foto: Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests
NMPD vadītāja Cipule atbild uz iedzīvotāju jautājumiem par koronavīrusu "Covid-19"
Esi vesels
2020. gada 26. februāris, 19:00

NMPD vadītāja Cipule atbild uz iedzīvotāju jautājumiem par koronavīrusu "Covid-19"

Jauns.lv / LETA

Visus pacientus ar aizdomām par jauno koronavīrusu "Covid-19" nogādā Latvijas Infektoloģijas centrā, kur viņi izolācijas palātā gaida testēšanas rezultātus, skaidro Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vadītāja Liene Cipule.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Atbildot uz iedzīvotāju jautājumiem sociālajā vietnē "Twitter", Cipule skaidro, ka "Covid-19" apstiprināšanai netiek veiktas asinsanalīzes, bet ņem uztriepes no aizdegunes un rīkles. Ja ģimenes ārsts piesaka NMPD brigādes ierašanos, pacients tiek transportēts uz Infektoloģijas centru, kur paņem uztriepes. Testam ir vajadzīgas sešas stundas un šo laiku pacients pavada izolācijas palātā.

Cipule skaidro, ka lēmums nogādāt pacientus Infektoloģijas centrā saistīts ar reģionālu slimnīcu kapacitāti, mērķi pasargāt ģimenes ārstu prakses no iespējamu "Covid-19" pacientu plūsmas, kā arī ar ģimenes ārstu iespējām paņemt un nogādāt paraugus laboratorijā Infektoloģijas centrā.

NMPD vadītāja norāda, ka šīs analīzes nevar veikt nevienā citā laboratorijā kā vien Infektoloģijas centra Nacionālajā references laboratorijā. "Ģimenes ārstu praksēm ir līgumi ar citām laboratorijām, kas šo testu neveic. Tāpēc, kamēr top alternatīvas, šis ir pareizs lēmums," viņa uzsver.

Turklāt Cipule akcentē, ka šajā situācijā Latvijai ir priekšrocības, jo mums ir vienīgā laboratorija Baltijā, kur sešu stundu laikā var veikt šīs analīzes. "Ne Igaunijā, ne Lietuvā šādu iespēju nav. Paraugus sūta uz citām valstīm. Tur neērtības ir būtiski lielākas un iespējas diagnostikā operatīvi rīkoties - zemākas," atklāja Cipule.

Turklāt pēc viņas teiktā analīzēm vajadzīgas īpašas barotnes, kas atbilstoši jāpaņem. "Kādam jādodas pie pacientiem uz mājām.Transports. Nepieciešami īpaši transportēšanas apstākļi. Loģistika. Uzskaite. Latvijā nav izveidota speciāla sistēma "Covid-19" apdraudējumam, bet pašlaik tiekam galā atbilstoši rekomendācijām," uzsver speciāliste.

Viņa gan atzīst, ka šī nav optimāla shēma ilgtermiņā un tiek strādāts pie alternatīvām. "NMPD spēj ātrāk reaģēt uz izaicinājumiem, jo tā ir zināmā mērā ikdiena.Tāpēc krīzes situācijās esam ātrais atslēgas risinājums. Sistēmai kopumā ir lēnāks pārkārtošanās laiks un tas ir normāli," skaidro dienesta vadītāja.

Tikmēr, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas speciālisti, vaicāti, vai pietiek resursu visu pacientu pārbaudei Infektoloģijas centrā, uzsver, ka resursi ir pietiekami.

"Satraukumam nav pamata. Nacionālajā mikrobioloģijas references laboratorijā, kas atrodas Latvijas Infektoloģijas centrā ir nodrošināts pietiekams daudzums diagnostisko komplektu "Covid-19". Turklāt to krājumi tiek regulāri papildināti," skaidro slimnīcā.

Kā ziņots, ja Latvijā tiktu konstatēts jaunais koronavīruss "Covid-19", pilnīgi droši "pirmajā vilnī" vienlaikus specifisko aprūpi varētu nodrošināt 100 cilvēkiem, bet ir arī rīcības plāns gadījumam, ja saslimušo skaits būtu lielāks, otrdien pēc Krīzes vadības padomes sēdes paziņoja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Viņa uzsvēra, ka Latvijā neviens jaunā vīrusa gadījums nav konstatēts. Vienlaikus skaidroja, ka ir apzināts gan gultas vietu skaits, gan karantīnas vietu skaits gadījumā, ja cilvēki būtu jāārstē un jāizolē gan Rīgā, gan reģionos.

Jaunais koronavīruss pirmo reizi konstatēts 2019.gada 31.decembrī Ķīnā. Kopš tā laika tas reģistrēts vēl vairākos desmitos valstu. Vīrusa avots pagaidām nav zināms. Tam nav vakcīnas un īpašas ārstēšanas, bet cilvēks no tā var pilnībā atveseļoties, skaidro SPKC.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Vīrusa pazīmēs ir, piemēram, drudzis, klepus, apgrūtināta elpošana. Pacientiem var būt viegla, vidēji smaga vai smaga slimība.

Vīrusa profilakses pasākumi ir līdzīgi kā citām akūtām augšējo elpceļu infekcijām. Speciālisti iesaka bieži mazgāt rokas, īpaši pēc kontakta ar slimiem cilvēkiem vai viņu apkārtējo vidi, klepojot un šķaudot, izmantot vienreiz lietojamās salvetes un pēc tam nomazgāt rokas.