foto: Pexels
Kā plānot maltītes un izvairīties no pārēšanās Ziemassvētkos? 5 praktiski padomi
Esi vesels
2019. gada 17. decembris, 15:21

Kā plānot maltītes un izvairīties no pārēšanās Ziemassvētkos? 5 praktiski padomi

Jauns.lv

Svētku maltītes pagatavošana var būt liels izaicinājums pat šefpavāriem, ne tikai tāpēc, ka tas prasa daudz laika, bet arī tāpēc, ka svinības var atklāt mūsu sliktākos ēšanas ieradumus. Kā izbaudīt ģimenes sanākšanu Ziemassvētkos, nevis uztraukties par liekajiem kilogramiem pēc tās, un pareizi plānot svētku cienastu? Ar praktiskiem padomiem dalās globālas uztura kompānijas “Herbalife Nutrition” uztura eksperte Anastasija Kurginiana.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Mūsu organisms ir ļoti uzņēmīgs, tāpēc regulāra pārēšanās, pieņemšanās svarā var būt pat 500 grami līdz 1 kilograms nedēļas laikā. Svētkos ir vairāki faktori, kas veicina pārēšanos, piemēram, sēdēšana pie bagātīgi klāta galda, skaisti pasniegts ēdiens, patīkama maltīšu smarža, apkārtesošie cilvēki, kuri nevilcinās ēst ar lielu baudu u.tml. Kā plānot svētku maltīti un atturēties no kārdinājumiem, kas var izraisīt pārēšanos?

# 1 Izvēlies veselīgas gatavošanas metodes! 

Nepareiza ēdiena pagatavošanas metožu izvēle ir viens no iemesliem, kādēļ mēs patērējam vairāk kaloriju. Tālab vienkāršas gatavošanas metodes, kas neparedz papildu taukvielu pievienošanu kā tvaicēšana, būs noderīgākas, nekā cepšana u.tml. Bieži viens labākais veids, kā pasniegt, piemēram, dārzeņus, augļus, ogas, ir neapstrādāt tos un servēt svaigus. 

# 2 Kombinē ēdienus gudri!

Arī ēdienu kombinēšanai ir būtiska nozīme, jo tas nosaka, kā gremošanas sistēma tos pārstrādās un cik ilgi saglabāsies sāta sajūta. Labākā kombinācija uz Ziemassvētku galda – dārzeņi ar gaļu vai zivi; salāti ar veselīgajiem taukiem, piemēram, zaļo lapu salāti kopā ar avokado šķēlēm. Dārzeņi ir bagāti ar ūdeni un šķiedrvielām, kas dod sāta sajūtu, savukārt produkti, kuros ir daudz olbaltumvielu, piemēram, gaļa, palēnina vielmaiņas darbību un veicina sāta sajūtas saglabāšanos ilgāku laika posmu. 

# 3 Auglis pirms vakariņām samazinās vēlmi pēc deserta

Olbaltumvielām bagātu ēdienu ēšana pirms ogļhidrātiem veicinās sāta sajūtas saglabāšanos ilgāku laiku. Tomēr lai arī esam tā pieraduši darīt – jāizvairās no deserta ēšanas pēc pamatēdiena, jo gremošanas sistēmai būs sarežģījumi to pārstrādāt kopā ar citiem apēstajiem ēdieniem. Labs veids, kā samazināt vēlmi pēc deserta – apēst augli stundu pirms vakariņām. Tāpat eksperte iesaka neaizmirst citus veidus, kā mazināt pārēšanās risku, piemēram, novirzot uzmanību no ēšanas, uz galda liekot dažādus dekorus, kā arī cienastā vairāk iekļaujot dārzeņus (izņemto kartupeļus) un zaļumus. 

# 4 Svētku dienā neatliec ēšanu līdz pēdējam mirklim!

Cits svarīgs iemesls, kādēļ bieži pārēdamies svētku laikā, ir maltīšu izlaišana vai atlikšana līdz pēdējam brīdim. Svētku dienā rīts jāsāk ar sabalansētām brokastīm, ievērojot arī citu maltīšu regularitāti, līdzīgi, kā to darītu citās dienās. Sabalansētas un veselīgas brokastis palīdzēs novērst pārēšanās risku dienas atlikušajā daļā. Viena no opcijām brokastīm ir “Herbalife Nutrition” 

Olbaltumvielu kokteilis “Formula 1”, kam pievienots piens ar zemu tauku saturu un daži augļi pēc individuālām vēlmēm. Arī uzkodām ir liela nozīme dienas laikā, un tās palīdzēs novērst izsalkumu laikā no vienas galvenās ēdienreizes līdz otrai. 

Uztura eksperte skaidro: “Cilvēki bieži vien pieļauj kļūdu, svētku dienā atliekot ēšanu līdz pēdējam mirklim un sēžoties pie bagātīgi klāta galda izsalkumā. Tā vietā, svētku dienā aicinu neaizmirst par dienas galvenajām ēdienreizēm, pat ja esat aizņemti, gatavojot ēdienus ciemiņiem. Tāpat starp galvenajām ēdienreizēm var ēst vieglas, veselīgas uzkodas tādas kā augļi, dārzeņi vai “Herbalife Nutrition” Olbaltumvielu batoniņi. Regulārs ēšanas režīms palīdzēs izvairīties no pārēšanās svētku maltītes laikā.”

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Viņa arī uzsver, cik nozīmīgs ir pietiekama ūdens daudzuma patēriņš. Savukārt, ja nav iespējams izvairīties no visiem ceptajiem labumiem un desertiem uz svētku galda, pirms sniegšanās pēc deserta, eksperte iesaka pievērsties olbaltumvielām bagātam ēdienam – gaļas, zivju un pākšaugu ēdieniem u.tml.

# 5 Ja tomēr sanācis apēst par daudz …

Gadījumā, ja svētkos sanācis apēst par daudz ēdiena, nākamajā dienā vajadzētu nodarboties ar fiziskajām aktivitātē un uzturā vairāk lielot dārzeņus, augļus, kā arī dzert daudz ūdens, tādējādi organisms atgūsies no lielā maltīšu daudzuma ātrāk. Eksperte iesaka arī pievienot ūdenim “Herbalife Nutrition” 

Alvejas zāļu dzēriena koncentrātu, jo tas palīdzēs izdzert vairāk un sniegs atbalstu gremošanas sistēmas darbībai. 

Eksperte dalās ar recepti svētku galdam

Kopumā Ziemassvētku maltītes plānošana padarīs svētkus jaukākus, pēc tās saglabājot viegluma sajūtu un enerģiju. 
A. Kurginiana dalās ar vienkāršu recepti Ziemassvētku maltītei. Viņa rekomendē cepeškrāsnī cept zivs fileju, piemēram, jūras karūsu, pievienojot tai melnos piparus un citronu sulu, kā arī pasniedzot to ar salātiem, kas sastāv no salātlapām, nedaudz garšaugiem, dažām avokado šķēlēm, olīvām un ķiršu tomātiem. 

Informācija par ķermeņa pārmaiņu projektu “Esi formā no galvas līdz kājām”

Sadarbībā ar uztura, fitnesa un skaistuma ekspertiem, globālā uztura kompānija “Herbalife Nutrition” uzsāk jaunu ķermeņa pārmaiņu projektu “Esi formā no galvas līdz kājām”. Tā mērķis ir ne tikai veicināt projekta dalībnieces izmaiņas ķermeņa svarā un ārējā izskatā kopumā, bet arī uzlabot ikdienas paradumus uztura, sporta un skaistuma jomā. Projekta idejas pamatā ir četri galvenie veselīga un aktīva dzīvesveida pīlāri – pareizs un sabalansēts uzturs, regulāras sporta aktivitātes, pareiza sejas āda kopšana, kā arī motivācijas un atbalsta pasākumi.

Vairāk informācijas par projektu “Esi formā no galvas līdz kājām”: www.jauns.lv/esiforma

Vairāk informācijas par “Herbalife Nutrition” produktiem: http://www.herbalife.lv/