foto: Shutterstock
Iespaids, kādu kosmētika var atstāt uz sieviešu hormonālo fonu, ir pārsteidzošs
2018. gada 30. decembris, 07:10

Iespaids, kādu kosmētika var atstāt uz sieviešu hormonālo fonu, ir pārsteidzošs

"Patiesā Dzīve"

Ko tikai nav gatavas darīt sievietes skaistuma dēļ! Tomēr, iespējams, daudzas pat neapzinās, cik daudz organismam kaitīgu un pat indīgu vielu ir kosmētikā.

Vēl pārsteidzošāk – pat tās dāmas, kuras to zina, šķiet, šis fakts īpaši neuztrauc, jo daudzas daiļā dzimuma būtnes nespēj iedomāties savu dzīvi bez indīgās lūpukrāsas. Taču viņas varētu aizdomāties, uzzinot, kādu iespaidu kosmētika var atstāt uz hormonālo fonu.

To nesen izdevies noskaidrot ASV zinātniekiem no Džordža Meisona Universitātes. Viņi izpētījuši 143 veselu sieviešu (vecumā no 18 līdz 44 gadiem) urīna paraugus, pārbaudot parabēnu līmeni. Kā zināms, parabēnus bieži izmanto kosmētikas produktos kā pretmikrobu konservantus.

Eksperimentā iekļautajām sievietēm pārbaudīja arī estradiola un progesterona līmeni. Rezultāti liecināja, ka paaugstināta parabēnu koncentrācija urīnā korelē ar estradiola līmeņa paaugstināšanos. Estradiols ir fizioloģiski aktīvākais estrogēns. Tas ir steroīdais hormons, kas cirkulē asinīs un ir saistīts ar olbaltumvielām. Estradiola noteikšanu izmanto, lai novērtētu olnīcu funkcijas, diagnosticētu menstruālā cikla traucējumus (ļoti stipras vai vājas menstruācijas vai to pilnīga izzušana), audzējus, kas sekretē estrogēnus, kontrolētu neauglības ārstēšanu.

Ja estradiola rādītāju paaugstināšanās apstiprināsies arī papildu pārbaudēs, pētījuma autori ļoti nopietni brīdina –vairāk jāpadomā par to, kāda ir dažādu ķīmisko vielu loma tādu sieviešu slimību izraisīšanā kā, piemēram, no estrogēniem atkarīgais piena dziedzera vēzis.

Tēmas