Modernā bezglutēna diēta - kādi ir tās plusi un mīnusi
Glutēns atrodams daudzos graudaugu produktos - maizē, makaronos, arī alū. Bezglutēna diētas sekotāji kā alternatīvu izmanto rīsus un griķus. Turklāt mūsdienās bez glutēna tiek ražoti arī kalorijām bagāti produkti, piemēram, kūkas un picas.
Diētas

Modernā bezglutēna diēta - kādi ir tās plusi un mīnusi

Jauns.lv

Modernās diētas sola ne tikai atbrīvot no liekajiem kilogramiem un attīrīt organismu, bet arī uzlabot ādas stāvokli, pašsajūtu un garstāvokli. Vai to visu sniedz bezglutēna diēta, raksta Allure.

Glutēns ir proteīns, kas atrodams kviešos, miežos un rudzos. Produktu uzskaitījumu varētu sākt ar maizi, makaroniem, brokastu pārslām, krekeriem, bet noslēgt ar alu, dažām salātu mērcēm, zupām un sojas mērci. Bezglutēna diētas sekotāji dod priekšroku alternatīvām, piemēram, griķiem un rīsiem, taču tas nav obligāti, ja vien neciet no alerģijas pret kviešiem vai arī celiakijas.

Bezglutēna diētu ir spiesti ievērot tie, kas cieš glutēna nepanesības. Šo proteīnu saturošu produktu lietošana viņiem izsauc vēdera uzpūšanos, depresiju un galvassāpes. Daži cilvēki var lietot produktus ar glutēnu pat vairākus desmitus gadu, bet pēkšņi viņiem parādās problēmas. Tā kā glutēna nepanesību nevar noteikt ar analīzēm, atliek ievērot diētu un pavērot, vai sāc justies labāk. Uzlabojumiem vajadzētu parādīties dažu dienu laikā.

Plusi

Tie, kas cieš no celiakijas vai glutēna nepanesības, sajutīs vislielākos uzlabojumus. Viņi ne vien jutīsies, bet arī izskatīsies labāk, jo glutēna lietošana šādiem cilvēkiem izraisa iekaisumu, kas var novest pie aknes, apsārtumiem vai ekzēmas. Taču, ja tev nepiemīt neviena no šīm kaitēm, diez vai manīsi kādus uzlabojumus noskaņojumā, ādas stāvoklī vai apkārtmēros.

Mīnusi

Tu varētu nevis zaudēt, bet gan iegūt dažus liekus kilogramus. Kādreiz bezglutēna diēta bija visai drošs līdzeklis svara zaudēšanai, jo teju vienīgās pieejamās alternatīvas bija augļi un dārzeņi. Taču tagad nopērkami arī glutēnu nesaturoši mafini, kūkas un picas, turklāt dažas no šīm versijām ir pat kalorijām bagātākas nekā oriģināli, jo ražotāji tiem lieto kukurūzas vai kartupeļu miltus.

Vēl viena problēma – izvairīšanās no glutēna var novest pie vitamīnu trūkuma organismā, jo graudaugi lielā daudzumā satur B grupas vitamīnus, kas nodrošina veselīgus matus, ādu un nervus. Turklāt bezglutēna produkti parasti maksā divas trīs reizes vairāk par „parastajiem” produktiem.

Slēdziens

Glutēna nepanesības gadījumā tagad ir pieejams krietni plašāks produktu klāsts nekā jebkad agrāk, un tas ir apsveicami. Taču cilvēkiem, kas no tā necieš, bet tik un tā cenšas ievērot bezglutēna diētu, zaudējumu ir vairāk nekā ieguvumu.


Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock

Tēmas