Pētnieki vecu cilvēku kaulu lūzumus saista ar noteiktu zāļu lietošanu
foto: unsplash.com
Esi vesels

Pētnieki vecu cilvēku kaulu lūzumus saista ar noteiktu zāļu lietošanu

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Kritieni un kaulu lūzumi veciem cilvēkiem ir izplatīta problēma, tomēr ne vienmēr īstais cēlonis ir vecums, kā līdz šim uzskatīja. Vecie cilvēki var krist arī izrakstīto recepšu medikamentu dēļ.

Daudzas zāles, ko parasti nozīmē vecākiem cilvēkiem, piemēram, opioīdu grupas pretsāpju līdzekļi, antidepresanti, antacīdi un miega zāles, padara trauslus kaulus vai palielina kritiena risku. Daži pat izraisa gan vienu, gan otru.

Pētnieki no Dārtmutas koledžas Geiselu Medicīnas skolas analizēja aptuveni 2,5 miljonu gados vecāku cilvēku datus, kam bija izrakstītas kādas no 21 zālēm, kuras visbiežāk izraisa kaulu lūzumus. Pētnieki vēlējās noskaidrot, cik daudzi, tās lietojot, piedzīvoja gūžas lūzumu.

Visaugstākais rādītājs bija starp cilvēkiem, kas bija lietojuši visvairāk zāļu. Visbiežāk viņiem tika izrakstīti opioīdu grupas medikamenti – tos lietoja 55 % pētījumā iekļauto cilvēku, tad sekoja diurētiskie līdzekļi vai asins šķidrinātāji, kas tika izrakstīti 40 % pētījuma dalībnieku.

Pētnieki lēš, ka pat viena šāda medikamenta lietošana divkāršo kaulu lūzuma risku, un, dzerot vēl kādas zāles, kas veicina kaulu lūzumus, risks pieaug – divu medikamentu lietošana to trīskāršo, triju – četrkāršo. Cilvēkiem, kam jau ir osteoporoze, sekas var būt divtik smagas.

Visbīstamākās kombinācijas, kas visbiežāk izraisīja kritienus vai kaulus lūzumus, bija opioīdu lietošana kopā ar sedatīvajiem līdzekļiem, opioīdi un diurētiskie līdzekļi vai opioīdi un protonu sūkņa inhibitori, kurus nozīmē, lai novērstu gremošanas traucējumus.

Ja šīs zāles nav jālieto obligāti, pētnieki iesaka gados vecākiem cilvēkiem nopietni apsvērt, vai no tām nevarētu atteikties, kas ir vēl jo svarīgāk, ja ir izrakstīti divi vai trīs šādi medikamenti.