foto: Shutterstock
Kā rīkoties, ja vējš sapūtis ausi?
Esi vesels
2020. gada 15. februāris, 06:28

Kā rīkoties, ja vējš sapūtis ausi?

Jauns.lv

Aukstais gada periods ar vēja brāzmām neskopojas, tādēļ ieteicams, īpaši tiem, kuriem ausis ir vājā vieta, saudzēt tās un parūpēties par ausu aizsardzību. Ir nozīme arī auss anatomiskajām īpatnībām – tiem, kuriem ir paplašināti dzirdes kanāli, ausis uz vēju un tā radīto aukstumu var reaģēt jutīgāk.

Skaidro ausu, kakla un deguna ārste Kristīne Broka - 

Ja vējš tomēr sapūtis, auss sāp, bet nav saaukstēšanās slimības, iespējams, ka uz ārējo iedarbību reaģējis trijzaru nervs. Ausis noteikti nevajag sildīt, īpaši, kamēr nav zināms sāpju iemesls. Ja veidojas iekaisums, tas var tikai progresēt, radot nopietnākas veselības problēmas.

Ja auss izeja ir sausa, tās ārējā kanālā var iepilināt līdz ķermeņa temperatūrai sasildītus ausu pilienus, ko bez receptes var iegādāties aptiekās. Šādus pilienus aukstajā sezonā rezervei var glabāt ledusskapī. Taču jāievēro: ja auss agrāk ir tecējusi, pilienus nav vēlams lietot.

Jāatgādina, ka ausu tīrīšana ar vates kociņiem nepalīdzēs, tāpat ausis jāpasargā no ūdens iekļūšanas tajās, ausīs nedrīkst likt ārstniecības augus/puķes, tās ne tikai nepalīdz, bet arī mēdz nokļūt par dziļu. Tad jau ir jāmeklē ārsta palīdzība. 

Var iedzert kādu pretiekaisuma vai pretsāpju medikamentu, taču, ja ir sāpes un ja tās dažu dienu laikā nepāriet, jādodas pie ārsta, lai precizētu iemeslu, veicot izmeklējumus, un, ja nepieciešams, noteiktu ārstēšanu. Ja ir paaugstināta temperatūra, stipras sāpes, izdalījumi no auss, dzirdes traucējumi, ārsta palīdzība jāmeklē nekavējoties.

Ievēro!

  • Ejot laukā, ap kaklu liec šalli un galvā – cepuri, kas apsedz arī ausis. Materiālam vajadzētu būt elpojošam, bet arī pietiekami blīvam, lai vēja brāzmas tik viegli nepūstu cauri.