foto: Shutterstock
Afrikāņi vībotnēs esot atklājuši zāles pret koronavīrusu
Vasaras vībotni izmanto pretmalārijas zāļu ieguvei.
Esi vesels
2020. gada 23. maijs, 06:21

Afrikāņi vībotnēs esot atklājuši zāles pret koronavīrusu

Kas Jauns Avīze

Virkne Āfrikas valstu uzskata, ka atradušas zāles pret koronavīrusu – vībotņu uzlējumu. Šo augu afrikāņi izmanto pret malāriju.

Madagaskaras prezidents Andrijs Radžuelina ar lielu kampaņu galdā cēlis "Covid Organics", kas brūvēts no vībotnēm. No tām iegūto artemizinīnu patiešām jau 20 gadu izmanto malārijas ārstēšanai, tomēr tā ietekme uz koronavīrusu nav skaidri zināma.

Līdz maija beigām būs skaidrība

Alžīrijas zinātnieki, pārbaudot pretmalārijas zāles, noskaidrojuši, ka artemizinīns ir efektīvāks nekā hidroksihlorohīns, kuru tagad uzskata pat par bīstamu Covid-19 pacientiem.

Arī vācu pētnieki no Maksa Planka institūta Potsdamā cenšas izzināt, vai vībotņu ekstrakts var kļūt par zālēm pret bīstamo slimību. Tas ir viens no pirmajiem šādiem pētījumiem, Deutsche Welle norāda tā vadītājs Peters Zēbergers.

Katru gadu vairāk nekā 300 miljoni pacientu lieto artemizinīnu un ne tikai pret malāriju. Ir dati, ka tas bijis efektīvs pret koronavīrusu SARS-CoV. Pirmos rezultātus Eiropas zinātnieki cer gūt maija beigās, ja tie būs sekmīgi, plānoti klīniskie izmēģinājumi ar cilvēkiem. Ja tomēr ne, arī tā būs atbilde, uzsver Zēbergers.

Ar patriota degsmi

Madagaskaras pētniecības institūta IMRA direktors Šarls Andrianjara sarunā ar Deutsche Welle atsaucas uz ilggadēju pieredzi, tomēr zinātnisku pierādījumu viņa rīcībā nav. Šā iemesla dēļ Pasaules Veselības organizācija ir apšaubījusi gan artemizinīna, gan Covid Organics un citu vībotņu preparātu lietošanu pret Covid-19.

foto: AFP/Scanpix
Madagaskaras prezidents Andrijs Radžuelina reklamē "Covid Organics", kas brūvēts no vībotnēm.

Šāda attieksme sadusmojusi Madagaskaras prezidentu, kurš uzskata, ka īstais iemesls ir afrikāniskā izcelsme. “Pasaule negrib atzīt, ka tāda valsts kā Madagaskara izgudrojusi formulu, kas var glābt cilvēci. Ja kāda Eiropas valsts atklātu šīs zāles, nebūtu daudz šaubu,” intervijā TV France 24 un France Radio International paudis Radžuelina.

Tanzānija, Togo, Čada, Nigērija, citas Āfrikas valstis jau pasūtījušas Madagaskarai cerēto brīnumlīdzekli. Nigērijas koordinators cīņā pret Covid-19 Sani Alju gan uzver, ka vispirms to pārbaudīs.

Iesaka nepārsteigties

Pasaules Veselības organizācijas reģionālais pārstāvis Āfrikā Mihels Jao piekrīt, ka tautas medicīnā droši vien atrodami līdzekļi pret koronavīrusu. “Bet tādas zāles jālieto uzmanīgi, jo nav pierādījumu par to efektivitāti,” atgādina Jao.

Ja atklāsies, ka vībotnēs slēpjas uzvara pret pandēmiju, Madagaskara būs liela ieguvēja – šajā valstī saražo teju 10% augu izejvielu pretmalārijas medikamentiem, tostarp artemizinīnam. Starp citu, vībotnes aug arī Latvijā, vasaras vībotne Artemisia annua, kuru izmanto artemizinīna ražošanai, gan sastopama reti.