foto: scanpix
Ķīnas medmāsa atklāj cīņu ar koronavīrusu no cita skatu punkta: nav laika ne ēst, ne dzert, ne aiziet uz tualeti
Esi vesels
2020. gada 7. februāris, 11:05

Ķīnas medmāsa atklāj cīņu ar koronavīrusu no cita skatu punkta: nav laika ne ēst, ne dzert, ne aiziet uz tualeti

Jauns.lv

Kopš koronavīrusa uzliesmojuma Ķīnā miruši jau vairāk nekā 600 cilvēki. Inficēto skaits turpina pieaugt, tāpat kā informācija par pašreizējiem apstākļiem Ķīnā visos pasaules medijos. BBC intervija ar medmāsu, kura strādā pašā vīrusa epicentrā – Hubei provincē, atklāj cīņu pret baiso vīrusu no cita skatu punkta.

Jao strādā slimnīcā Hubei provinces otrā lielākajā pilsētā. Kā viņa pati saka, strādājot “drudža klīnikā”, kur analizē asins paraugus, kas ņemti cilvēkiem aizdomās par koronavīrusu. 

Pirms uzliesmojuma Jao ar ģimeni bija plānojusi doties uz Guandžou, lai tur pavadītu ķīniešu Jauno gadu kopā ar savu ģimeni. Sievietes māte un bērns aizbrauca, bet viņa nolēma palikt, lai palīdzētu saviem tautiešiem cīņā ar vīrusu. 

“Es sev nemitīgi atgādināju – sagatavojies morāli un labi aizsargā sevi. Pat tad, ja nebūs pieejama aizsargtērpa, es vienmēr varu izmantot lietus mēteli. Ja būs beigušās sejas aizsargmaskas, vienmēr var palūgt draugus vai paziņas, lai tās atsūta no jebkuras vietas Ķīnā,” stāsta Jao. Viņa gan piebilst, ka bijusi pārsteigta, cik labi slimnīcas apgādātas ar visu nepieciešamo. Līdzekļus piešķīrusi gan valdība, gan privātie ziedotāji. Tomēr ne visiem aizsargtērpi un maskas pietiekot.

“Tas ir grūts darbs. Sirdi plosošs un skumjš. Mums nav laika domāt par savu drošību, jo koncentrējamies uz citu cilvēku dzīvību glābšanu,” stāsta Jao. 

Tāpat medmāsa atklāj, ka vienlaikus jābūt gan ārstam, gan psihoterapeitam, jo cilvēki ar aizdomām par koronavīrusu, ierodoties uz nervu sabrukšanas robežas. Lai tiktu galā ar milzīgo pacientu plūsmu, personāls strādā 10 stundu garās maiņās, kuru laikā nav iespējas ne paēst, ne padzerties, pat ne atpūsties, vai izmantot tualeti. 

“Maiņas beigās, kad beidzot novelkam aizsargtērpus, pašu drēbes ir izmirkušas sviedros. Uz sejas un kakla “rotājas” dziļas maskas atstātas pēdas. Daži kolēģi uzreiz pēc maiņas saļimst turpat slimnīcā uz krēsliem, jo ir pārāk pārguruši, lai vēl mērotu ceļu uz mājām,” stāsta Jao. 

Taču, par spīti grūtībām, kā apgalvo Jao, neviens no slimnīcas, kurā strādā viņa, darbiniekiem nav inficējies ar vīrusu. 

Kopumā viņa atzīst, ka Ķīnas valdības reakcija uz vīrusu bijusi diezgan ātra. Viņasprāt, neviena cita pasaules valsts nebūtu spējusi noreaģēt labāk. 

“Kamēr Rietumos runā par brīvību un cilvēktiesībām, mēs runājam par dzīvību un nāvi!,” intervijas beigās nosaka Jao. 

Ķīnas ārstu sejas pēc ilgstoša darba maskās ar koronavīrusa pacientiem

Gan Ķīnas sociālajos tīklos, gan arī “Instagram” ātri izplatījušās mediķu bildes, kurās redzamas viņu sejas pēc diennaktīm ilga darba ar ...

gallery icon
9

Jau ziņots, ka jaunā koronavīrusa upuru skaits Ķīnā ir pieaudzis līdz 636 cilvēkiem, no kuriem 73 miruši pēdējo 24 stundu laikā.

Saskaņā ar Ķīnas Nacionālās veselības komisijas datiem pieaudzis arī apstiprināto inficēšanās gadījumu skaits, sasniedzot 31 161.