foto: EPA/Scanpix
Slimību profilakses un kontroles centram jauns ieteikums gripas un koronavīrusa potenciālas izplatīšanās mazināšanai
Sieviete sabiedriskajā transportā.
Esi vesels
2020. gada 2. marts, 08:29

Slimību profilakses un kontroles centram jauns ieteikums gripas un koronavīrusa potenciālas izplatīšanās mazināšanai

Jauns.lv / LETA

Gripas un "Covid-19" koronavīrusa potenciālas izplatīšanās mazināšanai Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) mudina pasažieru pārvadātājus rūpīgi un regulāri tīrīt savus transporta līdzekļus.

SPKC ir sagatavojis ieteikumus sabiedriskā transporta organizatoriem. Centrs atgādina, ka gan sezonālā gripa, gan "Covid-19" infekcijas ierosinātājs izplatās, tieši kontaktējoties ar inficētu personu, ar sīkiem pilieniem, kas rodas inficētajai personai runājot, šķaudot vai klepojot, kā arī netieša kontakta ceļā, pieskaroties virsmām un priekšmetiem, kas piesārņoti ar elpceļu izdalījumiem.

Piemēram, inficēšanās var notikt esot divu un mazāk metru attālumā no inficētas personas, kas runā, klepo vai šķauda, pieskaroties inficētās personas ķermenim, piemēram, skūpstoties vai sveicinoties un pēc tam pieskaroties sev ar nenomazgātām rokām, pieskaroties virsmām vai priekšmetiem, piemēram, durvju rokturiem, kam ir pieskārusies inficētā persona, un pēc tam pieskaroties sev ar nenomazgātām rokām.

Vīruss uz dažādām virsmām apmēram 20 grādu temperatūrā var saglabāties vairāk nekā 48 stundas. SPKC atzīmē, ka, piemēram, "Covid-19" infekcijas ierosinātājs ir jūtīgs pret sadzīvē lietojamiem dezinfekcijas līdzekļiem. Visefektīvākais esot etanola 70% šķīdums un nātrija hipohlorīda, kuru bieži izmanto par sadzīves balinātāju, 0,1-0,5% šķīdums.

SPKC mudina pārvadātājus veikt rūpīgu un regulāru sabiedriskā transporta mitro tīrīšanu ar sadzīvē lietojamiem dezinfekcijas līdzekļiem, un īpaši rūpīgi tīrīt visas virsmas, kam ar rokām pieskaras liels skaits pasažieru. Sejas maskas sabiedriskā transporta vadītāju aizsardzībai pret iespējamo "Covid-19" infekciju neesot efektīvas, jo tās nepasargā no inficēšanās, bet radot maldīgu drošības sajūtu.

SPKC skatījumā, visefektīvākais pasākums "Covid-19" infekcijas iespējamās izplatīšanās ierobežošanai sabiedriskajā transportā esot informēt pasažierus par piesardzības pasākumiem, proti, ka, saslimstot ar akūtu elpceļu infekcijas slimību, nevajadzētu apmeklēt sabiedriskās vietas, t. sk. iespēju robežās vajadzētu izvairīties no sabiedriskā transporta izmantošanas, lai neinficētu citus cilvēkus.

Tāpat cilvēkiem vajadzētu neklepot un nešķaudīt citiem virsū. Klepojot un šķaudot vajag nosegt muti un degunu ar vienreizlietojamo salveti, kuru pēc lietošanas izmest atkritumos, un pēc tam nomazgāt rokas. Tāpat nevajag pieļaut, ka pašam šķauda vai klepo virsū.

Pēc sabiedrisko vietu apmeklēšanas, t. sk. sabiedriskā transporta izmantošanas, nepieciešams rūpīgi mazgāt rokas ar ziepēm, ja nav iespējams nomazgāt rokas, izmantot spirtu saturošu roku dezinfekcijas līdzekli. Tāpat nepieciešams atcerēties, ka skārienjutīgās ierīces, piemēram, viedtālruņu virsmas, var būt piesārņotas ar vīrusiem un baktērijām, tādēļ ieteicams regulāri tās tīrīt, izmantojot spirtu saturošos dezinfekcijas līdzekļus.