Kad viens piliens maina visu! Ēteriskās eļļas pārtikā - kuras izmantot un no kurām labāk turēties pa gabalu
Ar vienu pilienu ēteriskās eļlas pietiek, lai piešķirtu ēdienam jaunu, valdzinošu aromātu.
Visi zina, kas ir ēteriskās eļļas, – mēs tās lietojam aromlampās, pievienojam vannai vai mājas tīrīšanas līdzekļiem, baudām to dziednieciskās īpašības masāžā. Bet vai esat kādreiz izmantojuši ēteriskās eļļas ēdiena gatavošanā? Ja ne, tad patiešām esat daudz zaudējuši!
Pietiek ar vienu pilienu eļļas, lai pilnībā mainītu ierastā dzēriena, marinādes, mērces, pikanta ēdiena, deserta, kūkas un saldumu garšu. Vienlaikus šis eļļas piliens arī stiprina veselību, jo daudzas ēteriskās eļļas uzlabo gremošanu, imunitāti un vielmaiņu.
Ēteriskās eļļas arī izmaksu ziņā ir izdevīgas, tās ir ērti lietojamas, ļauj samazināt cukura patēriņu un paver pilnīgi jaunu garšu paleti. Iedomājieties, piemēram, šokolādes kūku, kurai pievienots pavisam nedaudz ģerānijas, kardamona un bergamotes eļļas. Vai varbūt vēlaties pārsteigt mājiniekus ar mirdzošām vīraka un mirres citrusaugļu trifelēm?
Iepazīstiet pamatgaršas
Ir desmitiem dažādu eļļu, tāpēc iespējamo garšu kombināciju skaits ir gandrīz bezgalīgs, un iesācējiem šajā plašajā klāstā varētu būt visai grūti orientēties. Pēc izcelsmes un lietojuma veida eļļas varam iedalīt šādās pamatgrupās.
Citrusaugļu eļļas: šai grupai pieder bergamotes, greipfrūta, citrona, laima un savvaļas apelsīna eļļas, kas lieliski papildina dzērienu, kūku, jogurta, mērču un salsas garšu, kā arī ar tām var aizstāt sarīvētu citrusaugļu miziņu (4–5 pilieni ir līdzvērtīgi vesela augļa miziņas daudzumam).
Garšaugi: ar šīs grupas eļļām, kurā ietilpst bazilika, koriandra, majorāna, raudenes, rozmarīna un timiāna eļļas, var aizstāt kaltētus vai svaigus garšaugus. Tās uzlabo gaļas, maizes, makaronu un zupu garšu un aromātu.
Piparmētra: vēsā, atsvaidzinošā piparmētras un krūzmētras garša lieliski sader ar jēra gaļu un burtiski atdzīvina salātus, tēju un citus dzērienus. Šī eļļa arī piešķir pārsteidzošas garšas nianses šokolādes desertiem.
Ziedi: lavanda un ģerānija ir vispopulārākās dažādās receptēs izmantotās ziedu eļļas, īpaši tās ieteicams pievienot kūkām un šokolādei.
Garšvielas: šajā grupā ietilpst melno piparu, kasijas, kanēļa, koriandra sēklu, krustnagliņu, fenheļa un ingvera eļļas, un tās visas var izmantot, lai aromatizētu un dažādotu gaļas, dārzeņu un saldo ēdienu garšu.
Svarīga kvalitāte
Sākot kulināros eksperimentus ar ēteriskajām eļļām, jāņem vērā dažas būtiskas nianses. Pārtikā un dzērienos var droši lietot tikai sertificētas tīras terapeitiskās klases (Certified Pure Therapeutic Grade (CPTG)) eļļas, kuru ražošana ir stingri reglamentēta un kuru tīrību apliecina neatkarīgas pārbaudes rezultāti. Izpētiet pieejamo informāciju un izvēlieties eļļas ļoti rūpīgi, jo ēteriskās eļļas, kas marķētas kā “dabīgas izcelsmes”, var neatbilst pārtikā lietojama produkta prasībām.
Otrkārt, ne visas CPTG klases eļļas ir drošas, lai tās izmantotu ēdienu gatavošanā to ķīmiskā sastāva dēļ.
Nekādā gadījumā nelietojiet uzturā tūjas, ciedra koka, cipreses, zaļās duglāzijas (Pseudotsuga menziesii), eikalipta, nardes jeb spikenarda (Nardostachys jatamansi), vienkrāsas baltegles (Abies concolor) vai ložņu goltjēras (Gaultheria procumbens) eļļas.
Drošas lietošanai
ASV Pārtikas un zāļu pārvalde drošo eļļu sarakstā (Generally Recognized as Safe list jeb GRAS) ir iekļāvusi šādu augu ēteriskās eļļas.
Baziliks
Bergamote
Melnie pipari
Kasija
Kanēlis
Muskata salvija
Fenhelis
Ģerānija
Ingvers
Greipfrūts
Kadiķogas
Citrons
Citronzāle
Laims
Majorāns
Melisa
Raudene
Piparmētra
Romiešu kumelīte
Rozmarīns
Timiāns
Savvaļas apelsīns
Ilangilangs
Labāk mazāk!
Kad esat pārliecinājušies, ka izvēlētā ēteriskā eļļa ir piemērota lietošanai uzturā, rūpīgi izpētiet informāciju par izmantojamo devu. Eļļas ir spēcīgas, un, lai arī tās no organisma tiek izvadītas trīs līdz četru stundu laikā, ikdienas deva ir stingri jāierobežo. Ir eļļas, kuras var nebūt piemērotas zīdaiņiem un maziem bērniem, kā arī grūtniecēm vai sievietēm, kas baro bērnu ar krūti.
Parasti viens ēteriskās eļļas piliens ir pielīdzināms divām tējkarotēm kaltētu augu, taču dažu augu, piemēram, kasijas, kanēļa, krustnagliņu, ķimenes, raudenes un timiāna, eļļas ir īpaši spēcīgas, tāpēc dažām receptēm pat ar vienu pilienu var būt par daudz.
Drošākais veids, kā nesabojāt maltīti, uzreiz pievienojot pārāk daudz eļļas, ir izmantot tā saukto zobu bakstāmā kociņa metodi. Iemērciet tīra zobu bakstāmā kociņa galu ēteriskās eļļas pudelītē un tad ar to samaisiet gatavojamo ēdienu. Pagaršojiet, lai pārbaudītu, vai vēlaties pievienot vairāk eļļas.
Ideālajā gadījumā ēteriskās eļļas būtu jāpievieno gatavošanas beigās, jo vārot eļļa var iztvaikot un var mainīties arī tās ārstnieciskās īpašības. Ja cepat, tvaicējat, sautējat vai vārāt un eļļa jāpievieno gatavošanas procesā, vienkārši pievienojiet nedaudz vairāk eļļas, lai kompensētu aromātu un garšu, kas tiks zaudēts ēdiena tapšanas gaitā.
Visbeidzot, jāņem vērā, ka eļļas var sabojāt plastmasas virtuves piederumus un traukus, tāpēc izmantojiet stikla, keramikas vai nerūsējošā tērauda traukus.