Kafijas negatīvā ietekme uz sirdi ir pārspīlēta
Šķiet, par kafija pēdējā laikā bieži tiek lauzti šķēpi, tomēr jāatzīst, ka vairāk tiek izceltas kafijas labās īpašības nekā nopeltas sliktās. Vēl viens mēģinājums reabilitēt kafijas labo slavu rosina domāt, ka arī kafijas negatīvā ietekme uz sirdi ir pārspīlēta. Pie tāda secinājuma nonākuši Karalienes Marijas Universitātes zinātnieki Londonā, izpētot kafijas ietekmi uz vairāk nekā 8000 cilvēku, arī tādiem, kas izdzer līdz pat 25 kafijas tasītēm dienā.
Pētījuma rezultāti apliecināja, ka pat kaislīgiem kafijas lietotājiem artērijas nekļūst cietākas, kā tika uzskatīts iepriekš.
Visus pētījuma dalībniekus sadalīja trīs grupās: vienā bija tie, kas dzer mazāk nekā vienu tasīti kafijas dienā; otrā – no vienas līdz trim tasītēm dienā, trešajā – tie, kas dzer vairāk nekā trīs tasītes.
Visiem pārbaudīja asinsvadu un sirds stāvokli. Pretēji vispārpieņemtajam uzskatam pat pārmērīga kafijas lietošana neizraisīja būtiskas artēriju elastības izmaiņas.
Kā zināms, šie asinsvadi transportē asinis, kas satur skābekli un organismam nepieciešamās barības vielas, no sirds uz citiem orgāniem. Ja artērijas kļūst cietas un neelastīgas, var palielināties slodze uz sirdi, kā arī risks piedzīvot sirdslēkmi vai insultu. Taču pētījuma autori uzskata, ka kafiju nevajadzētu padarīt par lielāko grēkāzi – daudz lielāku kaitējumu sirdij un asinsvadiem nodara tabaka un alkohols.