foto: Shutterstock
Brīnumi, ko spēj paveikt C vitamīns lielās devās
Esi vesels
2019. gada 1. oktobris, 13:52

Brīnumi, ko spēj paveikt C vitamīns lielās devās

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Pētnieki jau atkal ziņo, cik vērtīgs lielās devās ir C vitamīns. Tas var palīdzēt ne tikai apturēt vēzi un sirds slimības, bet arī ātrāk izkļūt no slimnīcas, pat ja esat kritiskā stāvoklī.

2–4 gramu C vitamīna deva ik dienu var saīsināt uzturēšanos klīnikā gandrīz par 9 procentiem. Sākumā šķiet, ka tas nav daudz, tomēr šie pacienti atradās intensīvās aprūpes nodaļās, un neviens nebija drošs, vai viņi to jelkad vispār atstās.

C vitamīns būtu jāiekļauj ikvienas intensīvās aprūpes nodaļas ikdienas zāļu terapijā, saka pētnieki no Helsinku Universitātes, kas analizēja 12 pētījumus, kuros tika novēroti 1766 intensīvo nodaļu pacienti.

Veselam cilvēkam pietiek tikai ar 0,1 g C vitamīna, lai nodrošinātu nepieciešamo tā līmeni asins plazmā, taču tam, kurš ir nonācis slimnīcas intensīvās aprūpes nodaļā, būtu nepieciešami aptuveni 4 grami dienā, jo šādam cilvēkam C vitamīna līmenis asinīs ir bīstami zemā līmenī.

Sešos pētījumos pacientiem, kas orāli saņēma vidēji 2 gramus C vitamīna (kas nebūt nav labākais veids, kā to nogādāt organismā, efektīvāka ir intravenoza vitamīna ievadīšana), atstāja intensīvās aprūpes nodaļu par aptuveni 9 % ātrāk.

Iespējams, tas nepārsteidz. C vitamīns ietekmē simtiem mūsu gēnu, un tam ir būtiska loma pareizā imūnsistēmas darbībā.

Līdz šim veiktie pētījumi demonstrējuši, kā C vitamīns palīdz ārstēties no vēža, pazemināt asinsspiedienu, samazināt ātriju fibrilāciju (neregulāru sirdsdarbību) un pazemināt glikozes līmeni cilvēkiem ar otrā tipa cukura diabētu. Bet visos gadījumos, kad tas tiek dots terapeitiskos nolūkos, tas ir jādod diezgan drosmīgās devās.