foto: AFP/Scanpix
PVO: Covid-19 ir desmit reizes nāvējošāks par cūku gripu un gaidāms jauns saslimšanas vilnis
2020. gada 14. aprīlis, 14:24

PVO: Covid-19 ir desmit reizes nāvējošāks par cūku gripu un gaidāms jauns saslimšanas vilnis

Jauns.lv

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) vadītājs Tedross Adhanoms Gebreisuss paziņojis, ka koronavīruss izplatās ļoti ātri un ir desmit reizes nāvējošāks par cūku gripu (H1N1), kas izraisīja pandēmiju 2009. gadā. Tāpat varētu būt gaidāms jauns saslimšanas vilnis, vēsta "Postimees".

No 2009. gada janvāra līdz 2010. gada augustam ar cūku gripu inficējās 1,6 miljoni cilvēku. No tiem 18449 gadījumi bija letāli.

Apturēt vīrusu iespējams tikai ar efektīvu vakcīnu. "Vīruss izplatās ļoti ātri. Ātrāk nekā palēlinās. Tāpēc ierobežojošie pasākumi jāsamazina lēnām un šis process jākontrolē. Tas nedrīkst notikt uzreiz," brīdinājis Gebreisuss.

Slimi cilvēki, mirušo ķermeņi un nogurušas sejas - Ņujorkas ikdiena 2020.gada aprīlī

Ņujorka kļuvusi par Covid-19 visplašāk skarto vietu ASV. Līdz otrdienai Ņujorkā konstatēti vairāk nekā 108 tūkstoši saslimušo, 7 349 cilvēki ...

gallery icon

Viņš atzīmēja, ka cilvēku pilnās vietās koronavīruss var izplatīties daudz vieglāk un atgādināja par infekcijas apkarošanas pasākumiem: testu veikšanu, izolāciju un sociālo distancēšanos.

Papildus tam esot jāmazina koronavīrusa uzliesmojuma risks ārstniecības iestādēs, kā arī jāveic preventīvi pasākumi attiecībā uz sabiedriskām vietām, piemēram, darbavietām un skolām.

Iepriekš PVO pārstāve Krievijā Melita Vuinoviča ziņoja, ka darbs pie vakcīnas pret koronavīrusu notiek daudzās valstīs. Tomēr procesa ilguma dēļ, kas ietver paša preparāta sintēzi un rūpīgas klīniskās pārbaudes, vakcīna var parādīties ne ātrāk kā pēc gada.

Masu kapi Covid-19 slimniekiem Harta salā

Covid-19 upuru skaitam pieaugot, droni uzņēmuši baisus skatus Ņujorkas pilsētas robežās - uz Harta salas tiek rakti masu kapi slimības upuriem.

gallery icon

Tikmēr PVO Veselības aizsardzības programmas izpilddirektors Maikls Raiens paziņoja, ka zinātniekiem pagaidām nav pietiekami daudz datu, lai atbildētu uz jautājumu, vai ar konkrēto infekciju cilvēks var saslimt atkārtoti.

Pēc Raiena teiktā atkārtota inficēšanās nav retums. Parasti tas notiekot, ja vīruss organismā nav pilnībā iznīcināts. 10. aprīlī kļuva zināms, ka 91 Dienvidkorejas iedzīvotājam, kurus iepriekš izlaida no karantīnas pēc slimības izslimošanas atkārtotās analīzēs konstatēta koronavīrusa klātesamība.

Dienvidkorejas speciālisti uzskata, ka pacienti nav inficēti atkārtoti, bet vīruss atkal aktivizējies. Virkne epidemiologu uzskata, ka vīruss var saglabāties dažādās organisma šūnās, bet vēlāk atkal aktivizēties un nonākt elpošanas orgānos.