Esi vesels
2019. gada 27. decembris, 12:44

Kā ieturēt un plānot uzkodu pauzes gudri?

Karlīna Timofejeva

Sabiedrībā ir plaši izplatīts mīts, ka uzkodas ir slikts ieradums. Gluži pretēji – ja tās plāno gudri, nevis haotiski, uzkodas var palīdzēt uzturēt nepārtrauktu vielmaiņas darbību un atturēties no pārēšanās citās dienas ēdienreizēs. Anastasija Kurginiana, dietoloģe un globālās uztura kompānijas “Herbalife Nutrition” uztura eksperte, skaidro, kas jāņem vērā, lai uzkodas plānotu pareizi un kādus produktus tām izvēlēties.

Ja mērķis ir izvēlēties uzkodas gudri un nepieņemties svarā, tad ir jāievēro viens fundamentāls noteikums. Proti, ir būtiski ievērot ēšanas režīmu visas dienas garumā un uz veselīgu dzīvesveidu orientētus ieradumus. Tas palīdzēs izvairīties no saldumu, saldināto dzērienu, “fast-food” ēdienu patēriņa, kā arī no nekontrolētas ēšanas un lieko kilogramu uzņemšanas.

“Sabalansētam ikdienas uztura režīmam īsumā vajadzētu būt: katru dienu vienā un tajā pašā laikā olbaltumvielām bagātas brokastis un pēc tam – pusdienas un vakariņas, divas gudri izvēlētas uzkodas, 3-4 stundu pauzes starp dienas galvenajām ēdienreizēm, ūdens dzeršanas režīms, došanās gulēt ne vēlāk kā plkst. 22:30, atbilstoša atpūta un fiziskās aktivitātes,” saka A. Kurginiana.

Viņa papildina, ka, ievērojot šo režīmu, gudri izvēlētas uzkodas nekaitēs figūrai. Gluži pretēji – ja ēšanas režīms ir haotisks, uzkodas, īpaši tās, kas ir neveselīgas, rezultēsies vēl lielākā svara pieaugumā.

Tāpat it jāpievērš uzmanība noskaņojuma svārstībām – dažreiz, jūtoties dusmīgi vai noguruši, cilvēki vēlas to novērst ēdot, bieži vien izvēloties tieši neveselīgas uzkodas. Šis ieradums veido “apburto loku”, jo katru reizi sastopoties ar noteiktu garastāvokļa noskaņojumu vai sajūtām, cilvēks automātiski sniegsies pēc neveselīgām izvēlēm.

# Ko izvēlēties un neizvēlēties uzkodām?

Ja cilvēka ēšanas režīms iekļauj 5 ēdienreizes dienā – brokastis, pirmo uzkodu, pusdienas, otro uzkodu un vakariņas, ir jākontrolē porciju lielums un produkti, kas tiek izvēlēti uzkodās.

Lielākā kļūda ir ēst uzkodās produktus ar augstu glikēmisko indeksu vai tādus produktus, kuros ir transtauki, piemēram, saldumus, augļu sulas, saldinātus rūpnieciskos jogurtus, kafiju ar dažādiem sīrupiem, saldējumu, ātrās ēdināšanas piedāvātos ēdienus, čipsus u.tml.

Eksperte skaidro, ka veselīgai uzkodai jābūt bagātai ar olbaltumvielā un zemu ogļhidrātu saturu, kā arī tai ir jānodrošina sāta sajūta. Viņa rekomendē iekļaut ēšanas režīmā tādas uzkodas kā “Herbalife Nutrition” veselīgās maltītes batoniņus “Formula 1 Express”, jo katrs no tiem satur 13 gramus olbaltumvielu, sauju riekstu, ogas, dabīgo jogurtu ar nedaudz pievienotu medu, biezpienu ar zemu tauku saturu, kam pievienoti smalki sagriezti svaigi dārzeņi vai dārzeņus ar humusu.

Informācija par ķermeņa pārmaiņu projektu “Esi formā no galvas līdz kājām”

Sadarbībā ar uztura, fitnesa un skaistuma ekspertiem, globālā uztura kompānija “Herbalife Nutrition” uzsāk jaunu ķermeņa pārmaiņu projektu “Esi formā no galvas līdz kājām”. Tā mērķis ir ne tikai veicināt projekta dalībnieces izmaiņas ķermeņa svarā un ārējā izskatā kopumā, bet arī uzlabot ikdienas paradumus uztura, sporta un skaistuma jomā. Projekta idejas pamatā ir četri galvenie veselīga un aktīva dzīvesveida pīlāri – pareizs un sabalansēts uzturs, regulāras sporta aktivitātes, pareiza sejas āda kopšana, kā arī motivācijas un atbalsta pasākumi.

Vairāk informācijas par projektu “Esi formā no galvas līdz kājām”: www.jauns.lv/esiforma

Vairāk informācijas par “Herbalife Nutrition” produktiem: https://www.herbalife.lv/

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar Herbalife