foto: Shutterstock
Latvijā gandrīz visi ēd vakariņas
Visbiežāk Latvijā pusdienās ēd zupu (54%), sātīgus gaļas ēdienus (51%), bet, ja pusdienas daudzi arī izlaiž, tad vakariņas gan ne.
Diētas
2019. gada 1. decembris, 07:12

Latvijā gandrīz visi ēd vakariņas

Kas Jauns Avīze

Latvijas tauta badā tomēr nemirst – 70% mūsu valsts iedzīvotāju pat ēd arī starp ikdienas maltītēm, liecina kompānijas "Nestle Baltics" aptauja.

Pēc aptaujas datiem, starp brokastīm un vakariņām Latvijas iedzīvotāji ēd augļus, riekstus, šokolādi, smalkmaizītes, dzer kafiju, bet starp pusdienām un vakariņām – dārzeņus, augļus, kafiju, piena un jogurta produktus. Ir arī tādi, kam patīk ēst nakts vidū – galvenokārt vecumā no 36 līdz 45 gadiem un visbiežāk vīriešiem, izvēloties gaļas produktus, sviestmaizes un brokastu pārslas.

Aptaujā secināts, ka 82% iedzīvotāju neizlaiž brokastis un 91% tās ēd mājās. Galvenie iemesli, kāpēc pārējie izlaiž rīta maltīti, ir sajūta, ka vēl negribas ēst, vai laika trūkuma dēļ. Populārākā brokastu izvēle ir siers un olu ēdieni, maize ar sviestu, bet retāk putras, brokastu pārslas, augļi un dārzeņi.

No pusdienām atsakās 11%, gandrīz puse kā galveno šķērsli maltītei norāda laika trūkumu, vienlaikus atzīstot, ka dienas laikā patērē uzkodas, bet 27% apgalvo, ka nejūt vajadzību pusdienot.
Visbiežāk Latvijā pusdienās ēd zupu (54%), sātīgus gaļas ēdienus (51%), salātus un dārzeņus (50%), mājputnu gaļu (39%), arī tradicionālos latviešu ēdienus (38%). Ātro ēstuvju piedāvājumus pusdienās izvēlas tikai četri procenti.

Apkopotie dati arī liecina, ka 96% Latvijas iedzīvotāju vakariņas ir obligāta ēdienreize, visbiežāk mājās – 97% gadījumu. Četri procenti aptaujāto vakariņas neēd, jo galvenokārt nejūt nepieciešamību vai pārrodas mājās pārāk vēlu.
Starp iecienītākajām vakariņu maltītēm līderpozīcijās ierindojas salāti un dārzeņi, otrajā vietā – karstie gaļas ēdieni.