Kā padarīt savu rīta kafiju veselīgāku - bet ne mazāk gardu
Vāriet kafiju paši! Šādā veidā izvairīsities no kārdinājuma pa ceļam uz darbu benzīntankā paķert neveselīgo "automātu kafiju", kam bieži mēdzam pievienot sīrupu un treknu putukrējumu.
Esi vesels

Kā padarīt savu rīta kafiju veselīgāku - bet ne mazāk gardu

Jauns.lv

Nespējat iedomāties savu dzīvi bez kafijas un pārdzīvojat, ka tā ir kaitīga? Nevajag skumt – izrādās, arvien vairāk pētījumos tiek uzsvērtas šī dzēriena vērtīgās īpašības, piemēram, augstais antioksidantu līmenis, raksta “Yoga Journal”.

Kafija satur arī kāliju un B2 un B3 vitamīnu, pēc dažiem pētījumiem tā samazina risku saslimt ar 2. tipa diabēta risku, Alcheimera slimību un arī dažiem vēža veidiem.

Lūk, dažas idejas, kā padarīt savu rīta kafiju veselīgāku:

1. Vāriet to paši

Šādā veidā jūs izvairīsieties no kārdinājuma steigā paķert to neveselīgo kafiju, kuru var nopirkt daudzās kafejnīcās, kioskos un benzīntankos, kad turklāt nespējam atturēties, tur nopērkamo “automātu kafiju” dāsni papildināt ar saldo krējumu, saldējumu, kā arī sīrupu vai vairākiem cukuriem. Vislabāk iekārtojiet mājās savu “kafijas bāru”, un piedevas tajā izvēlieties pēc iespējas dabiskākas un veselīgākas – piemēram, pienu, nevis saldo krējumu. Turklāt ietaupīsiet arī naudu.

2. Izmantojiet filtrētu ūdeni

Standarta kafijas tasītē ir 98,75% ūdens, tā ka svarīgi, lai tā būtu pašas augstākās kvalitātes. Turklāt ar filtrētu ūdeni kafija būs ne tikai vērtīgāka, bet arī garšīgāka.

3. Pērciet organisko kafiju

Kafijas pupiņu audzēšanā bieži tiek izmantoti pesticīdi un citas ķimikālijas, tāpēc, izvēloties kafiju, svarīgi zināt, kā tā audzēta. Vienīgais veids, kā neļaut šai ķīmijai nokļūt savā organismā, ir – pirkt organisko kafiju.

4. Nē – cukuram un treknajam saldajam krējumam

Mēs nepavisam neiesakām dzert tikai melnu kafiju – protams, ja vien jums negaršo tikai tāda. Taču saldo krējumu lieliski var aizstāt ar daudz veselīgāko kokosriekstu vai mandeļu pienu, savukārt cukuru – ar medu.

5. Pirms dzerat kafiju – paēdiet

Uzņemot kofeīnu, organismam tiek sūtīti signāli, kuri veicina cukura līmeņa celšanos asinīs un insulīna izstrādi. Tā kā insulīna galvenā funkcija ir glikozes (cukura, kas atrodas asinīs) pārstrāde enerģijā, tad, dzerot kafiju tukšā dūšā, cukura līmenis asinīs var būtiski kristies. Līdz ar to kritīsies arī enerģija – un to mums no rīta nepavisam nevajag. No tā var izvairīties, ja pirms kafijas dzeršanas paēdīsiet.

6. Dzeriet lēni

Daudzās kultūrās (piemēram, Austrumos) kafijas dzeršana drīzāk ir rituāls, kas jābauda. Ja dzersiet pārāk daudz kafijas, tas ar novest pie nervu sistēmas pārslodzes. Tāpēc, tā vietā, lai aši izstrēbtu veselu krūzi, ieteicams dzert kafiju lēni, izgaršojot katru malku un vērojot kafijas reakciju uz savu organismu.

Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock