foto: Shutterstock.com
Tas var slēpties sienās, putekļos un kosmētikā - kā attīrīt māju no toksiskā svina
Esi vesels
2020. gada 5. marts, 06:11

Tas var slēpties sienās, putekļos un kosmētikā - kā attīrīt māju no toksiskā svina

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Vai šis toksiskais metāls joprojām ir mūsu mājokļos? Lūk, kas par to būtu jāzina.

Svins ir dabā sastopams smagais metāls, kas atrodas zemes garozā. Tas ir ļoti blīvs, ar zemu kušanas temperatūru, labi kaļams un lēts, tāpēc to izmanto vairākiem nolūkiem, sākot no ložu līdz bateriju ražošanai. Bet svins ir arī ļoti toksisks, un tā plašais lietojums nozīmē, kas tas var būt izplatījies vidē un mūsu mājokļos.

Kur svinu var atrast?

Lai gan no svina izmantošanas sāka atteikties jau 19. gadsimta beigās, kad pirmo reizi parādījās pierādījumi par tā toksiskumu, tas joprojām rada problēmas un ne tikai cilvēkiem, kas strādā ar šo metālu un saskaras ar to tieši.

Ja dzīvojat vecā mājā, iespējams, svins ir kādā senākā krāsas vai lakas slānī (aizliegums izmantot svinu krāsās ASV stājās spēkā 1978. gadā, bet, piemēram, Lielbritānijā – 1992. gadā). Tāpat caurules varētu būt ražotas no svina, kas nozīmē, ka svins būs arī dzeramā ūdens sastāvā). Krāsotas vai lakotas antīkas mēbeles, keramikas trauku pārklājums (glazūra), kosmētika, augsne, jumta pārklājums – tas viss var saturēt svinu. Svins var būt arī putekļos, kas mājās veidojas visdažādākajās vietās.

Ko svins nodara?

Neviens cilvēka orgāns nav pasargāts no svina negatīvās ietekmes. Svins var izraisīt dažādus veselības traucējumus, sākot no sirds veselības problēmām, hormonāliem traucējumiem un beidzot ar smadzeņu un nervu bojājumiem. Un šīs problēmas var rasties pat tad, ja svins nonācis organismā nelielā daudzumā. Pasaules Veselības organizācija ziņo, ka nav zināms drošais daudzums, kādā svins drīkstētu nonākt cilvēka organismā.

Bērniem svina ietekme var būt īpaši bīstama. Bērni var ieelpot svinu ar putekļiem vai krāsas plēksnītēm, var ielikt mutē kādu priekšmetu, kas pārklāts ar svinu. Un bērna augošais organisms spēj uzņemt vairāk svina nekā pieauguša cilvēka organisms. Pat neliela pakļautība svina ietekmei bērniem tiek saistīta ar pazeminātu intelekta līmeni, uzvedības problēmām, dzirdes traucējumiem un kavētu augšanu.

Īpaši riskam pakļautas grūtnieces. Palielināts svina daudzums asinīs grūtniecēm tiek saistīts ar paaugstinātu asinsspiedienu, spontāno abortu, priekšlaicīgām dzemdībām, nepietiekamu jaundzimušā svaru un attīstības traucējumiem.

Svinu saista arī ar auglības problēmām. 

Ko var darīt lietas labā?

Visās mājās var būt svina piesārņojums, un šā piesārņojuma avoti var būt gan iekštelpās, gan ārējā vidē. Pētnieki noskaidrojuši, ka apmēram 24 miljoni amerikāņu mājokļu ir krāsoti ar svinu saturošām krāsām un putekļos šajos mājokļos ir paaugstināts svina līmenis. Labā ziņa – ir pietiekami daudz iespēju, kā pasargāt savu dzīves telpu no svina piesārņojuma. Lūk, galvenie padomi.

Kā sevi pasargāt no svina?

  • Pārbaudiet svina līmeni

Jūs varat pārbaudīt, vai sienu krāsa, vecās mēbeles un citi priekšmeti jūsu mājās satur svinu. Ir speciāls testa komplekts, ko piedāvā 3M un Abotex un ko var iegādāties Amazon un citās vietnēs. Ja dzīvojat mājā, kas celta pirms 1960. gada un neesat veikuši remontu, gandrīz pilnīgi droši var teikt, ka krāsā uz sienas ir svins.

  • Attīrieties

Ja zināt, ka ģimenē kāds ir ilgstoši bijis pakļauts svina ietekmei, palūdziet ārstam nozīmēt asins analīzes. Ja testi uzrāda paaugstinātu svina līmeni, ir vairāki veidi, kā attīrīt organismu ar dabiskiem līdzekļiem, piemēram, lietot uztura bagātinātājus, kas satur hlorellu un spirulīnu. Konsultējieties ar pieredzējušu veselības speciālistu, kas izveidos personalizētu un holistisku detoksa programmu.

  • Neļaujiet krāsai nolupt

Svinam, kas atrodas zem modernas un kvalitatīvas krāsas, kura nesatur svinu, nebūtu jārada problēmas, bet, ja krāsa nolūp, tad jārīkojas ātri, lai nerastos kaitīgi svina putekļi. Tāpat padomājiet, vai krāsu nevar viegli noskrāpēt, bojāt vai nolupināt bērni un vai tā nav uzklāta vietās, ar kurām iznāk bieži saskarties vai kur ir liela “kustība”, piemēram, kāpnēs, pie logiem vai durvīm.

  • Veiciet remontu piesardzīgi

Visvienkāršākais veids, kā rīkoties, ja sienas krāsa satur svinu un krāsojums ir labā stāvoklī, – pārklāt to ar modernu krāsu, kas nesatur svinu. Ja krāsa ir sliktā stāvoklī un jāņem nost, neizmantojiet metodes, kas rada putekļus vai dūmus, piemēram, beržot ar smilšpapīru vai karsējot ar fēnu, kas paredzēts krāsas noņemšanai. Pamēģiniet lietot krāsas noņēmēju bez šķīdinātāja, kas izveidots uz ūdens bāzes. Noteikti izmantojiet aizsargapģērbu, cimdus un sejas masku (kas pasargā no svina daļiņām) un noņemto krāsu pareizi utilizējiet noslēgtā konteinerā. Krāsas paliekas rūpīgi savāciet ar putekļsūcēju un iztukšojiet putekļsūcēja tvertni.

  • Rūpīgi izraugieties kosmētiku, ko lietot

Svins atrasts arī kosmētikas līdzekļos, piemēram, lūpu krāsās un acu zīmuļos, tāpēc izvēlieties tādus, kas nesatur šo kaitīgo metālu. Dodiet priekšroku zīmoliem ar labu reputāciju, kuri norāda visas produkta sastāvdaļas un ievēro stingrus standartus attiecībā pret smagajiem metāliem un citām kaitīgām vielām. Ja ir šaubas, sazinieties ar ražotāju.

  • Pārbaudiet savā mājā ūdens caurules

Svina caurules ir blāvi pelēkā krāsā, parasti biezākas nekā plastmasas vai vara caurules, un, ja tām piesit ar metāla priekšmetu, rodas dobja, nevis metāliska skaņa. Šaubu gadījumā lūdziet padomu santehniķim. Ja caurules patiešām ir no svina, apsveriet, vai tās nevajadzētu nomainīt, vai iegādājieties ūdens filtru, kas attīra ūdeni no svina.

  • Regulāri tīriet telpas ar putekļsūcēju

Visbiežāk smagie metāli mūsu organismā nonāk ar mājas putekļiem, kurus ieelpojam, tāpēc neļaujiet putekļiem sakrāties, regulāri izsūciet māju ar putekļsūcēju un pēc tam izmazgājiet grīdas ar mitru lupatu. Nestaigājiet iekštelpās ar āra apaviem – šādi telpās nenonāks putekļi vai zeme, kas satur svinu.