foto: LETA
Lolita Neimane iesaka, kā sākt un dzīvot jauno gadu viegli un veselīgi
Rīgas Stradiņu universitātes studiju programmas "Uzturs un uzturzinātne" vadītāja, Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas valdes priekšsēdētāja Lolita Neimane.
Esi vesels
2020. gada 13. janvāris, 06:45

Lolita Neimane iesaka, kā sākt un dzīvot jauno gadu viegli un veselīgi

100 Labi padomi

Jauns.lv

Tradicionāli gada nogales svētkos esam baudījuši daudz ēdienu un dzērienu, kādā brīdī varbūt pat jutušies pārēdušies. Kā to visu vērst par labu, soli pa solim iesaka Rīgas Stradiņa universitātes studiju programmas Uzturs direktore Lolita Neimane.

1. solis

Ja svētkos vairākas dienas pēc kārtas sanācis tikai ēst un ēst, vēlākais trešajā dienā būtu jādomā, kā kārtīgi izkustēties, un noteikti jāiet staigāt. Proti, pastaigāties pa mežu vai kur citur pēc iespējas tuvāk dabai. Otrs svarīgs darbiņš, ja kādas divas trīs dienas daudz ēsts, – vairāk padzert tējas. Tās var būt visdažādākās, piemēram, sākt ar kumelīšu, piparmētru tējām un turpināt ar citām, kas garšo un nāk par labu gremošanai.

2. solis

Nākamais solis labākai pašsajūtai – paņemt burkānus, kāļus, selerijas sakni vai citus dārzeņus un iztēloties, ka, lūk, šodien esmu vegāns, un pagatavot garšīgu dārzeņu ēdienu. Tā var būt gan biezzupa, gan krāsnī cepti dārzeņi, gan arī salāti, bet – tikai un vienīgi no dārzeņiem. Un noteikti arī jāapņemas jaunajā gadā apēst 500 gramus dārzeņu dienā. Vienalga, sutinātus, grilētus, vārītus vai vēl kādā citā veidā pagatavotus.

Ieejot veikalā, nevajadzētu domāt standartīgi, ka tikai gurķi un tomāti ir dārzeņi, bet paskatīties arī uz citiem. Varbūt plauktā ir kāds skaists baklažāns, glīta selerijas sakne vai pastinaks. Ziemas laikā šīs saknes ir vērtīgākas par citu zemju siltumnīcās audzētajiem tomātiem.

Jebkuru dārzeņu ēdienu var papildināt ar garšīgu mērcīti. Mans favorīts pēdējā laikā ir tukumnieku ražotais Skyr jogurts bez taukiem. Pieliekot tam nedaudz sinepju, medu un piparu, sanāk patiesi laba mērce.

3. solis

Ja uznāk kārtīgs aukstums, iesaku pagatavot patiešām karstas dārzeņu biezzupas un krāsnī ceptus dārzeņus ar visvisādām garšvielām. Man pašai vislabāk garšo ķirbju biezzupas. Izvāru ķirbi kopā ar sīpolu, ar ķiploku, pieleju nedaudz piena, sablendēju un pielieku rozā piparus – silti un garšīgi! Ļoti garšīgs ir krāsnī cepts ķirbis ar kumīnu jeb romiešu ķimenēm. Sagriežu ķirbi plānos gabaliņos, pievienoju kumīnu, pielieku nedaudz medus un arī kanēli.

Janvārī noteikti vajadzētu izmantot čili, vasabi un citas asās garšvielas, neaizmirstot arī par mārrutkiem un sinepēm. Šīs garšvielas ir sildošas, tāpat kā ingvers un ķiploks, un tās būtu jālieto vairāk un biežāk. Arī asās garšvielas ir ieteicamas visiem, varbūt tikai asiņojošas kuņģa čūlas gadījumā tās labāk nelietot. Bet – tieši šīs ir garšvielas, kas dara kuņģa gļotādu veselu! Tāpēc iesaku pievienot ēdieniem pēc iespējas vairāk asuma, sākot ar čili un turpinot ar visdažādākajiem pipariem, mārrutkiem un visu pārējo plašo garšvielu klāstu, kas tagad pie mums ir pieejams un par ko agrāk pat iedomāties nevarējām. Tagad ir īsta garšvielu paradīze.

4. solis

Saldajā ēdienā labi iederētos žāvēti augļi. Man patīk uz Ziemassvētkiem pagatavot mazas dāvaniņas no dažādiem riekstiem, mandelēm, sēkliņām, datelēm. Kopā ar zemesriekstu sviestu sataisu mazas bumbiņas un apviļāju kaltētu zemeņu pulverī. Ļoti garšīgi! Un tādus veselīgus saldumus var gatavot visu ziemu.