foto: Shutterstock
Ilgstošs troksnis ausīs - tas var norādīt uz dažādām slimībām, pat audzēju
Esi vesels
2019. gada 12. janvāris, 06:11

Ilgstošs troksnis ausīs - tas var norādīt uz dažādām slimībām, pat audzēju

Anda Hailova

"100 Labi Padomi"

Ja gadiem ilgi ausīs vai galvā ir bijis troksnis (bieži vien cilvēks nevar saprast, kurā galvas pusē ir šis troksnis) pēc pārslimota vidusauss iekaisuma, kas, visticamāk, sācies pēc kādas vīrusa infekcijas, izraisot iekšējās auss bojājumu, sekas ir tās funkciju traucējumi. Tie izpaužas ar augstas frekvences (visbiežāk) sīcošu skaņu ausī, pazeminātu dzirdi un nereti arī reiboni.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā stāsta Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas otoneiroloģe Dr. med. Diāna Raumane, ja bojājums ir sens, to, visticamāk, neizdosies likvidēt.

Pasaulē ir veikti daudzi pētījumi, hroniska tinīta (tinnitus) jeb trokšņa ausīs ārstēšanai ir lietotas gan zāles, gan fizikālās terapijas metodes, pat dzirdes nerva pārgriešana, tomēr efekts nav bijis. Mūsdienās hronisks tinīts uzskatāms ne tikai par auss, bet arī centrālās nervu sistēmas problēmu, un to pagaidām likvidēt nevaram.

Ja sīkšana kļūst stiprāka, trokšņa raksturs ar laiku ir mainījies, svarīgi pārliecināties, vai nav pievienojusies vēl kāda cita saslimšana, un, protams, censties to ārstēt. Jāveic arī audiogramma jeb dzirdes pārbaude, nosakot klusāko skaņu, ko iespējams uztvert, un jānoskaidro, kāpēc dzirde ir pasliktinājusies.  

Kas izprovocē troksni ausī?

Ļoti bieži iemesls izmaiņām centrālajā nervu sistēmā ir arteriālā hipertensija (paaugstināts asinsspiediens) un ateroskleroze, citas sirds un asinsvadu sistēmas saslimšanas (jo tad ir asinsplūsmas izmaiņas), arī paaugstināta holesterīna līmeņa radītās bioķīmiskās izmaiņas. Pie vainas var būt arī reimatoloģiskas, onkoloģiskas slimības. Tas viss izprovocē trokšņa rašanos (vai pastiprināšanos). Starp citu, troksnis var būt ļoti dažāds: sīcošs, džinkstošs, šņācošs, šalcošs, čabošs, dūcošs…

Ja skaņa ir vienā galvas pusē vai šķiet pulsējoša, varbūt ir aneirisma (asinsvada iztilpums) vai iedzimtas asinsvadu problēmas, kas izpaužas tikai vēlākā dzīves posmā, nevis uzreiz pēc dzimšanas, – pēc tam, kad jau nākušas klāt arī citas slimības un ateroskleroze. Kad ir asinsvadu problēmas – kā augsts asinsspiediens, aneirisma vai audzējs, nobloķējies auss Eistāhija kanāls –, tad nereti sirds pukstu skaņa atbalsojas ausīs. Ja pulsējoši san, steigšus jādodas pie ārsta.

Iemesls mēdz būt arī sirds ritma traucējumi, kad veidojas neritmiska asinsrite galvas asinsvados. 

Ļoti bieži troksnis ir cukura diabēta pacientiem mikrocirkulācijas traucējumu dēļ.

Arī nieru un vairogdziedzera slimības noris ar iekšējās auss bojājumu, tas nozīmē, ka ir troksnis un var attīstīties vājdzirdība. Tāpēc, parādoties trokšņiem ausīs un arī dzirdei kļūstot švakākai, tas ir pirmais signāls par sistēmas slimību. Un tiešām – pārbaudot asins analīzes, bieži vien atklājam nieru bojājumus (iepriekš nezināmus). Citreiz arī tikai pēc gadiem konstatē vairogdziedzera hormonu izmaiņas, bet pirmā pazīme bija vidējo frekvenču vājdzirdība.

Pārslimota Laimas slimība var izraisīt troksni un pat abpusēju dzirdes zudumu.

Ko izmeklē?

Ja ir sūdzības par troksni ausīs, jāizmeklē ausis un iekšējās auss struktūras, centrālā nervu sistēma, sirds un asinsvadu sistēma, jāveic magnētiskā rezonanse galvai (arī tad, ja nav nekādu citu sūdzību un dzirde normāla), jo troksnis var būt gan simptoms audzējam dzirdes un līdzsvara nervā, gan multiplajai sklerozei. Nepieciešama doplerogrāfija galvas un kakla asinsvadiem, lai pārbaudītu asins plūsmu un vai tie nav sašaurināti.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Par laimi, audzējs, aneirisma, asinsvadu izmaiņas sastopamas daudz retāk nekā neārstēta augsta asinsspiediena, aterosklerotisku izmaiņu radīts troksnis.

Vēl jāpārbauda mugurkaula kakla daļas skriemeļi rentgena izmeklējumā vai citos, jo trokšņa iemesls var būt sašaurinājušās atveres dēļ starp skriemeļiem.

Tiesa, vispār troksni ir ļoti grūti pierādīt, jo troksnis ir subjektīvs simptoms. 

Kā ārstē?

Tu varbūt domā, ja pie vainas ir asinsrites traucējumi, padzersi gingko bilobas kapsulas un troksnis pāries. Jā, nereti mikrocirkulāciju uzlabojoši un citi medikamenti (biežāk – recepšu zāles) palīdz ārstēt trokšņa iemeslus, bet problemātiskāk, ja ar to sadzīvots ilgstoši.   

Protams, svarīgi normalizēt augstu vai nestabilu asinsspiedienu, pazemināt pārāk augstu holesterīnu, bet nav garantijas, ka līdz ar to izzudīs troksnis. Diemžēl, pat noregulējot asinsspiedienu, holesterīnu, pārmaiņas centrālajā nervu sistēmā saglabājas.

Troksnis var rasties pēc asinsvadu stentēšanas operācijām. Pacients sagaida, ka sūdzības par reiboni un troksni izzudīs, bet taisni otrādi – tie ir kā seku parādības.   

Taču, piemēram, ja trokšņa iemesls ir zems dzelzs līmenis asinīs, izārstējot dzelzs deficīta anēmiju, iespējams, tas pāries. 

Ja vainojamas mugurkaula kakla skriemeļu problēmas un muskuļu sasprindzinājums galvas, kakla, skausta, plecu apvidū, strādājot ar šīm muskuļu grupām, tās atslābinot ar dažādām metodēm – vingrošanu, fizikālās medicīnas manipulācijām –, var troksni mazināt.

Jebkurā gadījumā nevajag ļauties pesimismam, jāiet pie ārsta, jāmeklē cēlonis un risinājumi, ko darīt ar nepatīkamo džinkstoņu ausī.