foto: Vida Press
Kāda palīdzība un atbalsts pienākas 1. grupas redzes invalīdam?
Lai 1. grupas redzes invalīds saņemtu visu viņam pienākošos palīdzību, viņam pirmāk jāvēršas savas pašvaldības Sociālajā dienestā.
Esi vesels
2020. gada 4. augusts, 05:54

Kāda palīdzība un atbalsts pienākas 1. grupas redzes invalīdam?

Elmārs Barkāns

"Likums un Taisnība"

„Kāda sociālā palīdzība pienākas 1. grupas redzes invalīdam,” jautā žurnāla "Likums un Taisnība" lasītāja, rīdziniece Harija. Par iespējamo atbalstu stāsta gan Labklājības ministrijas, gan Rīgas domes Sociālā dienesta pārstāves.

Atbild Labklājības ministrijas Sociālās iekļaušanas politikas departamenta vecākā eksperte Ruta Veidlina:

„Pienākums gādāt par nepieciešamo atbalstu atbilstoši likuma Par pašvaldībām 15. panta pirmās daļas 7. un 9. punktā noteiktajam ir pašvaldībai, kurā ir personas deklarētā dzīvesvieta. Pašvaldībai, kuras teritorijā ir deklarēta personas dzīvesvieta, ir pienākums nodrošināt personai iespēju saņemt tās vajadzībām atbilstošus sociālos pakalpojumus un sociālo palīdzību. Sociālais darbinieks pēc apstākļu izvērtēšanas sniedz palīdzību un atbalstu (konsultāciju) sociālo problēmu risināšanā.

Atbilstoši Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 35. pantā noteiktajam, pašvaldība no sava budžeta izmaksā arī šādus sociālās palīdzības pabalstus: * pabalstu garantētā minimālā ienākumu līmeņa nodrošināšanai par trūcīgām (mēneša ienākumi mazāki par 128,06 eiro personai ģimenē) atzītām ģimenēm (personām); * dzīvokļa pabalstu par trūcīgām un/vai maznodrošinātām atzītām ģimenēm. Tā apmēru reglamentē pašvaldības saistošajos noteikumos; * tāpat likumā noteikts, ka, izvērtējot ģimenes (personas) materiālo situāciju, pašvaldība ir tiesīga izmaksāt arī citus sociālās palīdzības pabalstus pamatvajadzību apmierināšanai (veselības aprūpes pakalpojumu apmaksai, obligātajai izglītībai un citam). Tādējādi aicinām vērsties pašvaldības, kurā deklarēta jūsu dzīvesvieta, Sociālajā dienestā, lai saņemtu detalizētu informāciju par sociālo palīdzību.

Attiecībā uz atvieglojumiem personām ar invaliditāti, kurām noteikta 1. invaliditātes grupa un ir redzes traucējumi, pieejami šādi valsts noteiktie atbalsta veidi: * iedzīvotāju ienākuma nodokļa papildu atvieglojums (1848 eiro gadā jeb 154 eiro mēnesī); * profesionālās rehabilitācijas pakalpojums personām darbspējas vecumā; * atbrīvojums no pacientu līdzmaksājuma; * valsts apmaksā ģimenes ārsta mājas vizītes pie personām ar 1. invaliditātes grupu; * tehniskie palīglīdzekļi, ja saņemts ārstniecības personas atzinums par šāda pakalpojuma nepieciešamību; * bezmaksas sabiedriskais transports (arī pavadošai personai) pilsētas un reģionālās nozīmes maršrutos; * transportlīdzekļa īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas atlaide – 40%; * transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa atlaide (nemaksā par vienu vieglo automobili, motociklu, triciklu vai kvadriciklu, kurš reģistrēts personai ar invaliditāti īpašumā, turējumā vai valdījumā); * transporta izdevumu kompensācija cilvēkiem, kuriem ir apgrūtināta pārvietošanās - 79,68 eiro pusgadā (izmaksā VSAA); * stāvvietu karte personām ar invaliditāti (arī, ja persona ar redzes traucējumiem ir pasažieris); * atvieglojums norēķiniem par elektroenerģiju par patērētajām pirmajām 100 kilovatstundām; * atbalsts viena mājokļa pielāgošanai (kredīta procentu dzēšanai); * aprūpe mājās - nestrādājošām personām ar invaliditāti ir tiesības uz aprūpi mājās, ja ģimenes locekļi objektīvu apstākļu dēļ nespēj viņiem nodrošināt nepieciešamo aprūpi; * pabalsts par asistenta pakalpojuma izmantošanu (17,07 eiro nedēļā par desmit stundām nedēļā, izmaksā VSAA); * asistenta pakalpojums pašvaldībā (līdz stundām nedēļā), ja VDEĀVK ir izdevis atzinumu par asistenta pakalpojuma nepieciešamību (jāvēršas pašvaldības Sociālajā dienestā); * valsts nodevas par pases un personas apliecības izsniegšanu (par pasi – 15-30 eiro, par personas apliecību – 5-15 eiro, atkarībā no dokumentu izsniegšanas termiņa); * ieejas maksas atlaides kultūras objektos”.

Rīgas domes Labklājības departamenta Iedzīvotāju informēšanas nodaļas vadītājas vietniece Linda Sausā pastāstīja, ko visam tam papildus piedāvā Rīgā deklarētajiem 1. grupas redzes invalīdiem:

„Rīgas pašvaldība cilvēkiem ar redzes invaliditāti, papildus valsts noteiktajai kompensācijai transportam var piešķirt samaksu transporta pakalpojumiem personām, kurām ir apgrūtināta pārvietošanās un kuras nevar pārvietoties ar sabiedrisko transportu. Piemēram, tā var būt speciālā autotransporta (mikroautobusa) vai taksometra izmantošana. Lai saņemtu valsts finansētā asistenta pakalpojumu cilvēkam ar invaliditāti vai viņa likumiskajam pārstāvim jāvēršas Rīgas Sociālajā dienestā. Cilvēki ar redzes invaliditāti var saņemt arī pabalstu mājokļa pielāgošanai. Pabalsta apmērs ir līdz 1500 eiro personai ar redzes invaliditāti. Protams, tāpat arī ir iespējams saņemt citu sociālo palīdzību (pabalstus) atbilstoši situācijai un citus sociālos pakalpojumus, piemēram, sociālās aprūpes pakalpojumus dzīvesvietā. Lai izvērtētu, kādu tieši atbalstu cilvēkam var sniegt Rīgas Sociālais dienests, ir jāsazinās ar sava rajona teritoriālo centru un jāpārrunā sava individuālā situācija ar sociālo darbinieku.

Lai noskaidrotu sava rajona teritoriālā centra kontaktinformāciju, var zvanīt pa Rīgas Labklājības departamenta bezmaksas informatīvo tālruni 80005055 vai Rīgas Sociālā dienesta informatīvo tālruni 67105048. Ja cilvēks vēlas un var apmeklēt Rīgas Sociālo dienestu klātienē, tad to šobrīd var darīt tikai pēc iepriekšēja pieraksta, iepriekš sazinoties ar sava rajona teritoriālo centru”.