foto: Pexels
Ko veselībai var nodarīt pārāk daudz uzņemts dzeramais ūdens
Esi vesels
2020. gada 22. janvāris, 18:27

Ko veselībai var nodarīt pārāk daudz uzņemts dzeramais ūdens

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Daudzi dietologi uzsver, ka vidēji dzeram par maz ūdens, taču ir brīži, kad pārāk daudz to dzert ir pat bīstamāk nekā uzņemt nepietiekami.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Bīstami palielināt šķidruma daudzumu organismā vairāk, nekā tas ir nepieciešams, ir divos gadījumos - pārlieku daudz ūdens nedrīkst dzert sportisti un cilvēki, kuri cieš no paaugstināta asinsspiediena, jo spiediens ir tieši saistīts ar šķidruma daudzumu organismā.

Uzņemot par daudz šķidruma, tas nonāk asinsritē, vēl vairāk paaugstina spiedienu un rada nopietnus draudus sirds veselībai. Šādos gadījumos būtu jārīkojas līdzīgi kā ar sirdszālēm, kas nevis jānorij, bet jāpaliek zem mēles, jo tā aktīvās vielas nonāk organismā ātrāk. Tāpat ir ar ūdeni, tāpēc pareizi nevis izdzert vienā paņēmienā veselu glāzi ūdens, bet iedzert malciņu un pirms norīšanas to paskalināt mutē. Malkojot ūdeni, arī slāpes var novērst ātrāk.

Fiziskas slodzes laikā asins plūsma organismā mainās – palielinās muskuļu un sirds apasiņošana, bet iekšējie orgāni tiek mazliet atstāti novārtā. Kuņģa un zarnu trakts sportojot gandrīz pilnībā pārstāj darboties. Kā labu piemēru var minēt boksa maču, kur raundu starplaikos sportisti, knapi turoties kājās, atsēžas uz sola, taču nevis kārtīgi padzeras, bet tikai apslakās ar ūdeni un ieņem vienu malku, ko tūdaļ izspļauj. Sacensību laikā boksera organisms ir sasniedzis tik sakāpinātu stāvokli, viņa sirds un elpošana strādā galēji pastiprinātā režīmā. Lieks šķidruma malks liktu sirdij teju vai apstāties no pārslodzes.

Lai izvadītu liekos sāļus, sportistam pietiek, ka viņš ūdens malku patur mutē, saskalina un izspļauj (to var darīt, cik nepieciešams).

Savukārt pēc treniņa jādzer tik, cik ir vēlēšanās, bet atkal – maziem malkiem. Turklāt jādzer tikai līdz brīdim, kad slāpes tiek dzesētas, jo lieki uzņemts šķidrums var izvadīt no organisma vērtīgas minerālvielas.