foto: Shutterstock
Antidepresanti var sabojāt dzīves: britu psihiatri atzīst – miljoniem pacientu būtu jāzina par nopietnajiem blakusefektiem
2019. gada 30. maijs, 13:00

Antidepresanti var sabojāt dzīves: britu psihiatri atzīst – miljoniem pacientu būtu jāzina par nopietnajiem blakusefektiem

Jauns.lv

Antidepresanti 21. gadsimtā vairs nav tabu tēma. Tieši otrādi – par tiem runā arvien vairāk. Taču tie nav viss nekādi vitamīni, kurus var lietot visi, kas kādu laiku jutušies nomākti vai piedzīvojuši panikas lēkmi. Antidepresanti ir nopietns medikaments, ko izmanto psihiskas depresijas novēršanai un ne velti – tos iespējams iegādāties vien ar ārsta izrakstītu recepti. Taču arvien vairāk medicīnas speciālistu visā pasaulē atzīst – ar antidepresantiem aizrauties nevajadzētu, jo tiem ir ļoti smagas blakusparādības.

Britu mediķi uzsver, ka antidepresantus, ja reiz tādi nepieciešami, jālieto gudri. Tos nekādā gadījumā nevajadzētu strauji pārtraukt lietot, jo tas var izraisīt blakusparādības, kas ilgst pat mēnešiem ilgi. Turklāt, speciālisti atzīst, ka veselībai nodarītais kaitējums var būt tiešām būtisks, tāpēc katrs pacients būtu jābrīdina, pirms tiek izrakstīti šie medikamenti. 

Secināts, ka vislielākā antidepresantu patērētāju valsts ir Lielbritānija. Eksperti lēš – tas skaidrojams ar mazo izpratni par šo medikamentu izraisītajām blakusparādībām. Britu salās pat izvērsta īpaša kampaņa cīņā pret antidepresantiem. Tās mērķis ir mazināt izrakstīto medikamentu apjomu cilvēkiem, kuriem patiesībā šīs zāles nemaz nav akūti nepieciešamas. 

Psihoterapeits Džeims Deivijs atzinis, ka šis ir milzīgs solis, lai apturēto nevērīgi izrakstīto antidepresantu skaitu. “Cerams, tas padarīs piesardzīgākus arī pašus pacientus, kuri ārsta kabinetā lūdz pēc tā, kas viņiem patiesībā nemaz nav vajadzīgs!”. 

Londonas Psihiatrijas koledžas profesors Vendijs Būrns atzinis: “Kā psihiatram, man jāņem vērā to pacientu bažas, kuri piedzīvojuši smagas blakusparādības ilgstoši lietojot šāda tipa medikamentus. Antidepresanti var būt ļoti efektīvi, lai ārstētu vidēji smagu vai smagu depresijas formu, īpaši kombinācijā ar regulāru psihiatra apmeklējumu, un tas, ko mēs vēlamies – nodrošināt pacientu ar visiem norādījumiem un brīdinājumiem, kādi nepieciešami, lietojot šīs zāles.”. 

Britu psihiatri iesaka – ja pacients, kurš ikdienā lieto antidepresantus, vēlas no tiem atteikties – deva jāsamazina pamazām vairāku nedēļu garumā un tikai tad jāpārtrauc zāles lietot pavisam. 

Jaunākos pētījumos fiksētas antidepresantu nevēlamas blaknes: svīšana, smags bezmiegs, dažādas galvassāpes, reiboņi, miega traucējumi, miega trūkums un miegainība. Tie būt arī izsitumu vai dermatīta iemesls, var tikt traucētas seksuālās funkcijas.

Daudzos vieglas un vidēji smagas depresijas gadījumos antidepresanti nav vajadzīgi. Problēmu var atrisināt homeopātija, psihologa palīdzība, psihoterapija, dzīvnieku terapija, relaksējošās elpošanas tehnikas, gaismas terapija, joga, meditācija un ticība. Depresiju vajadzētu ārstēt arī, kombinējot dažādas metodes.