foto: LETA
Stradiņa slimnīcā pārtrauc pandēmijas laikā izsludināto paaugstinātas gatavības stāvokli
Esi vesels
2020. gada 1. jūlijs, 16:03

Stradiņa slimnīcā pārtrauc pandēmijas laikā izsludināto paaugstinātas gatavības stāvokli

Jauns.lv / LETA

Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca pārtraukusi Covid-19 pandēmijas laikā izsludināto paaugstinātas gatavības stāvokli, vienlaikus saglabājot augstas piesardzības un drošības prasības, tostarp obligātu sejas masku valkāšanu un distances ievērošanu, informēja slimnīcas pārstāve Janita Veinberga.

Kā vēstīts, 28.februārī, ņemot vērā epidemioloģisko situāciju pasaulē un Eiropā saistībā ar Covid-19 infekcijas izplatību, Stradiņa slimnīcā tika izsludināts Katastrofu medicīnas plāna gatavības režīma stāvoklis un apstiprināta operatīvās vadības grupa.

Operatīvā vadības grupa savā kopējā slēdzienā rezumējusi, ka slimnīcas speciālisti un struktūrvienību darbinieki ir spējuši operatīvi pielāgoties jaunajiem apstākļiem, sekmīgi nodrošinot pakalpojumu sniegšanu pacientiem, vadoties pēc Veselības ministrijas noteiktās kārtības un ievērojot visus nepieciešamos drošības pasākumus.

Vienlaikus tiek izcelti būtiskākie izaicinājumi, ar kuriem šajā laikā ārstniecības iestāde sastapusies, tostarp nepiemērotas infrastruktūras problēmām, pacientu un speciālistu drošību, pēkšņu individuālās aizsardzības līdzekļu izlietojuma palielinājumu un vairākkārtīgu to cenu pieaugumu, kā arī speciālistu ilgstošu nodarbināšanu paaugstinātas slodzes režīmā.

"Esam apguvuši jaunas prasmes - komunikācijā ar pacientiem, izmantojot dažādus moderno tehnoloģiju risinājumus," piebilda slimnīcas pārstāve.

Viņa atzīmēja, ka arī ārkārtējās situācijas laikā, slimnīca turpināja savu darbu, nodrošinot gan neatliekamo palīdzību, gan nepārtraucot terapijas nodrošināšanu noteiktām pacientu grupām un aprūpējot stacionāra pacientus.

Šobrīd slimnīcas darbs ir atjaunots, saglabājot visaugstākās piesardzības un drošības prasības, viņa uzsvēra. Arī turpmāk sejas maskas lietošana iekštelpās un distances ievērošana būs obligāta prasība, tādēļ pacienti tiek aicināti izturēties ar sapratni un ievērot noteikumus.

Tāpat ārstniecības iestāde piekodina pacientiem ievērot ierašanās laiku uz vizīti vai izmeklējumu un neierasties ātrāk, kā arī lieki neuzkavēties slimnīcā pēc tam.

Ņemot vērā pasaulē joprojām nestabilo situāciju un pakāpenisko ierobežojumu atcelšanu, slimnīca darbu turpinās veikt, to pārorganizējot - īpašu uzmanību pievēršot telpu dezinfekcijai pēc katra pacienta, organizējot pacientu plūsmas tā, lai tās nepārklājas, nepieļaujot pacientu drūzmēšanos, skaidroja Veinberga.

"Sirsnīgi pateicamies mūsu pacientiem un viņu piederīgajiem par izrādīto sapratni un pretimnākšanu! Tāpat vēlreiz pateicamies visiem uzņēmumiem un privātpersonām, kuras savu atbalstu sniedza ziedojumu un dāvinājumu formā," pateicību izsaka slimnīcas pārstāve.

Jau ziņots, ka no 13.marta saistībā ar Covid-19 izplatību stacionārās ārstniecības iestādes Latvijā darbu veica paaugstinātas gatavības režīmā. Vienlaikus tas nozīmēja atsevišķu plānveida veselības aprūpes pakalpojumu apjoma samazināšanu. Šādu lēmumu 13.martā, pieņēma Valsts operatīvās medicīniskās komisija.

No 23.marta uz laiku arī Stradiņa slimnīca pārtrauca plānveida izmeklējumu un ambulatoro pakalpojumu sniegšanu pacientiem.

21.aprīlī slimnīca pakāpeniski atjaunoja ambulatoro pakalpojumu sniegšanu, savukārt 21.maijā tika atjaunota pacientu pierakstīšana uz vizītēm un izmeklējumiem, kā arī ģimenes dzemdības.