foto: ainfo.lv
Latvijas aptiekās beigušies D vitamīna pilieni
Latvijas aptiekās aptrūcies D vitamīna šķīdums.
Esi vesels
2019. gada 26. augusts, 08:41

Latvijas aptiekās beigušies D vitamīna pilieni

Jauns.lv / LETA

Vasaras otrajā pusē ilgāku laiku Latvijas aptiekās nav pieejams D vitamīna šķīdums jeb pilieni, kas ir recepšu medikaments, raksta "Neatkarīgā".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Zāļu valsts aģentūrā (ZVA) skaidro, ka šīs zāles uz laiku Latvijas aptiekās nebija pieejamas un zāļu ražotājs arī bija iesniedzis paziņojumu par iemesliem, taču augusta izskaņā D vitamīna pudelītēm aptiekās vajadzētu parādīties. Aģentūra ir informēta par zāļu "Vigantol Oil 0,5 mg/ml pilieni iekšķīgai lietošanai" piegādes pārtraukumu, un tas neesot nekas ārkārtējs.

Zāļu piegāde var pārtrūkt dažādu iemeslu dēļ, visbiežāk tie ir kādi ražotāja paziņoti iemesli, kāpēc uz laiku zāļu varētu nebūt. "Normatīvie akti Latvijā nosaka, ka par zāļu virzību un pieejamību tirgū ir atbildīgs konkrēto zāļu reģistrācijas apliecības īpašnieks jeb ražotāja pārstāvis un viņam ir pienākums arī sniegt Zāļu valsts aģentūrai paziņojumu par reģistrētām zālēm, ja tās pastāvīgi vai tikai uz laiku nav pieejamas Latvijas tirgū, norādot arī pieejamības pārtraukuma iemeslu," skaidrojusi ZVA speciāliste Dita Okmane.

Runājot tieši par D vitamīna pilieniem, saskaņā ar aģentūrā saņemto informāciju, ko sniedzis zāļu "Vigantol Oil" reģistrācijas apliecības īpašnieks, šim medikamentam piegādes pārtraukums esot "ražošanas kapacitātes problēmu dēļ".

Meklējot alternatīvas, kā norādīja aģentūra, reģistrā piedāvāts vitamīns tablešu formā, bet kā kompensējamais medikaments pilienu veidā, kas ir arī references medikaments (lētākais), uzrādītas citas zāles, kuras ražo Bulgārijā.