foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix
“Ziepes ir efektīvākas pret vīrusiem nekā dezinfekcijas līdzekļi!" Speciālists izskaidro roku mazgāšanas patieso jēgu
Ziepes ne vien noskalo vīrusu no jūsu rokām, bet aktīvi iznīcina to.
Esi vesels
2020. gada 7. aprīlis, 04:38

“Ziepes ir efektīvākas pret vīrusiem nekā dezinfekcijas līdzekļi!" Speciālists izskaidro roku mazgāšanas patieso jēgu

Jauns.lv

Kopš Covid-19 krīzes sākuma šīs slimības un to izraisošā vīrusa skartajām zemēm ir raksturīga masveida dezinfekcijas līdzekļu izpirkšana. Tas liek domāt, ka sabiedrība šos uz spirta bāzētos šķidrumus un gelus uzskata par labāko, lai izsargātos no saslimšanas. Taču vai tā tiešām ir?

“Mazgājiet rokas, mazgājiet rokas!” šo frāzi nebeidzami atkārto neskaitāmi speciālisti jau kopš jaunā koronavīrusa izraisītās Covid-19 parādīšanās Latvijā.

Neskatoties uz to, deficīts šobrīd ir skāris tieši etanola un izopropanola dezinfekcijas līdzekļus, nevis vienkāršās, salīdzinoši lētākās ziepes, kas, kā pamāca Pasaules Veselības organizācija (PVO), patiesībā ir daudz efektīvāks vīrusu apkarošanas līdzeklis.

Kā zināms, vīrusi, tostarp jaunais koronavīruss, visai raiti spēj izplatīties ar cilvēka roku palīdzību.

Mēs rokas izmantojam, lai paveiktu gan pašus vienkāršākos, gan arī sarežģītākus uzdevumus, kā rezultātā nonākam saskarsmē ar dažādām virsmām, kā arī gan savu, gan citu cilvēku ķermeņiem.

Zemessardze Covid-19 skartās Rīgas patversmes teritorijā izvieto speciālu telti

Zemessardzes 1.Rīgas brigāde šovakar patversmes "Zilais Krusts" teritorijā sākusi izvietot speciālu telti, kurā veselos karantīnai pakļautos klientus nošķirs no jau ...

gallery icon
35

Tamdēļ arī ārstu-infektologu un epidemiologu ieteikums mazgāt rokas pēc iespējas biežāk, vienai roku mazgāšanas reizei veltot vismaz 20 sekundes sava laika un izmantojot ziepes.

Roku mazgāšana itin bieži tiek pieminēta kā viens no pašiem efektīgākajiem līdzekļiem, lai ierobežotu vīrusa izplatību un pasargātu sevi, taču ne mazums cilvēku par daudz spēcīgākiem uzskata dezinfekcijas līdzekļus, kuru nosaukumos un aprakstos minēts “70% alkohola” vai vairāk, kamēr ziepēm bieži virsū rakstīts vien “mitrinošas” ar “aveņu” vai “apelsīnu aromātu”.

Speciālisti, tostarp arī PVO, gan norāda – ziepes tik un tā ir daudz efektīvāks līdzeklis cīņai ar vīrusu. Dezinfekcijas līdzeklis var būt labs plāns B tad, ja pa rokai nav ziepju un ūdens.

Atslēga ir ziepju molekulu uzbūvē

Ziepes par lielu, ASV cīņas mākslas eksperta un kino leģendas Čaka Norisa līmeņa, draudu jaunajam koronavīrusam padara to ķīmiskās īpašības.

Kā sarunā ar mediju Vox.com skaidroja Jaundienvidvelsas Universitātes profesors Pali Tordarsons: “Cilvēkiem ir maldīga izpratne, ka, mazgājot rokas ar ziepēm un ūdeni, jūs to vien izdarāt, kā noskalojat vīrusu notekcaurulē kopā ar netīrumiem. Patiesībā ziepes uz vīrusu iedarbojas iznīcinoši. Tās, pateicoties savam ķīmiskajam sastāvam, sarauj vīrusu gabalos, padarot to nekaitīgu.”

Posts, ko pasaulei atnesa jaunais koronavīruss

gallery icon
31

Visizplatītākās ziepes savā pamatā ir nātrija laureta sulfāts – mazgāšanas līdzeklis, kuram klāt piejauktas citas vielas ar mērķi attīrīt, vienlaikus nebojājot ādu.

Atslēga ir ziepju molekulu uzbūvē. Vienu šādas molekulas pusi pievelk ūdens un atgrūž tauki un proteīni, savukārt otru – pievelk tauki un proteīni, bet atgrūž ūdens.

Vīrusi savukārt pēc būtības ir specifiska ģenētiska informācija, ko apvij tauku un proteīnu apvalks.

Kā zināms, tauki ar ūdeni kopā nesajaucas – to savstarpējās attiecības var itin viegli novērot, pielejot ūdens glāzē nedaudz olīveļļas.

Tieši šī īpašība arī ļauj vīrusam efektīvi pārciest ūdens strūklaku, taču reakcija ir pavisam cita, ja sajaukumā klāt parādās ziepes. To molekulu un ūdens klātbūtnes dēļ vīrusu proteīnu un tauku apvalks tiek sarauts gabalos, iznīcinot pašu vīrusu, skaidro profesors.

Par ziepju iedarbību uz taukiem var pārliecināties iepriekš minētajai glāzei ar ūdeni un olīveļļu klāt piejaucot ziepes un sakratot.

Šeit gan ir viens āķis – lai ziepes paveiktu savu darbu visā tā pilnībā, ir nepieciešamas vismaz 20 sekundes. Tādēļ arī ieteikums mazgāt rokas ar ziepēm aptuveni pusminūti.

“Ir nepieciešama pareiza roku mazgāšanas tehnika, lai ziepes tiktu klāt visām roku ādas krokām. Tad tām ir jāspēj mijiedarboties gan ar baktērijām, gan ar vīrusiem. 20 sekundes ir pietiekams laiks,” Voc.com pamato Tordarsons.

Kā paliek ar dezinfekcijas līdzekļiem?

Alkohols attiecīgajā koncentrācijā, kas ir dezinfekcijas līdzekļu pamata sastāvdaļa, arīdzan spēj iznīcināt vīrusus.

Taču, kā skaidro speciālists, ir nepieciešama daudz augstāka alkohola koncentrācija (kā norādīts, vismaz 60%), lai panāktu to pašu efektu, ko var panākt ar visvienkāršākajām ziepēm.

Dezinfekcijas līdzekļi veic savu funkciju, taču ne-ideālos apstākļos var pievilt. Piemēram, ja jūsu rokas ir mitras vai sviedrainas, uzziestais vai uzsmidzinātais (atkarībā no tā, vai līdzeklis ir šķidrums, vai gels) līdzeklis var tikt atšķaidīts un zaudēt savu iedarbību, jums to nemaz nenojaušot.

Tikmēr ziepes pārliecinoši tiks galā gan ar sviedriem, gan baktērijām un vīrusiem, skaidro profesors. Viņš arī piebilst, ka nav nepieciešams pirkt ļoti dārgas vai antibakteriālās ziepes –  pamatfunkciju izpildīs jebkuras no tām.

Aktuālie dati par Covid-19 Latvijā:

Pēdējā diennaktī (5. aprīlī) noteikti tikai deviņi jauni saslimšanas gadījumi ar koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19, kamēr kopumā līdz šim zināms par 542 inficētām personām, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati.

Iepriekšējā diennaktī veikti 773 izmeklējumi personām ar aizdomām par Covid-19, savukārt kopumā līdz šim Latvijā veikti 21 453 izmeklējumi.

NVD statistikas dati norāda, ka patlaban 44 pacienti ir stacionēti, tajā skaitā 39 ar vidēju slimības gaitu, pieci - ar smagu.
Kā ziņots, Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis mikroblogošanas vietnē "Twitter" norādījis, ka, salīdzinot ar citām valstīm, Covid-19 pandēmijas krīzē izskatās pieklājīgi.

Viņš norāda, ka Latvijā patlaban "cilvēkiem atļauts kustēties samērā brīvi un arī skaitļos, salīdzinot ar citām valstīm, izskatāmies pieklājīgi".

Ar Covid-19 sasirgušo iedzīvotāju skaits vecuma grupā no 50 līdz 59 gadiem nedēļas laikā ir gandrīz dubultojies, sasniedzot 83 gadījumus, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) jaunākie dati.

Vecumā virs 60 gadiem patlaban ir 89 Covid-19 slimnieki, kas ir par 46 gadījumiem vairāk nekā pirms nedēļas.

Visbiežāk ar Covid-19 slimo iedzīvotāji vecumā no 30 līdz 39 gadiem - šajā vecuma kategorijā ir 139 sasirgušie, kamēr vecumā no 40 līdz 49 gadiem - 103.

Tāpat augsta saslimstība vērojama arī 20 līdz 29 gadus vecu iedzīvotāju vidū, kur atklāti 89 ar Covid-19 inficētie. Joprojām vismazākais pacientu skaits noteikts vecumā līdz 19 gadiem, kur patlaban zināms par 30 inficētajiem.

Lai ierobežotu Covid-19 izplatību, no 13. marta līdz 14. aprīlim valstī ir izsludināta ārkārtējā situācija, kā laikā noteikta virkne ierobežojumu un aizliegumu.