foto: LETA
PVD sācis vakcinēt meža dzīvniekus pret trakumsērgu
Lapsa.
Dabasspēks
2019. gada 7. maijs, 15:49

PVD sācis vakcinēt meža dzīvniekus pret trakumsērgu

Jauns.lv / LETA

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) otrdien, 7.maijā sācis vakcinēt meža dzīvniekus - lapsas un jenotsuņus - pret trakumsērgu, informēja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņa pastāstīja, ka vakcinācijai tiks izmantota vakcīna "Lusvulpen", kas satur novājināta trakumsērgas vīrusa "SAD BERN MSV Bio 10" celmu, un ir iestrādāta zivju miltu, tauku un parafīna maisījuma iekšpusē. Vakcīnas ēsmas, izmantojot mazās aviācijas lidmašīnas, tiks izkaisītas austrumu pierobežā.

Meistare pastāstīja, ka vakcīna izskatās kā brūngans kubiņš, nedaudz mazāks par sērkociņu kastīti. Tā nav paredzēta suņiem un kaķiem, tomēr, to apēdot, dzīvnieka veselība nebūs apdraudēta. Lai arī tā nav bīstama ne cilvēkam, ne apkārtējai videi, tomēr, ja cilvēks nonācis tiešā saskarsmē ar vakcīnu - tā nonākusi acīs vai brūcē, jāvēršas pie ārsta. PVD aicina pieaugušos par vakcīnām informēt arī bērnus un lūgt tās nekādā gadījumā neaiztikt.

Tāpat saistībā ar trakumsērgas izplatību kaimiņvalstīs PVD aicina regulāri vakcinēt mājas dzīvniekus pret trakumsērgu, neraugoties uz to, ka Latvijā pēdējo gadu laikā nav konstatēts neviens trakumsērgas gadījums. Tāpat jāziņo veterinārārstam vai PVD par katru trakumsērgas aizdomu gadījumu, informēja PVD.

PVD izstrādāto trakumsērgas apkarošanas programmu ir apstiprinājusi un līdzfinansē Eiropas Komisija.

Jau ziņots, ka trakumsērga ir bīstama, neārstējama dzīvnieku un cilvēku veselību un dzīvību apdraudoša infekcijas slimība. Trakumsērgas rezervuārs dabā ir savvaļas dzīvnieki, galvenokārt - lapsas un jenotsuņi. Mājdzīvnieki, visbiežāk nevakcinēti suņi un kaķi, ar trakumsērgu inficējas pēc kontaktēšanās ar slimiem savvaļas dzīvniekiem. Vienīgais efektīvais trakumsērgas profilakses pasākums ir savlaicīga dzīvnieku vakcinācija.

Latvijā trakumsērga ir izskausta, pateicoties sistemātiskai savvaļas dzīvnieku vakcinācijai, kas kopš 2005. gada regulāri tiek veikta pavasarī un rudenī. Pēdējais trakumsērgas gadījums meža dzīvniekiem Latvija tika konstatēts 2010.gadā, bet mājas (istabas) dzīvniekiem - 2012. gadā. Pasaules Dzīvnieku veselības organizācija (OIE) Latviju oficiāli atzinusi par no trakumsērgas brīvu valsti.