foto: Svetlana Gomberga/Facebook
Ārste no Covid-19 frontes pirmajām līnijām: nekad nedomāju, ka, strādājot Latvijā, vilkšu šādu tērpu
Tas nav inscenēts foto, tā nav fotogrāfija no mediķu treniņiem. “Tas ir tērps, ko esmu vilkusi vairākas reizes nedēļas laikā. Nekad nedomāju, ka to vilkšu visā nopietnībā, strādājot Latvijā. Mana dzīve nekad vairs nebūs tāda kā iepriekš. Es lūdzos, lai man tiek doti fiziskie un emocionālie spēki, lai tiktu galā ar to, ar ko pašlaik cīnāmies, un uzvarētu,” saka ārste Svetlana Gomberga.
Runā speciālists
2020. gada 24. aprīlis, 07:11

Ārste no Covid-19 frontes pirmajām līnijām: nekad nedomāju, ka, strādājot Latvijā, vilkšu šādu tērpu

Anda Leiškalne

Kas Jauns Avīze

“Šis nebūs sprints, bet gan maratons, tāpēc ir jāaprēķina spēki,” saka Svetlana Gomberga, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas ārste. Viņa strādā pandēmijas pirmajās līnijās, ikdienas darbā gatava saskarties ar Covid-19 pacientiem.

Gomberga seko līdzi aktuālajai statistikai, kas rāda, ka kara zonā saslimuši 12% mediķu. “Viņiem nākas saņemt lielu vīrusu slodzi, un šā iemesla dēļ arī lielākais vairums no viņiem slimo smagāk,” teic Gomberga, kura "Facebook" nopozējusi foto, kur redzama pilnā ekipējumā – speciālā aizsargtērpā ar respiratoru, īpašajām brillēm, cepuri, caurspīdīgu sejas vairogu.

Kolēģus pazīst pēc kustībām

“Neatliekamās palīdzības uzņemšanas klīnikā mediķi bieži strādā arī šādā pilnā ekipējumā. Sākumā bija grūtāk citam citu pazīt, bet nu jau mēs to esam jau iemācījušies – pēc auguma, kustībām, gaitas,” pasmaida Svetlana.

“Pie parastiem pacientiem gan neejam tik maksimāli aizsargājušies. Es gan visu dežūru esmu respiratorā, brillēs, cepurītē, bet cimdus pēc katra pacienta mainu. Sejas vairogu uzlieku, ja rodas aizdomas, to pēc katra pacienta dezinficēju. Kad nav rokās cimdu, ļoti bieži mazgāju rokas. Reizēm intuīcija pasaka priekšā, ka jāaizsargājas rūpīgāk,” skaidro Gomberga.

Pacienti ar aizdomām par Covid-19 neiet kopējā plūsmā, viņus atšķiro tūdaļ pēc ievešanas. Uzņemšanas nodaļā uzreiz pa labi ir izolators. Gomberga pati personīgi uz izolatoru pārvirzījusi vienu pacientu, kur strādā personāls, kas ir labāk aizsargāts. “Pacients bez medicīniskās palīdzības nepaliek, drīzāk saņem individuālu attieksmi. Izolatoram nav nekādas vainas, tā ir telpa, kur neguļ blakus vecas omītes, kam vīruss varētu būt nāvējošs,” skaidro ārste.

foto: Svetlana Gomberga/Facebook
"Šis nebūs sprints, bet gan maratons, tāpēc ir jāaprēķina spēki," uzskata ārste Svetlana Gomberga.

Respirators līdzi arī ikdienā

Pašai Gombergai vienmēr līdzi ir respirators: “Reizēm eju veikalā un jūtu, ka tagad gribu uzvilkt respiratoru. Pilnīgi intuitīvi, liekas, ka uz sejas kaut kā trūkst. Respiratori ir iedoti gan manai astoņgadīgajai meitai, gan vecākiem.”

Veikalos ir pieejami gan dezinfekcijas līdzekļi, gan vienreizējie cimdi, to vajag izmantot gan roku dezinfekcijai, gan lai notīrītu iepirkumu groza rokturi.

“Šajos ārkārtas stāvokļa apstākļos beidzot man nevajag attaisnojumus, ka nekur neeju. Laikam arī pēc karantīnas pasākumu atcelšanas kādu laiku vienalga valkāšu aizsargmasku,” atzīst ārste.

Pilnu interviju ar ārsti Svetlanu Grombergu, kura strādā pandēmijas pirmajās līnijās lasiet "Kas Jauns Avīzes" speciālizdevumā, kas pilnībā veltīts Covid-19. Laikraksts no 24. aprīļa nopērkams preses tirdzniecības vietās visā Latvijā, kā arī pasūtāms internetā - www.zurnali.lv.

foto: No izdevniecības "Rīgas Viļņi" athīva.
“Kas Jauns Avīze” speciālizdevums no šodienas nopērkams preses tirdzniecības vietās visā Latvijā, kā arī pasūtāms internetā - www.zurnali.lv