foto: Shutterstock
Pati dārgākā garšviela pasaulē izrādās arī izcils līdzeklis pret dažādām kaitēm
Safrāns.
Esi vesels
2019. gada 20. aprīlis, 08:30

Pati dārgākā garšviela pasaulē izrādās arī izcils līdzeklis pret dažādām kaitēm

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Izpētīts, ka aktīvās vielas, kas ir safrānā, stimulē smadzeņu šūnu aktivitāti, un tām piemīt pretiekaisuma un pretvēža īpašības.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Mūsu smadzenes ir superjaudīgs dators, kas ir pieslēgts katrai organisma šūnai. Aptuveni 85 mijardi smadzeņu šūnu (neironu) izpilda milzīgi daudz dažādu svarīgu uzdevumu un atbild par to, lai veiksmīgi noritētu domāšanas procesi.

Mūsdienu pētījumi apliecina – ja organismā ir pastāvīgi pieejamas vielas, kas baro un stimulē smadzenes, tad pat visnotaļ nobriedušajā astoņdesmit gadu vecumā cilvēkam ir saglabājusies brīnišķīga atmina, ass prāts un lieliskas spējas piemēroties stresa apstākļiem.

Tāpat pierādīts, kas konkrēti pasliktina smadzeņu darbību un atmiņu, – tie ir toksīni (smagie metāli, benzopirēns), dažas E vielas (nitrīti un nitrozamīni), daži medikamenti ( hormonu preparāti, psihotropie līdzekļi un statīnu grupas zāles), kā arī vitamīnu un minerālvielu trūkums organismā (B grupas vitamīni, Omega 3 taukskābes, holīns, C vitamīns, selēns, cinks, magnijs un citi).

Jaunības eliksīra vietā

Safrāns jau tūkstoš gadu ir pati dārgākā garšviela pasaulē. Tautas medicīnā senos laikos safrāns bija iepazīts kā līdzeklis pret vecumu un plānprātību, un ar šo līdzekli gan ķermenim, gan prātam varēja dāvāt jaunību. Gadsimtiem ilgi safrānu vērtēja augstāk par zeltu, un vienkāršie ļaudis to nekādā ziņā nedrīkstēja izmantot.

Pats safrāns – tās ir trīs sarkanas maigā krokusa zieda drīksnas. Lai iegūtu kilogramu safrāna, vajadzīgi 200 000 krokusa ziedu, un tas maksā 11 tūkstošus dolāru.

Safrānu vāc ar rokām. Purpursārtais krokuss zied tikai divas vai trīs dienas, bet drīksnas ir jāsavāc pumpura atvēršanās pirmajā dienā vēl pirms saullēkta, tupot uz ceļiem.

Safrānu audzēja vairāk nekā trīs tūkstošus gadu pirms mūsu ēras un lietoja varenākie pasaules valdnieki un zinātnieki. Avicenna esot teicis, ka safrāns apskaidro redzi, bet mūsdienu zinātnieki pārliecinājušies, ka safrāna aktīvās vielas stimulē smadzeņu šūnu aktivitāti un tām piemīt pretiekaisuma un pretvēža īpašības.

Plaša ietekme

  • Safrāns var noderēt, ja ir depresija. Pētījumi liecina, ka safrāns spēj dabiski paaugstināt serotonīna jeb tā sauktā laimes hormona līmeni. Eksperimentos pierādījies, ka safrāna ekstrakts darbojas pat labāk par dažiem antidepresantiem, jo ne tikai paaugstina serotonīna līmeni, bet arī samazina iekaisumu, ja ir reimatisms.
  • Safrāns stimulē smadzeņu darbību vai, precīzāk, neironu aktivitāti, kas ļauj panākt atmiņas uzlabošanos, labāk koncentrēties un ātrāk reaģēt. Krocīns, kam safrāns var pateikties par savu krāsu, aktivizē atmiņu un novērš sajūtu, ka ir smaga vai dulla galva.
  • Alcheimera slimības 1. un 2. stadijā safrāns atvieglo slimības norisi. Tā aktīvās vielas stimulē nervu audu atjaunošanos un līdzsvaro centrālās un veģetatīvās nervu sistēmas darbību, kas ļauj piemēroties stresam.
  • Safrānam piemīt pretvēža īpašības. Tas satur krocetīna skābi, kas spēj mērķtiecīgi nogalināt audzēja šūnas. Pētījumos, kas veikti Kanzasas Universitātes medicīnas centrā, krocetīna skābes efekts pārbaudīts ar aizkuņģa dziedzera vēža šūnām, un no safrāna iegūtā un attīrītā krocetīna skābe nomākusi vēža šūnu dalīšanos.
  • Ir labums arī redzei. Safrāns atjauno bojātos fotoreceptorus acī, kas neļauj mākulā jeb dzeltenajā plankumā veidoties deģeneratīvām pārmaiņām un iestāties aklumam.
  • Veicina atveseļošanos pēc insulta. Smadzeņu išēmiskais insults ir saistīts ar asinsvadu nosprostošanos, kuri apasiņo smadzeņu šūnas, un tādējādi tās nodrošina ar skābekli un barības vielām. Smadzeņu audi ir ļoti jutīgi pret skābekļa badu un ap nosprostotajiem asinsvadiem ātri atmirst. Ja cilvēks pēc insulta izdzīvo, tad atmirušo smadzeņu šūnu dēļ var zaudēt kustību un runas spējas. Tikai pēc ilga laika – mēnešiem, pat gadiem – zaudētā funkcija daļēji atjaunojas. Taču to var paātrināt, ja uzlabo smadzeņu apgādi ar barības vielām un komponentiem, kas veicina smadzeņu funkcijas.
recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Mūsu smadzenēm nav jutīgu nervgalu, tāpēc tām nav karsti vai auksti, tām nekut un nesāp – vismaz tā apgalvo zinātnieki. Smadzenes katru sekundi saņem precīzu un bagātīgu informāciju par visattālāko ķermeņa daļu stāvokli, zina par visām vajadzībām un ir pilnvarotas apmierināt šīs vajadzības vai atlikt risinājumu uz vēlāku laiku. Ir vērts parūpēties, lai mūsu smadzenes darbotos nevainojami.