, bet ja iet plašumā, tad pie nodarbību atcelšanas," norādīja profesors.

Jau ziņots, ka aizvadītajā diennaktī Covid-19 Latvijā atklāts 109 cilvēkiem, kas ir līdz šim lielākais vienas dienas laikā konstatēto gadījumu skaits, informē Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Pēdējā diennaktī veikti kopumā 4416 Covid-19 izmeklējumi. No visiem pagājušā diennaktī veiktajiem testiem pozitīvi bijuši 2,47%. SPKC norādījis, ka šis rādītājs Eiropas Savienībā tiek uzskatīts par būtisku, jo, tam pārsniedzot 3% robežu, slimības izplatība uzskatāma par strauju un nekontrolētu.

SPKC sola detalizētāku informāciju par jaunajiem saslimšanas gadījumiem sniegt vēlāk.

Pēdējās diennakts laikā stacionēti desmit Covid-19 pacienti, informē Nacionālais veselības dienests. Patlaban stacionāros ar šādu diagnozi ārstējas kopumā 42 pacienti, no tiem 37 ir ar vidēji smagu slimības gaitu, bet pieci ar smagu slimības gaitu. No stacionāra līdz šim izrakstīti 239 Covid-19 slimnieki, starp kuriem ir gan atlabušie, gan mirušie.

Kopumā līdz šim Latvijā veikti 349 237 Covid-19 izmeklējumi. Infekcija līdz šim konstatēta 2370 cilvēkiem, no kuriem uz 6.oktobri 1322 personas bija atveseļojušās. Tādējādi patlaban ir 1048 aktīvi saslimšanas gadījumi.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās