foto: unsplash.com
Labs ēdiens veselībai dod vairāk nekā lēti vitamīni
Esi vesels
2020. gada 13. maijs, 06:58

Labs ēdiens veselībai dod vairāk nekā lēti vitamīni

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Lai uzturs ir jūsu zāles, nevis nekvalitatīvi uztura bagātinātāji, saka pētnieki, kas aprēķinājuši, ka labs ēdiens var veselībai dot daudz lielāku efektu nekā lētu un neefektīvu vitamīnu lietošana.

Šķiet, pārtikai, ko lietojam, ir spēcīgāks profilaktiskais efekts nekā uztura bagātinātāju lietošanai, it īpaši, ja ar tiem papildināt uzturu, lai ilgāk dzīvotu un izvairītos no sirds slimībām.

Svarīgākās uzturvielas ir K vitamīns un magnijs, ko saista ar mazāku risku nomirt jebkāda iemesla dēļ, kā arī A vitamīns un cinks, ko attiecina uz riska samazinājumu nomirt sirds slimību dēļ, stāsta pētnieki no Taftsa Universitātes.

Pētnieki izvērtēja vairāk nekā 30 000 cilvēku diētu un veselību, novērtējot uzņemto uzturvielu daudzumu, kā arī veidu, kā tās tika uzņemtas (pētījuma dalībnieki bija 20 gadu veci un vecāki). Un, lai gan pētnieki atzina, ka uztura bagātinātājiem ir svarīga loma, lai paaugstinātu organismā uzturvielu līmeni, lielāks profilaktiskais efekts izrādījās kvalitatīvam uzturam.

Pētnieki konstatēja arī vienu anomāliju: lietojot vairāk nekā 1000 mg kalcija dienā, paaugstinājās vēža risks. Diemžēl nav iespējams noskaidrot, vai tas ir paša kalcija vai tā uzņemšanas veida dēļ vai šis secinājums vienkārši ir datu apstrādes kļūda.

Pētnieki pat atzina, ka nevērtēja lietoto uztura bagātinātāju kvalitāti vai efektivitāti, tāpēc arī nevērtēja patieso “nopietno” produktu jeb uztura bagātinātāju vērtību.