foto: Zane Bitere/LETA
Iedzīvotāji arvien biežāk izmanto attālinātās ārstu konsultācijas
Uzraksts pie ārsta kabineta.
Esi vesels
2020. gada 4. aprīlis, 21:03

Iedzīvotāji arvien biežāk izmanto attālinātās ārstu konsultācijas

Jauns.lv / LETA

Pirms mēneša tika sniegtas aptuveni 10 attālinātās ārstu konsultācijas nedēļā, kamēr patlaban to kopējais skaits pieaudzis līdz aptuveni 30, norāda telemedicīnas platformas "DoctorOnline" pārstāve Diāna Āboltiņa.

Telemedicīnas vietnes apkopotā informācija liecina, ka martā pieprasītākie mediķi attālinātām konsultācijām bija ģimenes ārsti, kuri sniedz 13% no kopējā konsultāciju skaita, tam seko dermatologi un dermatovenerologi, 10% gadījumu. 8% konsultāciju telemedicīnas platformā sniedz ginekologi, savukārt 7% - endokrinologi.

Pieprasīti arī esot ultrasonogrāfijas speciālisti, kuri attālinātos pakalpojumus sniedz 7% no visiem gadījumiem, kamēr pediatri - 6%.

Platformas pārstāve skaidro, ka aizvien vairāk privātās ārstniecības iestādes ambulatorās konsultāciju pārnes uz tiešsaisti. Patlaban platformā ir reģistrēti vairāk nekā 200 kvalificēti ārsti-speciālisti, kamēr ik pēc pāris dienām platformā piereģistrējas vairāk nekā 1000 jauni pacienti.

Konsultācijām video platformā pieejami tikai sertificēti medicīnas speciālisti, kuru vidū ir ģimenes ārsti, endokrinologi, dermatologi, kardiologi, dietologi, uztura speciālisti, urologi, proktologi, asinsvadu ķirurgi un citi, un tās sniedz speciālisti no "Veselības centrs 4" filiālēm un grupas uzņēmuma "Capital Clinic Riga", kā arī citām klīnikām un privātpraksēm.

Tiešsaistes konsultācijas laikā ārsts var izrakstīt arī nepieciešamās zāļu e-receptes.

Līdz ar Veselības ministrijas rīkojumu saistībā ar plānveida veselības aprūpes pakalpojumu ierobežošanu, attālinātās mediķu konsultācijas ir guvušas lielāku nozīmi, norāda platformas pārstāve. Tās atslogo gan slimnīcu uzņemšanas nodaļu un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbu, gan sniedz informāciju pacientiem, lai atšķirtu gadījumus, kad pietiek ar tiešsaistes konsultāciju un kad tomēr nepieciešams ārsta apmeklējums klātienē.

Platformas pārstāve norāda, ka neklātienes ārstu video konsultācijas ir labākais risinājums situācijā, kad nav nepieciešama padziļinātāka pacienta izmeklēšana, vai ir vajadzība konsultēties ar ārstu pēc izmeklēšanas. Tas ir arī labs risinājums gan ārvalstīs, gan arī reģionos dzīvojošiem pacientiem, kuri ne vienmēr var tikt pie speciālista klātienē uz galvaspilsētu.

Platformas lietotāju ērtībai ir pieejama gan interneta versija, gan mobilā lietotne "Android" un "iOS" operētājsistēmām, ko var izmantot no jebkuras vietas ar viedtālruni.

Kā vēstīts, lai pasargātu pacientus un mediķus no iespējamas inficēšanās ar jauno koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19, no 27.marta tika daļēji ierobežoti veselības aprūpes pakalpojumi gan valsts, gan privātajās ārstniecības iestādēs.

Veselības ministrijā uzsvēra, ka arī turpmāk tiks nodrošināta neatliekamā medicīniskā un akūtā palīdzība, tai skaitā izmeklējumi un konsultācijas, kas nepieciešamas. Ministrijā skaidroja, ka tādējādi netiek ierobežotas pacienta iespējas saņemt palīdzību, piemēram, pēkšņu sāpju gadījumā. Arī ģimenes ārsta prakses turpina darbu.

Tāpat netiks atceltas onkoloģiskās, dzīvību glābjošas, kā arī tādas operācijas, kuru atcelšanas rezultātā var iestāties invaliditāte. Nepieciešamo palīdzību saņems arī grūtnieces, "zaļā koridora", HIV/AIDS, tuberkulozes un citi pacienti. Iespēju robežās konsultācijas tiks sniegtas attālināti, norādīja ministrijā.

Tāpat tiks sniegti veselības aprūpes pakalpojumi mājās un pakalpojumi, lai nodrošinātu terapijas nepārtrauktību - ķīmijterapija, bioloģiskie medikamenti, orgānu aizstājējterapija, staru terapija, dienas stacionāra pakalpojumi hematoloģijā, metadona aizvietojošā terapija, kā arī palīdzība pacientiem, kuriem jāturpina vai jāpabeidz stacionāri neatliekamā kārtā uzsākta ārstēšana.

Sniegtas tiks arī speciālistu konsultācijas pacientiem ar hroniskām saslimšanām, iespēju robežās attālināti. Tāpat tiks veiktas onkoloģiskās, dzīvību glābjošas, kā arī tādas operācijas, kuru atcelšanas rezultātā var iestāties invaliditāte.