foto: Shutterstock
Jauns prostatas vēža tests ļautu noteikt saslimšanu, daudzus gadus pirms tā sākusi izpausties
2019. gada 10. jūnijs, 12:11

Jauns prostatas vēža tests ļautu noteikt saslimšanu, daudzus gadus pirms tā sākusi izpausties

Jauns.lv

Ar jaunu prostatas vēža testu varētu noteikt, vai vīrietim jebkad dzīves laikā draud saslimšana ar šo slimību, lēš zinātnieki. Tests būtu paredzēts vīriešiem pēc 55 gadu vecuma.

Desmit minūšu tests, ko būtu iespējams nopirkt aptiekās un pat tirdzniecības centros, spētu atklāt prostatas vēzi, vēl daudzus gadus pirms tas reāli sācis izpausties. 

Kā stāsta eksperti, pašlaik pieejamie prostatas vēža skrīninga testi ir tik neuzticami, ka to pielietošana vīriešiem, kuriem nav nekādu simptomu, nodara vairāk ļauna nekā laba. Tiek uzskatīts, ka prostatas vēža specifiskais antigēna tests mūsdienās palaiž garām aptuveni 15% vēža gadījumu, vienlaikus parādot paaugstinātus rādītājus tiem pacientiem, kuriem vēzis pēc tam tā arī netiek atklāts. 

Pētnieki uzsver, ka aptuveni 90% vīriešu, kas jauno testu veiktu pirms pensionēšanās vecuma, varētu mierīgi dzīvot ar apziņu – prostatas vēzis viņus dzīvē neskars. 

Prostatas vēzis ik gadu pasaulē nogalina miljoniem cilvēku. Lielbritānijā vien gadā no šīs slimības mirst ap 11 600 vīriešu.