foto: Shutterstock.com
Vai deguna skalošanai drīkst izmantot sālsūdeni? Atbild speciālists
Runā speciālists
2020. gada 7. jūnijs, 13:13

Vai deguna skalošanai drīkst izmantot sālsūdeni? Atbild speciālists

"Tautas Veselības Avīze"

Lasītāja Vita jautā: “Savā laikā mana mamma, kad viņai bija iesnas, bieži skaloja degunu ar sālsūdeni (tie vēl bija padomju gadi). Šobrīd viņai vairs nav ožas. Vai tas nozīmē, ka arī ar aptiekās iegādājamo sālsūdeni deguna skalošanai nevajadzētu aizrauties? Skatos, ka vedekla manam mazdēlam, ja viņam ir iesnas, bieži skalo degunu ar sālsūdeni.”

Atbild LOR Klīnikas otolaringoloģe Elza Rāte:

“Iesnu gadījumā skalošana ar sālsūdeni attīra deguna dobumu. To iesaka akūtu iesnu gadījumā (bet ne ilgāk par septiņām dienām), kā arī pēc deguna operācijām, kad nāsis nepieciešams attīrīt no krevelēm. Taču pārāk ilgstoša aizraušanās ar deguna skalošanu var nomākt deguna gļotādas fizioloģiskās funkcijas un novest pie pretējām reakcijām – pārlieku lielas tūskas degunā, gļotu veidošanās.

Bieža skalošana ar sālsūdeni veicina tūskas veidošanos degunā un deguna gļotādas skropstiņepitēlija darbības samazināšanos. Par to, vai ožas traucējumi Vitas mammai ir skalošanas dēļ, grūti atbildēt – ir jāredz pacients, jo ožas traucējumiem var būt dažādi iemesli. Būtu nepieciešams apmeklēt speciālistu un iespējams veikt padziļinātus izmeklējumus.”