foto: Shutterstock
Radikāla metode Alcheimera slimības ārstēšanai
2019. gada 14. septembris, 06:39

Radikāla metode Alcheimera slimības ārstēšanai

"Patiesā Dzīve"

Kā zināms no iepriekšējiem pētījumiem, vairums gēnu, kas saistīti ar paaugstinātu Alcheimera slimības risku, ir koncentrēti mikroglijas šūnās. Šis fakts rosināja ideju izņemt šīs smadzeņu šūnas, līdz ar tām likvidējot arī lielāko saslimšanas risku.

Mikroglijas šūnas būtībā ir makrofāgi – centrālās nervu sistēmas tīrītāji. Tie atpazīst un iznīcina svešos aģentus un patogēnus galvas smadzenēs, ieskaitot arī beta-amiloīdās plāksnītes, kā to nesen ir noskaidrojuši Kalifornijas Universitātes zinātnieki.

Šo plāksnīšu savairošanās ir tipiska Alcheimera slimības pazīme. Jaunā pētījuma rezultāti parādīja, ka mikroglijas šūnas uztver amiloīdās plāksnītes kā kaitīgus svešiniekus un uzbrūk tām. Eksperimentā ar laboratorijas pelēm, kas slimo ar šo kaiti, zinātnieki nolēma izņemt daļu mikroglijas šūnu.

Kā jau bija paredzams, tas palīdzēja tikt vaļā no amiloīdajām plāksnītēm, bet tajos smadzeņu apgabalos, kur mikroglija bija saglabājusies, plāksnītes joprojām attīstījās tāpat kā iepriekš.

“Mēs nepiedāvājam izņemt visu mikrogliju no centrālās nervu sistēmas. Mūsu uzdevums ir cits – izstrādāt terapeitiskus līdzekļus, kas spētu izlases veidā iedarboties uz noteiktiem galvas smadzeņu makrofāgiem,” rezumē pētījuma autori.