foto: LETA
Vakcinēties pret gripu vai tomēr ne? Atbildam uz neskaidrajiem jautājumiem
Esi vesels
2019. gada 10. novembris, 06:25

Vakcinēties pret gripu vai tomēr ne? Atbildam uz neskaidrajiem jautājumiem

"Tautas Veselības Avīze"

Bērnu vakcinācijas centrs (BVC) atbild uz biežākajiem jautājumiem par gripas vakcīnas iekļaušanu vakcinācijas kalendārā no 2019. gada 1. oktobra.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Bērnu vakcinācijas centrs patiesi priecājas par valsts nodrošināto bērnu no 6 mēnešu līdz 2 gadu vecumam un grūtnieču vakcināciju pret gripu. No 2019. gada 1. oktobra gripas vakcīna iekļauta valsts imunizācijas programmā, tāpēc tā ir bez maksas un pieejama ikvienam Latvijas bērnam un topošajai māmiņai.

Kā jau katra izmaiņa ikdienas rutīnas darbā, arī šis veselīgais jaunums izraisījis dažus vienkāršus, tomēr līdz galam neskaidrus jautājumus. Tādēļ BVC tos ir apkopojis un sniedz atbildes:

Vai pret gripu var potēties vienā reizē ar citām vakcīnām?

Gripas vakcīnu gan mazuļiem, gan pieaugušajiem var un vajag dot kopā ar jebkuru citu paredzēto kalendārā vai papildu vakcīnu, ja ir šāda nepieciešamība. Lieka vizīte medicīnas iestādē, turklāt aktīvā akūtu infekciju sezonā, radīs papildu risku inficēties ar kādu no apkārtējā vidē cirkulējošiem vīrusiem.

Vai vienlaikus ievadot vairākas vakcīnas, iespējamās blaknes nesummēsies?

Sagaidāmās reakcijas pēc vakcinācijas (lokālas un sistēmiskas, kā apsārtums, pietūkums, sāpīgums injekcijas vietā, drudzis, nespēks u. c), ievadot vairākas vakcīnas vienlaikus, nepastiprinās un nerodas vairāk.

Kā atšķiras bērniem un pieaugušajiem paredzētās devas? 

Gripas vakcīnas tilpums un deva bērniem un pieaugušajiem ir vienāds – 0,5 ml.

Vai ir vēlamais intervāls starp gripas un pārējām vakcīnām?

Ja iepriekš vai vēlāk paredzēts ievadīt jebkuru citu vakcīnu, nav nepieciešams ievērot jebkādu intervālu starp divām vai vairākām dažādām vakcīnām.

Kad jāpagūst izpotēties pret gripu?

Gripas vakcīnu ir droši un var/vajag saņemt visu gripas sezonas laiku, taču atgādinām, ka gripa Eiropā visbiežāk sākas decembrī un ilgst pat līdz aprīļa beigām/maijam. Lai pilnvērtīgi izstrādātos antivielas un aizsardzība pret gripu, jāpaiet aptuveni 28 dienām pēc vakcīnas saņemšanas.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Kādos gadījumos pret gripu imunizē ar divām devām? 

Ja bērnam (līdz 9 gadu vecumam) pirmo reizi dzīvē uzsāk vakcināciju pret gripu un iepriekšējās sezonās nav dokumentēta, pierādīta gripas infekcija, aizsardzībai pret gripu nepieciešamas divas vakcīnas devas. Nākamajās sezonās turpmākās dzīves laikā būs nepieciešama tikai viena deva.

Līdz cik gadu vecumam var saņemt valsts apmaksātu pretgripas vakcīnu?

Valsts apmaksāto gripas vakcīnu var saņemt visi bērni līdz pilnu divu gadu vecumam. Ja vakcīnas otrās devas saņemšanas brīdī bērnam būs jau vairāk nekā 2 gadi, to joprojām apmaksā valsts programma.

Vai vakcīnās ir dzīvi slimības izraisītāji?

Nē! Šogad Latvijā vakcinācijai pret gripu valstī reģistrētas tikai 4 tipu (divi A gripas tipi un abi B gripas tipi) nedzīvās vakcīnas.

Kāpēc ieteicams pret gripu vakcinēties grūtniecēm?

BVC atgādina un uzsver, ka gripas vakcinācija grūtniecēm ir īpaši svarīga! Jo īpaši trausla attiecībā uz gripu ir mazu bērnu un grūtnieču veselība. Ne velti tieši šīs grupas pieder pie augstākas saslimstības un komplikāciju riska grupām, kurām valsts tagad kompensē gripas vakcīnu 100% apmērā. Grūtniecības laikā hormonālo izmaiņu, asinsrites slodzes un imūnās sistēmas atbildes dēļ gripai parasti ir smagāka norise, kā arī augstāks komplikāciju (pneimonijas, asiņošanas u.tml.) risks. Tas caur asinsriti tiešā veidā ietekmē arī bērnu, kurš var piedzimt priekšlaikus, bet sliktākajā gadījumā gan viņu, gan māti varam pat zaudēt.

Kad māmiņas organismā pēc vakcīnas saņemšanas veidojas antivielas, tās caur placentu saņem arī bērns. Tas ne vienmēr pilnā apmērā notiek ar antivielām jeb imunitāti, ko māte ieguvusi, vakcinējoties pirms grūtniecības sākuma. Taču grūtniecības laikā aktīvā transportā saņemtās antivielas spēj pasargāt bērnu no gripas pirmos sešus mēnešus pēc piedzimšanas.

Vakcinēties pret gripu var jau kopš pirmā grūtniecības trimestra – tas neradīs draudus ne auglim, ne mātei, tieši otrādi – pasargās gan grūtnieci, gan augli un vēlāk jaundzimušo bērniņu līdz pat sešu mēnešu vecumam un pašu jauno māmiņu.

Kuriem bērniem vēl ir atlaides pretgripas vakcīnām?

Visiem bērniem, kuri pieder jebkurai riska grupai attiecībā uz gripas infekciju, joprojām tiek nodrošināta 50% gripas vakcīnas kompensācija no valsts līdzekļiem.

Infektoloģe: Pret gripu jāvakcinējas jau tagad

Gaidot tradicionālo ziemas gripas sezonu, ārsti infektologi iesaka vakcinēšanos pret šo infekcijas slimību neatlikt uz vēlāku laiku, bet veikt to jau tuvākajā laikā.

Gripa ir sevišķi lipīga un bīstama vīrusu infekcija, kas izplatās gaisā un skar elpceļus. Gripai ir raksturīgs augsts izplatīšanās ātrums, tā bieži rada komplikācijas un nereti norit ļoti smagi. Diemžēl gripas ārstēšana ar pretvīrusu zālēm bieži ir novēlota un tādēļ nedod gaidīto efektu.

Vienīgais efektīvais veids, kā pasargāt sevi un savu ģimeni no saslimšanas ar gripu, ir vakcinēšanās. Atšķirībā no citām vakcīnām, piemēram, ērču encefalīta, pret gripu ir jāvakcinējas katru gadu pirms gripas sezonas sākuma.

“Mēs, ārsti infektologi, iesakām jau laikus agrā rudenī vakcinēties pret gripu, kad tās sezona vēl nav sākusies, un vakcīnai būs pietiekami laika nodrošināt organisma aizsargspējas konkrēti pret gripu, izstrādājot speciālas antivielas,” saka profesore Ludmila Vīksna, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas infektoloģijas galvenā speciāliste.

Tikai 2018.–2019. gada sezonā vien Latvijā gripa un tās radītās komplikācijas bija iemesls 86 nāves gadījumiem. Pēc Slimību un profilakses centra apkopotās informācijas, nevienā no visiem nāves gadījumiem, kuros bija noskaidrots slimnieka vakcinācijas statuss, pacients konkrētajā sezonā nebija vakcinēts pret gripu. Pasaules veselības organizācija informē, ka pasaulē ik gadu gripa ir iemesls vismaz 650 000 nāves gadījumu.

Vakcinēties vajadzētu visiem, taču īpaši nepieciešama vakcinēšanās pret gripu ir senioriem, cilvēkiem ar hroniskām slimībām, jo viņiem biežāk attīstās nāvējošas komplikācijas. Veselības aprūpes speciālistiem, kas ikdienā strādā ar slimniekiem, kā arī tiem strādājošajiem, kuri ikdienā sastopas ar lielu cilvēku daudzumu, piemēram, veikalu un citu sabiedrisko iestāžu darbiniekiem. Tāpat arī bērni un grūtnieces ir īpašā uzmanībā gripas sakarā.

Šogad Latvijā būs pieejamas vakcīnas pret četriem dažādiem gripas ierosinātājiem, kas gaidāmi tieši šajā 2019.–2020.gada sezonā.