foto: unsplash.com
Kā ar dabīgiem līdzekļiem atbrīvoties no pēdu sēnītes?
Dabasspēks
2020. gada 7. marts, 05:40

Kā ar dabīgiem līdzekļiem atbrīvoties no pēdu sēnītes?

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Atlēta pēda jeb sēnīšu infekcija nav bīstama slimība, tomēr raisa nepatīkamas sajūtas. Īpaši izplatīta tā ir vasarā, jo attīstās mitrā, siltā vidē. Tāpat ar to bieži vien cīnās sportisti un skrējēji, kuriem treniņu laikā kājas sasvīst un ilgu laiku ir mitras.

Atlēta pēda jeb, kā to medicīnas terminoloģijā dēvē, tinea pedis ir lipīga sēnīšu slimība, kas skar pēdas. Ja ir šī sēnīte, āda starp kāju pirkstiem var niezēt, kļūt sausa un zvīņoties.

Vainīgās, kas ierosina slimību, ir dermatofītes, pelējuma sēnītēm līdzīgi organismi, kas labi jūtas un vairojas siltā, mitrā vidē, kādas, piemēram, ir sasvīdušas zeķes. Kad infekcija pārņem ādas virskārtu, tā izraisa šūnu pārmērīgu vairošanos, tāpēc āda sabiezē un zvīņojas. Tā kā sēnītes izplatās, arī infekcija vēršas plašumā.

Neraugoties uz nosaukumu, kas liek domāt, ka atlēta pēda rodas vienīgi sportistiem, pēdu sēnīte var skart ikvienu.

Uzskata, ka gandrīz 15% cilvēku ir šī sēnīšu infekcija, īpaši vīriešiem un vecākiem ļaudīm. 

Konvencionālās medicīnas risinājums, lai novērstu atlēta pēdu, parasti ir pretsēnīšu krēmi, izsmidzināmi līdzekļi vai tabletes, taču daudziem no šiem preparātiem ir nepatīkami blakusefekti, piemēram, ādas kairinājums, problēmas ar kuņģa un zarnu traktu un pat aknu bojājumi. Par laimi, daudzos gadījumos dabīgi līdzekļi var nodrošināt tikpat labu (un pat vēl labāku) efektu kā zāles. Lūk, divi, ko ir vērts izmēģināt.

Ēteriskās eļļas

Viens no spēcīgākajiem vienkāršajiem dabīgajiem līdzekļiem, ko pirmo var izmēģināt, lai novērstu atlēta pēdu, ir tējaskoka eļļa. Kādā eksperimentā, kurā izmantoja 50% tējaskoka eļļas šķīdumu, pēc mēneša bija izveseļojušies gandrīz divas trešdaļas cilvēku, kas to lietoja. Placebo grupā tādu bija mazāk nekā trešdaļa. Citas ēteriskās eļļas, kam piemīt pretsēnīšu iedarbība, ir oregano, timiāna, kanēļa mizas, citronzāles, krustnagliņu un lavandas eļļa.

Kā to darīt

  • Tā kā daži cilvēki ir jutīgi pret atsevišķām ēteriskajām eļļām, vienmēr, pirms kādu sākt lietot, izmēģiniet ēterisko eļļu uz neliela ādas laukumiņa.

  • Pievienojiet dažus ēteriskās eļļas pilienus izraudzītajai bāzes eļļai, piemēram, olīveļļai vai nerafinētai kokosriekstu eļļai, un divas reizes dienā iemasējiet bojātajā ādā.

  • Varat samitrināt ar pagatavoto ēteriskās eļļas mikstūru kokvilnas vates aplīti, pielikt kā kompresi infekcijas skartajai vietai, apsaitēt ar marles saiti un atstāt uz nakti.

  • Vēl viens variants – piepiliniet dažus ēterisko eļļu (dažādu) pilienus karstai kāju vanniņai ar sālsūdeni (siltums var veicināt eļļas pretsēnīšu iedarbību) un katru dienu 20 minūtes pamērcējiet kājas.

  • Lai būtu droši, ka sēnīte neatgriezīsies, vislabāk šādu dabisko terapiju turpināt divus vai trīs mēnešus un pat tad, ja pamanāt uzlabojumu jau agrāk.

Ķiploks

Ajoēnam, ko satur ķiploki, piemīt pretsēnīšu īpašības, un tam ir pat spēcīgāka iedarbība atlēta pēdas ārstēšanā nekā populārajam pretsēnīšu medikamentam terbinafīnam (labāk zināms kā Lamisil). Kādā pētījumā, kurā dalībnieki divreiz dienā iemasēja ādā vienprocentīgu ajoēna krēmu, pēc diviem mēnešiem visi bija pilnībā atbrīvojušies no pēdu sēnītes, salīdzinot ar 94% cilvēku terbinafīna grupā. Ajoēna krēmi nav plaši pieejami, taču to vietā var pamēģināt izmantot sasmalcinātas ķiploka daiviņas.

Kā to darīt

  • Pielieciet pie infekcijas skartajām vietām siltas, mitras ķiploku kompreses – siltums piesaistīs sēnītes ādas virskārtai, un ikviena terapija kļūs efektīvāka.

  • Ielieciet putriņā saberztu ķiploku divās kārtās saliktā marlē, piegrieziet vajadzīgajā lielumā, kas atbilst slimās ādas laukumam, un pielīmējiet sēnītes skartajai ādai. Ik pēc trim līdz piecām stundām nomainiet kompresi pret tīru marlīti ar svaigi samaltu ķiploku. Turpiniet, līdz infekcija pilnībā atkāpusies un vēl nedaudz ilgāk, lai sēnīte neatjaunojas.

  • Cits variants – katru dienu 30 minūtes pamērcējiet kājas šķīdumā, kas pagatavots no karsta ūdens un sasmalcinātiem ķiplokiem, vai sajauciet putriņā saberztus ķiplokus ar olīveļļu, samitriniet šajā maisījumā vates aplīti un pielieciet tieši sēnītes skartajiem ādas laukumiem.

Kā sevi pasargāt no pēdu sēnītes

Padomi skrējējiem

  • Vienmēr pēc skriešanas nomazgājiet kājas un pēc mazgāšanas vienmēr tās kārtīgi noslaukiet, īpaši rūpīgi izslaukot pirkstu starpas.
  • Skriešanai izraugieties zeķes, kas gatavotas no elpojoša materiāla, kas labi uzsūc sviedrus un ātri izžūst, un pēc katra treniņa zeķes izmazgājiet.
  • Pirms un pēc skriešanas ieberiet zeķēs un skriešanas apavos dabīgu pretsēnīšu pūderi.
  • Apsveriet domu iegādāties speciālus apavu ieliktņus, kas ir piesūcināti ar ēteriskajām eļļām, kam ir pretsēnīšu iedarbība, un mitrumu uzsūcošiem komponentiem kā bambusa šķiedras, soda, kokogle un zeolīts.
  • Vienmēr pārliecinieties, ka jūsu skriešanas apavi ir sausi. Varbūt varat iegādāties divus skriešanas apavu pārus un tos mainīt, lai vieni vienmēr pagūst izžūt.
  • Nekad nedodiet citiem cilvēkiem savus apavus, zeķes un dvieli un publiskās vietās, kādi ir peldbaseins, fitnesa klubs un dušas, vienmēr valkājiet pludmales čības.
  • Ļaujiet savām kājām “paelpot” gaisu, tāpēc mājās, kad vien iespējams (un ja vien ir pietiekami silts), staigājiet basām kājām.

Tēmas