foto: LETA
LU pētnieki atklājuši meža ogu sniegtās iespējas jaunības uzturēšanā
Mellenes.
Dabasspēks
2019. gada 23. oktobris, 19:13

LU pētnieki atklājuši meža ogu sniegtās iespējas jaunības uzturēšanā

Jauns.lv / LETA

Latvijas Universitātes (LU) pētnieki ir atklājuši, kā meža ogas var palīdzēt uzturēt jaunību un nodrošināt veselības ilgāku saglabāšanu, liecina trešdien publiskotā informācija universitātes mājaslapā.

LU trešo gadu norit aktīvi pētījumi ar mērķi izstrādāt jaunus augu valsts produktu izmantošanas risinājumus. Šoreiz pētītas savvaļā augošas mellenes, brūklenes, purva dzērvenes un zilenes, kā arī kultivētās lielogu dzērvenes un krūmmellenes.

Noskaidrots, ka šo ogu pārstrāde paver iespējas koncentrētā veidā iegūt tādas vielas, kas nosaka ogu īpašības - to krāsu, smaržu, aktivitāti attiecībā pret saslimšanām un to spēju saistīt brīvos radikāļus - molekulas -, kuru klātbūtne cilvēka organismā veicina ādas novecošanu.

LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes Vides zinātnes nodaļas un Medicīnas fakultātes zinātnieku pētījumi pierādīja iespējas no meža ogu spiedpaliekām izdalīt ekstraktvielas, ko var iegūt no paliekām pēc sulas izspiešanas no ogām jeb ogu pārstrādes blakusproduktiem, un izmantot cilvēka veselības uzlabošanas nolūkos.

Noskaidrots, ka ar augos atrodamām vielām - antocianidīniem - var izmainīt cilvēku mezenhimālo cilmes šūnu diferencēšanās gaitu jeb cilmes šūnu pārvēršanos cita tipa šūnās, piemēram, taukaudu, kaulu un skrimšļa šūnās. Tā, piemēram, viela delfinidīns samazina tauku šūnu veidošanos, savukārt malvidīns veicina kaulu šūnu veidošanos, bet cianidīns un delfinidīns stimulē skrimšļa šūnu veidošanos.

Zinātniki antocianidīnu efektus salīdzināja ar pretdiabēta zālēm liraglutīdu, ko iesaka pretaptaukošanās un osteoporozes ārstēšanā. Konstatēts, ka antocianidīnus varētu izmantot bojāto kaulaudu un skrimšļu reģenerācijai, kā tauku šūnu veidošanās samazināšanai.

LU projektu īsteno sadarbībā ar partneri "Silv EXPO", kura galvenie uzdevumi projektā ir atlasīt efektīvākās bioloģiski aktīvo vielu klases un identificēt perspektīvākos terapeitiskos pielietojuma virzienus, kā arī noteikt nepieciešamās devas ar turpmāko optimālo produktu gatavo formu izvēli atbilstoši terapeitiskām indikācijām.

Šobrīd projekta ietvaros ir saražota melleņu antocianīnus saturoša pulvera želatīna kapsulu pilotsērija (1440 kapsulas) ar 50 miligrami pulvera saturu kapsulā, ko tālāk tiek plānots izmantot produkta efektivitātes novērojuma pētījumā.

Vienlaikus "Silv EXPO" komanda ir sākusi gatavošanos nākamajam pētījuma posmam - klīniskajam pilotpētījumam, kurā tiks pētīta Latvijas melleņu polifenolu ekstrakta kapsulu satura ietekme uz senioriem.

Projektu "Vaccinium ģints ogu pārstrāde: "zaļās" tehnoloģijas un inovatīvi, farmakoloģiski raksturoti produkti biofarmācijai" atbalsta Eiropas Reģionālās attīstības fonds un īsteno LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu un Medicīnas fakultātes pētnieku grupa profesoru Māra Kļaviņa un Rutas Mucenieces vadībā.