foto: unsplash.com
Sirds slimniekiem neiesaka lietot fitnesa aproces
Ilustratīvs foto.
Esi vesels
2020. gada 17. augusts, 15:02

Sirds slimniekiem neiesaka lietot fitnesa aproces

Jauns.lv

Kādā jaunā pētījumā secināts, ka sporta viedpulksteņi un fitnesa aproces sirds slimniekiem nodara vairāk ļauna nekā laba.

Sporta pulksteņu īpašnieki uzzina vairāk par savu veselības stāvokli, bet cieš no vainas sajūtas un bailēm par veselību, ja neizpilda noteiktos aktivitātes mērķus vai arī nepareizi interpretē datus.

Sirds slimnieki paātrinātu pulsu mēdz saistīt ar sirdslēkmes risku, savukārt slikta miega gadījumā uztraucas par slimību esamību.

Žurnālā "Medical Internet Research" publicētajā Kopenhāgenas Universitātes pētījumā tika pārbaudīti 27 sirds slimību pacienti, kuri izmantoja fitnesa pulksteņus miega, sirdsdarbības ātruma un fizisko aktivitāšu mērīšanai.

"Pacienti pulksteni sāka izmantot ārsta vietā. Neviens viņiem nepalīdzēja pareizi interpretēt datus. Tas lika pacientiem uztraukties vai noskaņoties uz kaut ko, kas patiesībā ir tālu no realitātes," norāda pētnieks Tariks Osmans Andersens.

Lai arī pacienti uzzināja vairāk par savu veselību un sešu mēnešu ilgajā pētījuma laikā guva lielāku motivācu nodarboties ar sportu, viņi kļuva arī satrauktāki. "Pulkstenis ir paredzēts sportam un labsajūtai, nevis slimību pārredzēšanai," norāda Andersens.