foto: AP/Scanpix
Krievija plāno būt pirmā un jau pavisam drīz apstiprināt Covid-19 vakcīnu. Bažas par tās drošumu
Krievijas prezidents Vladimirs Putins
Esi vesels
2020. gada 29. jūlijs, 12:36

Krievija plāno būt pirmā un jau pavisam drīz apstiprināt Covid-19 vakcīnu. Bažas par tās drošumu

Jauns.lv

CNN ziņo, ka Krievija plāno jau tuvāko divu nedēļu laikā laist apritē Covid-19 vakcīnu, kaut arī pastāv bažas, ka tās klīniskie izmēģinājumi uz cilvēkiem nav līdz galam pabeigti.

Krievijas amatpersonas CNN apstiprinājušas, ka tiek strādāts pie tā, lai jau 10. augustā vai pat agrāk apstiprinātu Covid-19 vakcīnu, kuru ir izstrādājis Maskavā bāzētais Gamalejas institūts.

Vakcīna tikšot apstiprināta publiskai lietošanai, un vispirms to saņemšot veselības aprūpes darbinieki.

Dzīve Maskavā koronavīrusa pandēmijas laikā 2020. gada martā

Dzīve Maskavā koronavīrusa epidēmijas laikā

gallery icon
42

Vakcīnas izstrādāšanas procesu finansē Krievijas Tiešo investīciju fonds. Tā ģenerāldirektors Kirils Dmitrijevs vakcīnas izstrādi un tās plānoto apstiprināšanu salīdzinājis ar Maskavas panākumiem pirmā Zemes mākslīgā pavadoņa "Sputnik-1" palaišanā 1957.gadā. "Tas ir "Sputniķa" brīdis. Amerikāņi bija pārsteigti, izdzirdot "Sputņika" signālu. Tāpat ir ar šo vakcīnu. Krievija būs pirmā," solīja Dmitrijevs.

Tomēr Krievija nav publiskojusi nekādus zinātniskus datus par šo vakcīnu pārbaudēm, tāpēc ir neiespējami pārliecināties par to drošumu vai efektivitāti. Kritiķi saka, ka Kremlis izdara spiedienu, cenšoties attēlot Krieviju kā globālu zinātnisku spēku. Pastāv arī bažas, ka vakcīnas pārbaude uz cilvēkiem nemaz nav pabeigta.

Visā pasaulē notiek desmitiem vakcīnu izmēģinājumu, taču vairums izstrādātāju ir brīdinājuši, ka pirms vakcīnu apstiprināšanas priekšā vēl ir daudz darba.

Dzīve Krievijā Covid-19 pandēmijas laikā 2020. gada aprīlī

Dzīve Krievijā pandēmijas laikā

gallery icon
29

Kamēr dažas globālās vakcīnas ir jau izmēģinājumu trešajā posmā, Krievijas vakcīnai vēl jāpabeidz otrā fāze. Izstrādātāji plāno pabeigt šo posmu līdz 3. augustam un pēc tam veikt trešo pārbaudes posmu, paralēli jau vakcinējot medicīnas darbiniekus.

Krievijas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka krievu karavīri pieteikušies kā brīvprātīgie vakcīnas izmēģinājumos uz cilvēkiem. Arī projekta direktors Aleksandrs Ginsburgs CNN pavēstījis, ka pats sev jau injicējis vakcīnu.

Amatpersonas apgalvo, ka zinātniskie dati patlaban tiek apkopoti, un tie būs pieejami pārskatīšanai un publicēšanai augusta sākumā.

Līdz šim Krievijā oficiāli reģistrēti vairāk nekā 827 tūkstoši Covid-19 gadījumu. Ar slimību miruši 13 642 cilvēki.