foto: Pixabay.com
Dusmas? Depresija? Mēs visi šobrīd kaut ko jūtam. Kurā no šiem 7 posmiem esi tu?
Esi vesels
2020. gada 27. aprīlis, 06:47

Dusmas? Depresija? Mēs visi šobrīd kaut ko jūtam. Kurā no šiem 7 posmiem esi tu?

Jauns.lv

Covid-19 pandēmijas dēļ mēs visi izjūtam, ko tas nozīmē pielāgoties jaunajiem apstākļiem. Taču tad, ja šķiet, ka ir jau par daudz, nesatraucies – tas viss ir daļa no procesa, kuru eksperti māk izskaidrot.

Šobrīd esam spiesti piedzīvot bezprecedenta globālo krīzi, kad Covid-19 pandēmija ir burtiski apturējusi mūsu ierasto dzīves ritmu, liekot pielāgoties arvien jauniem apstākļiem un kārtībai, kurā mūs satriec upuru skaits, drošības trūkums un teju vai pilnīga izolācija. Šobrīd mēs satraucamies par saviem mīļajiem, veselību, finansiālo drošību un gandrīz ikkatru citu mūsu dzīves jomu.

Pagaidām neviens nezina, kad ierobežojumi tiks atcelti un kad vīruss atkāpsies, taču viens ir skaidrs - šādā situācijā būsim ilgstoši, tāpēc spēja pielāgoties izmaiņām pēc iespējas labāk, ir ļoti būtiska mūsu garīgajai veselībai.

Psihologi piedāvā pievērst uzmanību izmaiņu līknei – psiholoģiskam modelim, kas paredz to, kādā veidā mēs pielāgojamies lielām pārmaiņām savās dzīvēs. Ja mēs zinām, kurā vietā tieši šobrīd šajā līknē atrodamies, tas mums palīdz identificēt un saprast dažas emocijas, kuras mēs šobrīd jūtam.

Psiholoģe Houpa Bastīna, kura ir viena no vadošajām Londonas miega problēmu speciālistēm, norāda, ka šis pārmaiņu modelis ir būvēts uz sēru piecu stadiju pamata. “Sākotnēji modelis tika radīts cilvēkiem, kuri iet cauri tam, ka drīz viņu dzīve beigsies, iespējams, priekšlaicīgi, tāpēc “pieņemšana” ir pēdējais posms,” saka speciāliste.

Piecas sērošanas stadijas ir noliegums, dusmas, tirgošanās, depresija un pieņemšana. Taču šajā modelī, kuru psiholoģe piedāvā tam, lai izprastu savas emocijas koronavīrusa pārmaiņu laikā, ir septiņas pakāpes – šoks, noliegums, dusmas un vainošana, tirgošanās un sevis vainošana, depresija un apjukums, pieņemšana un, visbeidzot, problēmas risināšana.

“Koronavīrusa pandēmijas pieredze ir milzīga trauma tai sabiedrībai, kādu mēs to pazīstam. Virzoties uz priekšu, mums ir jāsadziedē šī trauma un jāatdzimst no pelniem vēl stiprākiem,” viņa saka.

Bastīna detalizēti paskaidro, kādas iezīmes raksturīgas katrai stadijai pārmaiņu līknē. Atpazīt un saprast, kurā posmā esi tu, var palīdzēt veiksmīgāk pārdzīvot šos nenoteiktības un pārmaiņās laikus.

Nākamā lapa: Šoks