foto: ZUMAPRESS.com
Zinātnieki brīdina - ja nemainīsim paradumus, pandēmijas nākotnē būs vēl bīstamākas un nāvējošākas
Sievietes Indijā
2020. gada 28. aprīlis, 12:03

Zinātnieki brīdina - ja nemainīsim paradumus, pandēmijas nākotnē būs vēl bīstamākas un nāvējošākas

Jauns.lv

Starpvaldību bioloģiskās daudzveidības un ekosistēmu pakalpojumu zinātnes-politikas platformas mājaslapā publicētajā ierakstā četri zinātnieki brīdina, ka pandēmijas nākotnē visticamāk būs biežākas, nāvējošākas un izplatīsies ātrāk, ja vien mēs neapturēsim vides iznīcināšanu, ziņo CNN.

Biologs Josefs Settele, ekoloģe Sandra Diaza, antropologs Eduardo Brondizio un zoologs Pīters Dazaks apkopojuši pētījumus un secinājuši, ka aptuveni miljons augu un dzīvnieku sugu nākamajās desmitgadēs atrodas uz izmiršanas riska robežas.

"Ir viena suga, kas ir atbildīga par Covid-19 pandēmiju - mēs," teikts pētnieku paziņojumā. "Mums ir dota iespēja pārvarēt pašreizējās krīzes izaicinājumus, lai izvairītos no nākotnes pandēmiju iesēšanas."

"Mežu izciršana, nekontrolēta lauksaimniecības paplašināšanās, intensīva lauksaimniecība, rūpniecības un infrastruktūras attīstība un savvaļas sugu izmantošana ir radījusi "perfektu vidi" slimību izplatībai no savvaļas dzīvniekiem uz cilvēkiem," uzsver zinātnieki. "Izplatība bieži notiek tieši apgabalos, kur dzīvo kopienas, kuras ir visneaizsargātākās pret infekcijas slimībām."

Vientulību raisoši skati pandēmijas plosītajā pasaulē

Kamēr pasaulē plosās Covid-19 pandēmija, lielākās pasaules pilsētas un vietas, kas ierasti bijušas pārpildītas ar tūristiem, tagad ir teju tukšas.

gallery icon

Tādas slimības kā Covid-19 izraisa mikroorganismi, kas inficē mūsu ķermeni. Vairāk nekā 70% no visām jaunatklātajām slimībām, kas skar cilvēkus, ir cēlušās no savvaļas un pieradinātiem dzīvniekiem, norādīts rakstā.

Raksta autori brīdina, ka šī pandēmija ir tikai sākums. Lai gan no dzīvnieka cilvēkam pārnestas slimības jau pašlaik katru gadu izraisa aptuveni 700 000 nāves gadījumu, nākotnes pandēmijas potenciāls esot milzīgs.

Tiek uzskatīts, ka vidē ir vēl apmēram 1,7 miljoni neidentificētu vīrusu, kas var inficēt cilvēkus. Tie pastāv starp zīdītājiem un ūdensputniem.

Ko mēs varam darīt lietas labā? Pētnieki iesaka valstīm nostiprināt vides aizsardzības noteikumus un ieviest “Vienas veselības” pieeju - programmu politikas, tiesību aktu un pētniecības izstrādei un ieviešanai, kurās vairākas nozares sazinās un sadarbojas, lai sasniegtu labākus rezultātus sabiedrības veselības jomā. Tāpat zinātnieki norāda, ka valstīs, kuras uzskatāmas par "slimību karstajiem punktiem", ir jāsniedz pienācīgs finansējums veselības sistēmai. Viņi iesaka mobilizēt starptautiskās finanses, lai šajās valstīs izveidotu klīnikas un veselības uzraudzības programmas.

PIRMS un PĒC: iespaidīgi foto parāda Covid-19 varu

Covid-19 pandēmijas ietekmē cilvēki pārstājuši pulcēties publiskās vietās. "Reuters" fotogrāfi lieliski spējuši atainot slimības spēku ietekmēt cilvēku paradumus.

gallery icon