foto: LETA
150 pacientiem atļauj lietot "Rigvir", bet - uz pašu atbildību
Šobrīd aptuveni 150 pacientu uz savu un ārstu atbildību drīkst turpināt ārstēšanos ar "Rigvir", sedzot preparāta pašizmaksu.
Dzīvības loterija
2019. gada 8. jūnijs, 05:48

150 pacientiem atļauj lietot "Rigvir", bet - uz pašu atbildību

Kas Jauns Avīze

Veselības inspekcijā, Zāļu valsts aģentūrā, Nacionālajā veselības dienestā un pie veselības ministres ar vēstuli vērsušies 38 pacienti un 16 ārsti, lūdzot izņēmuma kārtā atļaut turpināt ārstēšanu ar "Rigvir" tiem slimniekiem, kas to jau bija sākuši.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Būtiski, ka šajā gadījumā mediķi ir onkologi, imunologs un dermatologs, kas tieši strādā ar melanomas pacientiem un kam ir pieredze ar "Rigvir". Medikamenta kritiķu vidū tādu nemaz nav. Latvijā radītais viroterapijas preparāts paredzēts melanomas – ļaundabīga ādas vēža – ārstēšanai. Audzēju iznīcina ar specifiska vīrusa palīdzību, kas, vienkāršoti sakot, apēd vēža šūnas. 

Ap 150 pacientu

Vēstulē pausts, ka pacienti un ārsti ir informēti par analīžu rezultātiem, kuri met šaubu ēnu uz preparātu, taču ir pietiekami pārliecināti par tā efektivitāti un norāda uz zinātniskajā rakstu bāzē iekļautām publikācijām, kurās aprakstīta "Rigvir" iedarbība. Šobrīd ir aptuveni 150 ārstējošo ārstu atbalstīti pacienti, kuriem būtu svarīgi turpināt ārstniecību ar šo medikamentu. Veselības inspekcija piekritusi, ka vienu "Rigvir" sēriju varēs saņemt tie melanomas pacienti, kuriem ārstēšana jau ir uzsākta. Konkrētā sērija (Nr. B0119R) ir ražota janvārī un pēc testēšanas rezultātiem atbilst kvalitātes prasībām. 

“Tomēr kvalitātes pārbaude veikta ar metodi, kas pagaidām oficiāli nav apstiprināta. Līdz ar to ir pieņemts lēmums, ka šīs zāļu sērijas "Rigvir" lietošana ir atļauta, ārstam un pacientam uzņemoties pilnu atbildību par izvēli turpināt ārstēšanu ar šīm zālēm,” teikts Zāļu valsts aģentūras (ZVA) paziņojumā.

Jāpērk par savu naudu

Tā kā "Rigvir" vairs nav valsts apmaksājamo zāļu sarakstā, pacientiem tas jāpērk par savu naudu. Ražotāji gan nākuši pretī un paziņojuši, ka ir gatavi zāles pārdot par puscenu (ap 180 eiro) un zem pašizmaksas. Pagaidām nav arī zināms, kā varēs turpināt ārstēšanos, kad atļautā sērija būs izlietota.

"Rigvir" iegāza rutīnas analīzes. Pārbaudes laboratorijā Lielbritānijā bija veiktas no pagājušā gada septembra līdz šā gada martam. ZVA saņēma rezultātus 29. martā un uzzināja, kakonstatēta ECHO-7 vīrusa daudzuma neatbilstība zāļu reģistrācijas dokumentācijā norādītajam minimālajam daudzumam. ZVA rīcībā neesot bijis informācijas par zāļu efektivitāti ar mazāku vīrusa daudzumu par reģistrācijas dokumentācijā norādīto, un nolemts apturēt "Rigvir" izplatīšanu līdz neatbilstības cēloņa noskaidrošanai un novēršanai.

Ap 200 gadījumu gadā

Joprojām pastāv arī atšķirīgs citu speciālistu viedoklis, kuri neslēpj aizdomas, ka notiekošais ir farmācijas nozares lielo spēlētāju karš pret konkurentu, kas ilga jau gadiem, līdz vainagojās ar uzvaru. Latvijā ik gadu ap 200 cilvēku diagnosticē melanomu.Onkoloģijas gadījumā kompensējamās zāles pilnībā apmaksā valsts – lētākajiem medikamentiem ar līdzvērtīgu iedarbību. Vidējās viena pacienta ārstēšanas izmaksas ar "Rigvir "bija apmēram 1000 eiro gadā, bet, piemēram, ar Interferonum alfa ir3000 līdz 4000 eiro gadā. "Rigvir" melanomas pirmajā un otrajā stadijā bija vienīgais pieejamais medikaments, jo pārējos izmanto tikai trešajā un ceturtajā stadijā. Arī dārgākās zāles nav simtprocentīgi efektīvas.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās