foto: Shutterstock
Latvietes pieredze Itālijā: "Situācija ir dramatiska, jo itāļi, tāpat kā latvieši, neko neuztvēra nopietni"
Esi vesels
2020. gada 16. marts, 16:50

Latvietes pieredze Itālijā: "Situācija ir dramatiska, jo itāļi, tāpat kā latvieši, neko neuztvēra nopietni"

Mammamuntetiem.lv

Koronavīrusa jeb COVID-19 pandēmija ir skārusi praktiski visu pasauli. Tas, cik nopietni vīrusu uztversim, tik veiksmīgi tiksim ar to galā. Kāpēc šobrīd Itālijā ir tik liels saslimušo skaits, pārdomās dalās kāda latviete no šīs valsts.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Jūs man lūdzat, lai pastāstu reālo situāciju Itālijā. Pastāstīšu, jo redzu, ka Latvijā situāciju neuztver nopietni. Jā, arī es to sākumā neuztvēru nopietni, tāpat ka daudzi mani draugi un arī Itālijas valdība, diemžēl. Tas, ko es rakstu, ir sausi fakti. Un gadījumi no oficiāliem informācijas avotiem, neviena FB posta vai apkārt klejojošu whatsapp ziņu.

12. martā Itālijā bija vairāk kā 12 000 saslimušo, no tiem izārstējušies ir 1045, miruši 827, smagā stāvoklī 1028. Dati https://www.worldometers.info/coronavirus/. Pirms pāris nedēļām daži gadījumi nevienu nesatrauca, kopīgi iesmējām, samainījāmies ar whatsapp jociņiem, un turpinājām mierīgi dzīvot tālāk. BET - skaitlis 12 000 ir sasniegts 2 nedēļu laikā!!! (16. martā jau skaitļi Itālija ir teju divkāršojušies. - Red.)

Slimnīcas ir pārpildītas, tiks veidotas speciālas slimnīcas tikai vīrusa pacientiem, jo parastajās vairs nepietiek vietas. Nepietiek respiratoru intensīvās terapijas nodaļās, nepietiek ārstu un medicīniskā personāla! Bet saslimušo skaits turpina augt... 

Nomirst tikai vecie?

Jā, no pieejamās informācijas tā var secināt, bet tas ir pagaidām, jo vecie cilvēki saslima pirmie, BET nu jau ir pāris dienas, kad saslimst arvien vairāk jaunu cilvēku. Jaunākajam, kurš šobrīd ir pieslēgts pie mākslīgās elpināšanas aparatūras Milānas slimnīcā, ir 18 gadi...

Pirmajam saslimušajam Itālijā ir 38 gadi, sportists, pirms saslimšanas nedēļas laikā bija noskrējis 2 pusmaratonus. Saslima, pie mākslīgās elpināšanas bija pieslēgts no 20. februāra līdz 10.martam, aizvakar sāka elpot pats, vakar esot sācis runāt. Kāpēc tik smagi? Kā skaidro ārsti, tik aktīviem sportistiem ir zema imunitāte, pēc 2 pusmaratoniem puiša imunitāte ir bijusi tik zema, ka nav spējusi cīnīties ar slimību.

Itālijas valdība bija spiesta pieņemt drastiskus lēmumus, jo itāļi (tāpat ka latvieši...) neklausīja, muka no karantīnas zonām, slimi brauca atpūsties vai slēpot un aplaida citus.

Kāda šobrīd ir mūsu ikdiena?

Mums ir jāsēž mājās, ārā drīkst iet tikai uz darbu, uz veikalu pēc pārtikas (drošības pēc liekot masku un velkot cimdus) vai uz aptieku, līdzi ņemot speciāli aizpildītu dokumentu, kurā norādīts, no kurienes uz kurieni un kāda iemesla pēc dodamies. Policijas patruļas reāli kontrolē un liek sodus, var tikt piemērots apcietinājums. Slēgts ir pilnīgi viss, izņemot pārtikas veikalus, aptiekas un fabrikas. Nedrīkstam doties ciemos pie draugiem vai pastaigāt svaigā gaisā. Policija patrulē arī stacijās un lidostās.

Atceltas ir visas ārstu vizītes un plānveida operācijas, onkoloģijas pacientiem atliek terapijas, ja vien nav bezizejas gadījums, jo visi spēki tiek novirzīti COVID pacientiem.

Šorīt lasu par 15 saslimušajiem Latvijā – jā, tas nav daudz, bet nav arī tik maz, ņemot vērā nelielo cilvēku skaitu Latvijā un to, cik aktīvi latvieši ceļo. Izdzīvojot uz savas ādas Itālijas pieredzi, ar šausmām skatos, cik aktīvi Latvija reklamē masu pasākumus – maratonus, izstādes, koncertus u.t.t. (16. martā jau Latvijā konstatēto gadījumu skaits ir 34, un masu pasākumi ir atcelti).

VIENĪGAIS veids, kā tikt galā ar vīrusa izplatību, ir norobežojoties no citiem cilvēkiem, ir jāsēž mājās – TIK VIENKĀRŠI!!! To ir pierādījusi Ķīna, arī Itālijas pilsētiņās, kuras pirmās ielika karantīnā, tiek atklāti pavisām maz jaunu gadījumu. Latvijā vēl ir iespēja, bet jārīkojas ir TAGAD!

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Mēs te šobrīd darām, ko liek, ar bailēm gaidam katras dienas beigas, kad paziņo sausos ciparus. To, vai visā Itālijā noteiktā karantīna būs devusi rezultātus, mēs zināsim pēc aptuveni 2 nedēļām...

Lūdzu, novērtējiet situāciju! Ja ne sevis, tad savu tuvinieku dēļ!"