foto: Shutterstock
Proteīnu kokteiļi: muskuļi šodien, veselības problēmas rīt
Esi vesels
2019. gada 22. septembris, 08:13

Proteīnu kokteiļi: muskuļi šodien, veselības problēmas rīt

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Zinātnieki ir sākuši domāt, ka proteīnu kokteiļi un batoniņi, ko lieto daudzi fitnesa cienītāji, ilgtermiņā, iespējams, nodara vairāk ļauna nekā laba. Tie noteikti palīdz iegūt pievilcīgus muskuļus, taču pusmūžā var radīt veselības problēmas un pat izraisīt priekšlaicīgu nāvi.

Proteīnu kokteiļi satur daudz viena veida aminoskābes ar sazarotām sānu ķēdēm (BCAA), taču, ja gribam būt veseli, jāuzņem vairāk un arī citas aminoskābes – tā secinājuši pētnieki no Sidnejas Universitātes.

BCAA bloķē citu aminoskābi, triptofānu, kas nepieciešama, lai organisms veidotu serotonīnu. Serotonīns ir tā sauktais laimes hormons, kas naktī arī nodrošina labu miegu. Serotonīnam ir arī cita funkcija – tas regulē apetīti, un, ja serotonīna nav, mēs turpinām ēst.

Pētījumos ar pelēm pētnieki konstatēja, ka BCAA var izraisīt domino efektu. Pelēm kritās serotonīna līmenis, tās ēda vairāk un ātri pieņēmās svarā.

BCAA ir neaizvietojamās aminoskābes, ko satur olbaltumvielām bagātīgi produkti, piemēram, sarkanā gaļa, piena produkti, vistas gaļa, zivis un olas, taču tās nepieciešams līdzsvarot ar triptofānu, kas savukārt ir sēklās un riekstos, sojas pupiņās un vistas gaļā.

Proteīnu kokteiļi ar BCAA parasti satur sūkalu proteīnu, ko iegūst no piena pārstrādes procesā.