foto: LETA
Limfocīti - rādījums parastā asins ainā, kura izmaiņas var liecināt par ļoti bīstamām slimībām
Esi vesels
2020. gada 12. februāris, 05:45

Limfocīti - rādījums parastā asins ainā, kura izmaiņas var liecināt par ļoti bīstamām slimībām

"Patiesā Dzīve"

Pazemināts limfocītu daudzums var izraisīt visdažādākās slimības – no vīrusa infekcijām līdz ļaundabīgiem veidojumiem. Tomēr rodas jautājums – vai limfopēnija pati par sevi var liecināt par cilvēkam bīstamu veselības stāvokli?

Zinātnieki no Kopenhāgenas Universitātes apjomīga pētījumā secinājuši, ka limfopēnija faktiski vienmēr ir kādas potenciāli ļoti bīstamas slimības priekšvēstnese. Pētījumā piedalījās vairāk nekā 100 tūkstoši cilvēku vecumā no 20 līdz 100 gadiem.

Nejauši atklāts pazemināts limfocītu līmenis rutīnas asins analīzē bija saistīts ar divkārt lielāku letālu risku jebkura iemesla dēļ: vai tas būtu vēzis, sirds un asinsvadu vai elpceļu slimība, infekcija vai tamlīdzīgi.

Zinātnieki uzsver, ka limfopēnija var attīstīties kādas slimības ietekmē un arī kļūt par kādas slimības izraisītāju. Tomēr, lai arī kā tas būtu, šī informācija noteikti jāņem vērā kā brīdinājuma signāls. Īpaši būtiski tas ir cilvēkiem, kas atrodas kādā no riska zonām. Tas attiecas gan uz smēķētājiem, gan uz cilvēkiem, kas ir vecāki par 80 gadiem (ar vecumu limfocītu skaits vienmēr samazinās – tas ir dabisks process).