foto: Pexels
Ko jūsu bērni ēd brokastīs? (Un ko ēst noteikti nedrīkst!)
Esi vesels
2019. gada 27. septembris, 06:45

Ko jūsu bērni ēd brokastīs? (Un ko ēst noteikti nedrīkst!)

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Bērniem vienmēr diena sākas aktīvi, tāpēc brokastis ir būtiska dienas sastāvdaļa. Taču ne mazāk svarīgi par pašu brokastu ieturēšanu ir produkti, kas brokastīs tiek ēsti.

Brokastis, ko bieži dēvē par dienas svarīgāko ēdienreizi, ir laiks, kad mēs pēc nakts miera pārtraucam neēšanas posmu. 

Liela daļa ar brokastīm saprot to, ka ir jāēd uzreiz pēc pamošanās. Taču tas nekur nav šādi definēts – brokastis nav jāēd, tiklīdz atver acis, tās droši var ēst vēlāk. Cik vēlāk? Divu stundu laikā pēc pamošanās vajadzētu paēst, bet vislabāk, ja to izdara stundas laikā, jo tad organisms jau ir sācis darboties, un tam rodas nepieciešamība pēc enerģijas uzņemšanas.

Pieaudzis cilvēks rītu var sākt arī lēni un mierīgi, palasot avīzi un padzerot tēju, taču bērnam diena vienmēr sākas aktīvi. Tāpēc brokastis ir būtiska dienas sastāvdaļa. Un ne mazāk būtiski par brokastu ieturēšanu ir arī produkti, kas brokastīs tiek ēsti.

Varbūt kādam radīsies jautājums, kas tad ir svarīgāk – brokastu ieturēšana kā tāda vai vērtīgu uzturproduktu ēšana? Un, ja brokastīs negribas ēst rupjmaizi ar tomātu, vai šokolādes krēma maizīte ir laba alternatīva?

Kā sākt rītu?

Domājot par šo tēmu, vairāk koncentrēsimies uz pirmsskolas vecuma bērniem, jo tas ir laiks, kad varam ielikt labus uztura paradumus.

Minēsim pāris scenāriju, kā var sākties rīts ar bērnudārznieku. Vairāciju ir daudz, bet apskatīsim dažas no tām.

Gadījums Nr. 1. 7:30 no rīta, mazais ķipars nepavisam negrib mosties, kur nu vēl ģērbties un iet pie virtuves galda ēst tomātmaizi. Vecāki pārāk nesatraucas, jo zina, ka bērnudārzā mazajam būs brokastis un viņš nepieciešamo enerģijas un uzturvielu devu uzņems.

Gadījums Nr. 2. Tikpat agri no rīta mazais pieceļas un nav pierunājams doties uz dārziņu bez maizītes apēšanas. Viņš grib kā reklāmā – maizīti ar riekstu krēmu (lasiet: baltmaizi ar cukura-tauku-kakao krēmu). Šo maizīti apēd, un dārziņa brokastīs izsalkuma vairs nav.

Gadījums Nr. 3. Pieceļoties rīta agrumā, mazajam apetītes nav. Mājās neko neēd. Aizbraucot uz dārziņu – arī ne, jo tur ir putra un/vai maizīte, kas negaršo. Bērns paliek neēdis līdz pusdienām.

Gadījums Nr. 4. Pirms došanās uz dārziņu mazais labprāt kaut ko apēd, tāpēc mamma iedod banānu. Bērnudārzā tiks paēstas kārtīgākas brokastis.

Ideālā gadījumā bērnam būtu jāpaēd vai nu mājās, vai bērnudārzā, un nevajadzētu pieļaut situāciju, kad viņš paliek neēdis līdz pusdienlaikam. Tad ir jāparūpējas par līdzi paņemamu ēdienu, jo, spiežot pirms došanās ārā no mājas obligāti apēst olu vai maizi, mēs varam radīt tikai nepatiku pret konkrētiem produktiem vai ēšanu kā tādu.

Būtiski ir arī uzņemt vērtīgus produktus, tāpēc šokolādes krēma maizītei nevajadzētu būt kā ikrīta ieradumam, jo tā pārsvarā satur cukuru un vienkāršos ogļhidrātus, kā arī ne pārāk vērtīgas taukvielas. Daudz prātīgāk būtu iedot apēst kādu augli, kas ir salds un bērnudārza brokastīs, visticamāk, neparādīsies.

Kādus ēdienus piedāvāt bērnudārzniekam

Ja mazais brokastis dārziņā neēd vai jūs dodat ēdienu līdzi, šeit būs pamatprodukti, ko viņam būtu vērtīgi no rītiem piedāvāt.

Maize. Lai veicinātu veselīgu uztura paradumu veidošanos, jau pirms bērnudārza gaitu sākšanas vajadzētu uzturā ieviest pilngraudu rudzu maizi. Var kādu citu pilngraudu maizīti, bet noteikti nevajadzētu sākt dienu ar baltmaizi.

Arī bērna uzturā ir jābūt šķiedrvielām, ar kurām pabarot zarnu traktā mītošās labās baktērijas, tāpēc baltmaizei bērna ēdienkartē neredzu pastāvīgu vietu. Tas ir rafinēts produkts, kurš būtu uztverams kā kārums.

Rupjmaize, saldskābmaize, dārzeņu maize un citas pilngraudu, sēklu maizītes kopā ar enerģiju bērnam dos arī vērtīgas uzturvielas.

Siers. Zinu, ka daudzas ģimenes ir iecienījušas kausēto sieru, bet arī to es negribētu redzēt bērnu ikdienas uzturā un konkrēti – transtaukskābju dēļ. Taču svaigo krēmsieru, parasto sieru un uz biezpiena bāzes veidotos sierus (kā jāņusiers) gan var droši iekļaut ēdienkartē.

Pilngraudu produkti. Maizei un putrām primāri jābūt pilngraudu. Protams, var kādas dienas brokastīs bērnam piedāvāt mannā putru, taču pārsvarā jāuzņem nerafinēti produkti.

Augļi, ogas un dārzeņi. Dārzeņus un augļus gan svaigā, gan apstrādātā veidā var lieliski iekļaut brokastu ēdienos. Tie piešķir ēdienam svaigu vitamīnu, antioksidantu un minerālvielu devu. Zinu, ka daži pievieno putrām žāvētus augļus, bet ne visiem bērniem tie garšo. Alternatīva? Sablendēt vai nu svaigus, vai žāvētus augļus un ogas un pievienot brokastu putrai, lai tā būtu saldāka.

Olas. Vārītas olas, omlete, olu kultenis, cepta vēršacs – olai ir tik daudz variāciju, kā to pagatavot, un tā ir ļoti vērtīgs olbaltumvielu avots! Ja brokastīs tiks apēsta vismaz viena vesela ola ar kādu pilngraudu maizīti, organisms saņems visas uzturvielas, kas tam nepieciešamas labam dienas sākumam.

Piena produkti vai piena alternatīva. Piens, biezpiens, kefīrs, jogurts un citi piena produkti ir vēlami bērnu uzturā ikdienā, ja vien tie nav rūpnieciski saldināti. Var izmantot arī alternatīvus piena produktus, kas gatavoti no rīsiem, auzām, mandelēm un citām izejvielām. Skaidrs, ka bērnudārzā mēs neredzēsim putru ar auzu pienu vai mandeļu piena jogurtu, bet mājās to savam bērnam varat piedāvāt kā vērtīgu brokastu variantu.

Brokastu ēdienu antiTops

1. Baltmaize ar šokolādes krēmu

Tie ir rafinēti baltie milti (kuros nav šķiedrvielu) ar cukuru, augu taukiem un nedaudz riekstu-kakao piedevas.

2. Saldās brokastu pārslas ar pienu

Bieži reklamē kā pilngraudu produktu ar pievienotiem vitamīniem un minerālvielām, taču rūpnieciski pārstrādātās brokastu pārslas, no kurām vairums ir ar lielu cukura devu, drīzāk jāpieskaita našķiem.

3. Saldais biezpiena sieriņš un dzeramais jogurts

Tie ir tauki, cukurs un olbaltumvielas. Tas, ka šie produkti satur olbaltumvielas un kalciju, ir pozitīvi, taču šie labumi neatsver nesamērīgo pievienotā cukura daudzumu.

4. Cīsiņi ar kečupu

Jo tas ir gaļas izstrādājums ar sāli, cukuru un citām piedevām. Kečups savukārt var saturēt pat 3 tējkarotes cukura uz 100 gramiem produkta.

5. Baltmaize ar margarīnu un desu

Šie rafinēti ogļhidrāti ar mazvērtīgie taukiem un gaļas izstrādājumu nepavisam nav vērtīgākais, ar ko sākt rītu.

Ar ko bērnus baro bērnudārzā?

Runājot par bērnu brokastīm, būtiski ir apskatīt, kas tiek piedāvāts bērnudārzos, jo piecās no septiņām dienām bērni brokastis ēd pārsvarā tieši tur.

Papētot brokastu ēdienus dažādos bērnudārzos, jāsecina, ka lielākoties tās ir putras. Teorētiski – ar uzturvielām bagātīgs ēdiens, bet ne visiem bērniem putras garšo, un ne visi tās ir pieraduši ēst. Bez putras vienmēr ir arī maizīte, taču būtiski – kāda. Lūk, ieskatam daži no brokastu variantiem dārziņos

* Baltmaize ar sieru. Auzu pārslu biezputra ar ievārījumu. Tēja ar medu.

* Sviestmaize ar vārītu olu. Četrgraudu pārslu biezputra. Tēja ar medu.

* Grauzdēta baltmaize ar ievārījumu. Prosas biezputra. Kakao.

* Saldskābmaize ar biezpienu. Mannas biezputra ar sviestu. Kumelīšu tēja.

* Baltmaize ar sviestu un tomātu. Rīsu biezputra ar ievārījumu. Piparmētru tēja.

* Sēklu maize ar svaigo sieru. Omlete ar dārzeņiem. Tēja.

* Kliju maize ar sviestu. Kukurūzas biezputra ar ievārījumu. Graužamais burkāns.

* Baltmaize ar tomātu. Piena zupa ar makaroniem.

* Baltmaize ar šokolādes sviestu. Piecgraudu biezputra ar ievārījumu. Kafijas dzēriens.

* Baltmaize ar ievārījumu. Biezpiens ar krējumu. Svaigs dārzenis. Kafijas dzēriens.