foto: LETA
Viņķele rīt nāks klajā ar nepieciešamajām izmaiņām Veselības finansēšanas likumā
Veselības ministre Ilze Viņķele.
2019. gada 18. februāris, 14:31

Viņķele rīt nāks klajā ar nepieciešamajām izmaiņām Veselības finansēšanas likumā

Jauns.lv / LETA

Rīt, 19.februārī, pēc Ministru kabineta sēdes, veselības ministre Ilze Viņķele (AP) žurnālistus informēs par nepieciešamajām izmaiņām Veselības aprūpes finansēšanas likumā, informēja Veselības ministrijā (VM).

Preses konferences laikā ministre izstāstīs par nepieciešamajām izmaiņām, lai pilnveidotu Veselības aprūpes finansēšanas likumu, un par šo izmaiņu turpmāko virzību.

Preses konference notiks Ministru kabineta preses konferenču zālē.

Kā ziņots, Viņķele apsver vairākas iespējamās alternatīvas līdz galam vēl neieviestajai veselības aprūpes pakalpojumu divu grozu sistēmai, intervijā aģentūrai LETA norādīja ministre.

Viņa skaidroja, ka lēmums par sociālās apdrošināšanas iemaksu palielināšanu par vienu procentpunktu ir saglabājams, tomēr tas, ministres ieskatā, būtu jāattiecina arī uz citiem legālās nodarbinātības veidiem, tostarp mikrouzņēmuma režīmā strādājošajiem, patenta maksājumu veicējiem un autoratlīdzību saņēmējiem.

Viņķele sacīja, ka nesen pieņemtajam Veselības aprūpes finansēšanas likumam "gadījās ķibele", proti, daļa cilvēku, kuri ir legāli nodarbināti nonāca "mistiskajā nodokļu nemaksātāju kategorijā". Tomēr ministre uzskata, ka tiem, kurus Latvijas valsts uzskata par legāli nodarbinātiem, jābūt pieejamai pilnai veselības aprūpei.

Pēc Viņķeles paustā, līdz 1.jūlijam jābūt izlabotam vai pārrakstītam Veselības aprūpes finansēšanas likumam, un jau tagad pārrunāti vairāki iespējamie scenāriji, kas tiks piedāvāti sabiedrībai, valdībai un Saeimai.

Ministre sacīja, ka februārī notiek aktīvas diskusijas Veselības ministrijas (VM) iekšienē, kā arī ar Nacionālo veselības dienestu, partneriem un ekspertiem. Vēlākais līdz aprīlim valdībai tiks piedāvāta koncepcija, par kuru izšķirties.