foto: LETA
Viņķele: izrakstot kompensējamo zāļu vispārīgos nosaukumus, varētu ietaupīt 20 miljonus eiro
Esi vesels
2019. gada 17. jūlijs, 13:59

Viņķele: izrakstot kompensējamo zāļu vispārīgos nosaukumus, varētu ietaupīt 20 miljonus eiro

Jauns.lv / LETA

Kompensējamo medikamentu vispārīgo nosaukumu izmantošana, izrakstot receptes, varētu ietaupīt veselības aprūpes budžetā apmēram 20 miljonus eiro, trešdien žurnālistiem apgalvoja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Politiķe norādīja, ka šis finansējums ļautu paplašināt kompensējamo zāļu sarakstu un to papildināt ar jauniem inovatīvajiem medikamentiem. Divas jomas, kurās vērojama nepieciešamība pēc jaunu medikamentu iekļaušanas kompensējamo zāļu sarakstā, ir narkoloģija, kā arī sirds un asinsvadu ārstniecība, piebilda Viņķele.

Pēc viņas paustā, kaut arī Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) neatbalsta jauno izmaiņu ieviešanu, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija paudusi atbalstu, jo tieši lauku ģimenes ārsti saskārušies ar savu pacientu diezgan mazo rocību.

Viņķele sacīja, ka tic, ka ģimenes ārstu iebildumi daļēji balstīti rūpēs par pacientiem, tomēr viņa uzskata, ka ieguvumi no zāļu vispārīgā nosaukuma izmantošanas ir lielāki, nekā radītās grūtības, turklāt pirmreizējiem pacientiem ģimenes ārsti jau izrakstot zāļu vispārīgo nosaukumu.

Ministre solīja, ka notiks informatīvi pasākumi vai semināri, ja ģimenes ārsti saskarsies ar lielu pretestību no pacientu puses. "Ja vajadzēs, pati sēdēšu uzņemšanas telpā un skaidrošu ieguvumus," apgalvoja Viņķele.

Jau ziņots, ka no nākamā gada 1.aprīļa cenu starpība starp lētākajām un dārgākajām līdzvērtīgas terapeitiskās efektivitātes zālēm nedrīkstēs pārsniegt 100% slieksni, lēma valdība, atbalstot grozījumus Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtībā.

Veselības ministrija iecerējusi no nākamā gada 1.aprīļa īstenot dažādus pasākumus, lai mazinātu pacienta līdzmaksājuma apmēru par kompensējamo zāļu iegādi. Viens no pasākumiem - izrakstot kompensējamās zāles, jālieto zāļu vai vispārīgais nosaukums.

Saskaņā ar grozījumiem ārsts, izrakstot recepti, var lietot firmas nosaukumu tikai gadījumos, kad ir medicīniska rakstura nosacījumi, piemēram, zināma blakusparādību rašanās, lietojot kompensējamo zāļu sarakstā esošās lētākās līdzvērtīgas terapeitiskās efektivitātes zāles vai, piemēram, šaura terapeitiskā indeksa zāļu izrakstīšanas gadījumā.

Ministrija uzsvēra, ka zāļu vispārīgā nosaukuma izrakstīšanai jābūt vismaz 70% gadījumu no visa gada laikā kopējā izrakstīto zāļu daudzuma.

LĢĀA valde iebilst pret piedāvātajiem grozījumiem, ar kuriem zāļu vispārīgo nosaukumu obligāti jāizraksta ne tikai tiem pacientiem, kuri nav saņēmuši kompensējamās zāles, bet arī tiem, kuri jau tās saņēmuši, bet nav konstatēts, ka kāda no tām nedod vēlamo terapeitisko efektu.

Kā liecina LĢĀA atzinums par otrdien pieņemtajiem grozījumiem Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtībā, asociācija šos grozījumus neatbalsta. Kā norāda asociācijā, lielākā daļa pacientu ilgstoši lieto vienas, jau atrastas un pārbaudītas zāles, bet ar citām zālēm katram pacientam nav pieredzes. Ģimenes ārstam izrakstot zāļu vispārīgo nosaukumu pacienti sāks saņemt zāles, kuras iepriekš nav lietojuši, turklāt tās ik ceturksni var arī mainīties, pausts atzinumā.

LĢĀA ieskatā, šādas izmaiņas pacientiem radīs apjukumu, mazinās līdzestību un radīs neticību ārstēšanai, kas pasliktinās ārstēšanas rezultātus. "Ja pacienti vēlas saņemt lētāko medikamentu, arī šobrīd ārsts var izrakstīt un pacients to var saņemt. Nav pamatoti likt pārējiem pacientiem piedalīties eksperimentos un pārbaudīt, vai konkrētajā laika periodā lētākās zāles dod vēlamo terapeitisko efektu," norāda asociācijā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās